Lumea florilor, de la pasiune la meserie

Redactor Divahair.ro

Se zice că dacă faci ceea ce îți place cu adevărat, din punct de vedere al carierei, nu va trebui să muncești nicio zi din viața ta. Teoria sună bine, însă în practică lucrurile sunt puțin diferite. Cu toții avem pasiuni și înclinații spre diverse lucruri și domenii, deși în multe cazuri le păstrăm pe acestea la rang de hobby-uri. Cu puțin noroc însă, ne putem dezvolta și transforma afinitățile într-un job de zi cu zi. Acesta este și cazul Elenei, unul dintre designerii florali de la Floria, care ne demonstrează că drumul de la pasiune la meserie este presărat cu multe satisfacții, dar și cu multă ambiție și dedicație. Ea a făcut primul pas către floristică în urmă cu un an și, deși este încă la început, ne-a împărtășit câteva lucruri din experiența acumulată până acum. 

interior florarie

1. Cum ai început cariera de florist? A fost ceva ce ți-ai dorit dintotdeauna să faci sau...? 

Florile mi-au plăcut dintotdeauna, însă am descoperit și m-am îndrăgostit irevocabil de meseria de florist cu ocazia nunții mele. Atunci am văzut ce înseamnă design-ul floral și am fost fascinată de ceea ce poate să creeze un florist talentat.

2. De ce crezi că ai nevoie pentru a fi un florist de succes?

Cred că cele mai importante ingrediente sunt pasiunea pentru flori și creativitatea.

Design-ul floral este o artă, iar în artă nu poți atinge performanța decât dacă iubești ceea ce faci și dacă ai vocație pentru asta.

florareasa

Pentru a înțelege mai bine în ce constă job-ul ei, am rugat-o pe Elena să ne povestească cum se desfășoară un designer floral pe parcursul unei zile.

3. Cum arată o zi obișnuită la job?

Meseria de florist este pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Trebuie să-ți găsești inspirație în fiecare moment, pentru fiecare buchet sau aranjament pe care îl creezi. 

Există mereu ceva nou de învățat: de la soiuri de flori și plante exotice, până la tehnici de realizare ale creațiilor, trenduri internaționale de floristică și extrem de multe reguli de lucru cu florile și plantele. 

O parte din timp îl aloc interacțiunii cu clienții – pentru a crea buchetul perfect, trebuie să asculți clientul, să înțelegi cum își imaginează buchetul și experiența de a-l oferi. Din fericire, am ocazia de a lucra cu o mare varietate de flori, flori rare și spectaculoase, iar utilizarea lor în buchete le dă un farmec deosebit. Este extraordinar când vin clienții la câteva zile după ce au oferit un buchet pe care l-ai creat pentru ei și îți multumesc și îți spun ce efect remarcabil a avut asupra persoanei căreia i-a fost dedicat.

interior florarie

4. Ce părere au prietenii despre jobul tău? Ce cred ei că faci, versus ce faci de fapt?

Majoritatea prietenilor mă admiră pentru ceea ce fac. Li se pare fascinant faptul că-mi petrec întreaga zi creând, printre flori și plante (și nu în spatele unui "tradițional" birou). 

Din exterior este greu ca cineva să realizeze cât de multă muncă și migală presupune această meserie. În realitate, este ca în orice job care îți place: multă muncă pentru a atinge rezultate excelente.

Am încercat, de asemenea, să aflăm și care sunt părțile preferate ale Elenei în ceea ce privește meseria pe care o practică. 

5. Ce îți place cel mai mult în ceea ce faci?

Faptul că în fiecare zi învăț și descopăr ceva nou. Faptul că pot să-mi dau frâu liber creativității. Îmi place în mod deosebit că la Floria am ocazia să lucrez într-o florărie unde atmosfera este ca într-un atelier de creație. Avem training-uri săptamanale prin care învățăm noi abordări și tendințe în domeniu de la un maître florist din Olanda, este o dezvoltare continuă a aptitudinilor, o provocare permanentă.

 interior florarie

6. Care sunt florile tale preferate?  

Iubesc în special bujorii și hortensiile.

7. Când ai primit ultima dată flori?

Cred că din acest punct de vedere sunt o răsfățată. Soțul meu și-a păstrat bunul obicei de a-mi aduce câte un fir de floare aproape zilnic.

În plus, la sfârșit de săptămână îmi place să-mi aleg florile și să-mi pregătesc un buchet pentru propriul cămin.

În concluzie, florile sunt mai mult decât niște simple cadouri. Cu siguranță este o plăcere și o bucurie să-ți petreci timpul printre flori parfumate, însă meseria de designer floral presupune pe lângă pasiune și foarte multă muncă și dedicație.

Articolul urmator Semnificația spirituală a echinocțiului de toamnă în lumea modernă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.