Munca de acasă poate fi ușoară, chiar dacă ai copii! 5 sfaturi pentru a fi eficientă

Munca de acasă poate fi ușoară, chiar dacă ai copii! 5 sfaturi pentru a fi eficientă

Redactor Raluca Margean

Munca de acasă poate avea o mulțime de avantaje, însă poate fi și o adevărată provocare, mai ales dacă ai copii. În momentul în care ești pusă în situația de a jongla în același timp cu mai multe sarcini, precum îngrijirea celui mic, gătitul, treburile casnice și Excel-urile pentru birou, îți va fi foarte greu să le duci pe toate la bun sfârșit, dacă nu știi să-ți delimitezi foarte bine viața profesională de cea personală.

Capacitatea de organizare și abilitatea de a-ți găsi singură motivația sunt elementele-cheie în astfel de cazuri. Descoperă câteva trucuri pentru a-ți face viața mai ușoară când trebuie să lucrezi de-acasă.

Munca de acasă: 5 sfaturi pentru a fi eficientă

1. Stabilește un program strict pe care tu și copiii tăi să-l respectați zi de zi.

munca-de-acasa-planificare-agenda

Rutina este bună, atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi. Te ajută să fii mai productivă și să nu-ți pierzi motivația foarte repede. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți stabilești un program strict pe care să-l respectați împreună în fiecare zi. Planifică-ți cu atenție ziua de lucru, setează-ți bine prioritățile din program și stabilește pauze de recreere.

Fiecare copil trebuie să știe clar când este timpul să-și facă temele și când se poate juca. La fel și tu trebuie să-ți împarți timpul între munca pe care trebuie s-o faci și treburile casnice. În cazul în care copiii nu-și pot face singuri temele și au nevoie de ajutorul tău, stabilește un interval în care ești disponibilă să-i ajuți. Capacitatea ta de organizare și planificare a timpului este esențială pentru a-ți păstra concentrarea și motivația. 

Citește și 5 sfaturi practice pentru a scăpa de procrastinare

2. Stabilește limite cu copiii tăi.

munca-de-acasa-semn-de-usa

Munca de acasă este plină de provocări, iar eficiența ta va depinde de cât de bine știi să stabilești reguli și limite. Copiii tăi trebuie să știe clar când nu au voie să te deranjeze. Un mod de a le arăta acest lucru este să lipești pe ușa camerei unde ți-ai stabilit biroul diverse semne care să indice când au voie și când nu au voie să te deranjeze. De exemplu, atunci când ai o conferință sau ai de întocmit un raport sau orice altceva ce nu suferă întreruperi, lipește semne precum „STOP”, „ÎNCHIS” sau „NU DERANJAȚI”.

În acest fel, copiii vor ști că nu trebuie să te deranjeze decât în cazuri de maximă urgență. Trebuie să stabiliți împreună care ar fi aceste cazuri, ca să nu ai vreo surpriză. Copiii au alte repere când trebuie să delimiteze cazurile urgente față de celelalte. Folosește și semne precum „OK”, „DESCHIS” sau „PUTEȚI INTRA” în situațiile în care copiii au voie să intre în biroul tău.

3. Oferă-le copiilor tăi atenție deplină într-un anumit interval de timp.

munca-de-acasa-mama-si-fiica-citesc

Copiii au nevoie de atenția ta și de cele mai multe ori ei nu înțeleg cum de mama lor stă acasă toată ziua și nu se joacă deloc cu ei. Prin urmare, stabilește un interval din timpul zilei pe care să-l acorzi lor în totalitate. Asta înseamnă să te joci cu ei, să-i îmbrățișezi, să vorbești cu ei, orice numai să le arăți că ești acolo pentru ei. Vei fi surprinsă să vezi cât de bine îți va prinde această mică pauză și vei vedea că, după acest timp petrecut împreună cu copiii tăi, aceștia vor fi mai dispuși să te lase în pace. Aceste pauze te vor ajuta să rămâi conectată cu ei și vei observa că nu te vor mai întrerupe atât de des.

4. În situații de criză, poți apela la soluții disperate.

munca-de-acasa-joc-pe-tableta

Regulile nu funcționează întotdeauna așa cum vrem noi. Munca de acasă poate fi foarte plăcută, dar sunt și zile în care copiii sunt mai agitați sau tu ești cea foarte stresată, iar atunci lucrurile ar putea scăpa complet de sub control. Așadar, dacă apare o conferință importantă sau un proiect de realizat în regim de urgență și copiii ți se urcă în cap, poți apela la ultima soluție: pornește Netflix și lasă-i să vizioneze un film până termini tu ce ai de făcut. Setează-ți o perioadă de maximum 2 ore în care să-i lași „să-și facă de cap” cu un film pe TV sau un joc pe tabletă. Nu te simți vinovată pentru asta, gândește-te că este doar o soluție temporară și doar pentru situații de criză.

5. Lucrează cu schimbul cu soțul tău.

munca-de-acasa-tata-si-fiica-deseneaza

Dacă amândoi sunteți în ipostaza de a lucra de-acasă, acest lucru poate fi în avantajul vostru, ca familie. Puteți stabili programul la începutul zilei, atunci când știți ce aveți amândoi de lucru pentru ziua în curs. De exemplu, dacă ai tu ceva important de făcut dimineața, lasă-l pe el să pregătească micul dejun pentru copii sau să-i ajute la lecții. După ce ai terminat, faceți cu schimbul. Vei vedea că munca de acasă va fi mult mai ușoară așa. Copiii vor avea toată atenția de care au nevoie, iar voi vă puteți termina treaba în timp util. Atenție! Este important ca seara să vă strângeți împreună și să petreceți timp de calitate. Încercați pe cât posibil să aveți aceste momente în familie pentru a păstra conexiunea dintre voi.

Citește și Cum funcționează pozitivismul și cum îți îmbunătățește stilul de viață

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Esti dependenta de munca?
Incepe quiz
Esti dependenta de munca?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.