Mesaje de adio pentru cei plecați dintre noi: cum transmiți cele mai sincere condoleanțe

Redactor Raluca Margean

Pierderea unei persoane dragi te face să suferi profund și te poți simți copleșit de durere. Este îngrozitor să știi că persoana prețuită de tine nu se va mai întoarce niciodată, iar acest sentiment te poate doborî din punct de vedere emoțional. În acele momente, ai nevoie de cineva care să fie lângă tine și să-ți ofere suport pentru ca tu să-ți găsești puterea să mergi mai departe. O vorbă bună spusă pentru încurajare și o îmbrățișare strânsă pentru susținere sunt mai mult decât bine-venite.

mesaje de adio pentru cei plecati dintre noi

Așadar, atunci când trebuie să transmiți condoleanțe cuiva care a suferit o astfel de pierdere sau să scrii mesaje de adio pentru cei plecați dintre noi, gândește-te foarte bine înainte de a le formula. Mesajele trebuie să respecte câteva reguli de bun-simț, și anume să fie simple, să nu conțină expresii exagerate și să fie cât se poate de sincere.

Este foarte dificil să-ți alegi cuvintele potrivite într-o astfel de ocazie, pentru că nu există cuvinte care să-l poată ajuta pe cel suferind să nu mai simtă acea durere sfâșietoare. Însă în acele momente trebuie să-i arăți suportul tău și poți face asta printr-un mesaj de condoleanțe potrivit.

Înainte de a formula mesajul de condoleanțe, e important să știi ce NU trebuie să spui atunci când trimiți mesaje de adio pentru cei plecați dintre noi.

Ce NU trebuie să spui în mesajul de condoleanțe

Nu trebuie să spui că înțelegi prin ce trece persoana suferindă. Chiar dacă ai trecut și tu printr-o astfel de pierdere, nu o compara cu a altei persoane, nu are rost. Nimeni nu poate înțelege prin ce trece altcineva, astfel că nu e corect să pretinzi că știi.

Nu spune că decedatul este probabil într-un loc mai bun. Nu-l ajută cu nimic pe cel care rămâne în urmă să știe acest lucru, așadar este inutil să spui așa ceva.

Nu spune că trebuie să meargă mai departe, chiar dacă este adevărat. Atunci când pierzi pe cineva, ți se pare imposibil să mergi mai departe și să-ți trăiești viața ca înainte. În acele momente, nu ești încă pregătit emoțional să auzi așa ceva.

Nu spune că e mai bine că s-a întâmplat așa. Chiar dacă persoana care a murit era bolnavă, nu se află nimeni în poziția de a spune că moartea persoanei respective reprezintă un lucru bun.

Nu te oferi să ajuți doar de complezență. Oferă-i persoanei suferinde câteva exemple concrete de cum ai putea să o ajuți, de la organizarea înmormântării până la alte lucruri de care are ea nevoie. Dacă știi că nu ai cum s-o ajuți în niciun fel, nu spune asta.

Exemple de mesaje de condoleanțe

Iată, mai jos, câteva exemple de mesaje de condoleanțe scurte, simple și la obiect, pe care le poți folosi în momentele când îți este cel mai greu să-ți găsești cuvintele:

„Sunt foarte trist(ă) să aflu de pierderea ta. Mă gândesc la tine/mă rog pentru tine să poți trece peste aceste momente grele.”

„Nici nu pot să-mi imaginez cât de mare e durerea ta. Îmi pare foarte rău și mă rog să ai putere în aceste momente dificile.”

„Îmi pare foarte rău pentru pierderea ta. Te rog acceptă-mi cele mai sincere condoleanțe.”

„Gândurile și rugăciunile mele sunt pentru tine în aceste momente. Sincere condoleanțe.”

„Îmi pare nespus de rău pentru pierderea ta. Ne vom aduce aminte cu drag de...”

„Îmi e greu să mă gândesc că nu mai e printre noi. Era un om minunat și regret tare mult. Te rog acceptă cele mai sincere condoleanțe.”

Exemple de mesaje de adio pentru cei plecați dintre noi

Pe lângă mesaje de condoleanțe, în aceste momente dificile, trebuie să găsim cuvinte și pentru transmiterea de mesaje de adio pentru cei plecați de lângă noi. Astfel de mesaje le putem scrie pe panglica unei coroane funerare, iar mai jos ai câteva exemple pe care le poți folosi și personaliza în funcție de relația pe care ai avut-o cu persoana decedată.

„Golul lăsat în urmă de tine nu poate fi acoperit de nimeni şi de nimic. Dumnezeu să te odihnească în pace.”

„Ne vom aminti cu drag de tine. Odihnește-te în pace.”

„Vei fi în sufletele noastre pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească.”

„Nu te vom uita niciodată. Odihnește-te în pace.”

„Dragul meu, vei rămâne pentru totdeauna în sufletul meu. Te voi iubi mereu.”

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator 30 de mesaje liniștitoare de inimă neagră pentru cei care sunt orfani de mamă azi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.