Moment istoric în cinematografia României: documentarul „colectiv” al lui Alexander Nanau, primul film românesc nominalizat la Oscar

Moment istoric în cinematografia României: documentarul „colectiv” al lui Alexander Nanau, primul film românesc nominalizat la Oscar

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

România a scris ieri, 15 martie, 2021, o filă tristă de istorie. Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a devenit primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar au fost anunţate luni, într-o prezentare online, de Priyanka Chopra Jonas şi de soțul ei Nick Jonas. Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie, la Los Angeles.

Lungmetrajul„colectiv”, cronică observaţională a primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni, a fost selectat la categoriile "cel mai bun lungmetraj documentar” şi "cel mai bun lungmetraj internaţional”.

 Potrivit hotnews, documentarul - care urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul - este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

La categoria "cel mai bun lungmetraj documentar”, „colectiv” al lui Nanau concurează cu „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”. În vreme ce la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional”, "colectiv” se luptă pentru premiu cu "Another Round” (Danemarca), "Better Days” (Hong Kong), "The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi "Quo Vadis, Aida?”(Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Pe lângă aceste 2 nominalizări la Oscar, „colectiv” a primit o nominalizare şi la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar”, ceremonie care va avea loc în weekend-ul 10 – 11 aprilie.

Citește și 5 ani de Colectiv: decizie fără precedent, la nivel oficial, in ziua comemorării tragediei

 Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei.

Vlad Voiculescu, Catalin Tolontan, regizorul Alexander Nanau, Tedy Ursuleanu, Camelia Roiu participă la „Colectiv” în cadrul celui de-al 76-lea Festival de Film de la Veneția, pe 04 septembrie 2019, la Veneția, Italia

Vlad Voiculescu, Catalin Tolontan, regizorul Alexander Nanau, Tedy Ursuleanu, Camelia Roiu participă la „Colectiv” în cadrul celui de-al 76-lea Festival de Film de la Veneția, pe 04 septembrie 2019

A fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

A fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, din luna decembrie.

Citește și Ce se întâmplă acum cu Andrei Găluț, singurul membru Goodbye to Gravity care a supraviețuit tragediei Colectiv

„Filmul a avut şi înainte de pandemie un succes mare la public şi critică, dar, odată ce oamenii au realizat că realitatea din România pe care o văd este atât de aproape de societăţile lor, s-a bucurat de un succes ieşit din comun la presa internaţională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate şi vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, declara Nanau pentru cei de la News.ro în decembrie anul trecut.

Surse foto: Getty

Articolul urmator
Boala lui Calache: ce înseamnă, de fapt, această expresie
Boala lui Calache: ce înseamnă, de fapt, această expresie
Cat de fericita esti in acest moment?
Incepe quiz
Cat de fericita esti in acest moment?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.