Nu există taxe pentru nunți, botezuri și înmormântări. Preoții care cer bani enoriașilor pentru aceste slujbe pot fi reclamați

Nu există taxe pentru nunți, botezuri și înmormântări. Preoții care cer bani enoriașilor pentru aceste slujbe pot fi reclamați

Ramona Jurubita

Preoții care solicită bani pentru nunți, botezuri și înmormântări își pot pierde funcția, fiindcă astfel de taxe nu sunt prevăzute de lege. Fiecare creștin trebuie să ofere bisericii o contribuție benevolă și nimeni nu este obligat să achite sume nejustificate.

Patriarhia Română sancționează astfel de gesturi, așa că enoriașii pot reclama, fără rețineri, preoții care pretind taxe colosale. Reclamațiile se pot face la următoarea adresă de e-mail: biroul.sesizari@patriarhia.ro.

Mulți oameni din țara noastră sunt convinși că taxele percepute de biserică pentru cununii, botezuri și înmormântări sunt obligatorii, tocmai pentru că așa au văzut în timpul slujbelor la care au luat parte.

Potrivit site-ului ortodocsi.ro, preoții care solicită bani pentru o ceremonie riscă sancțiuni impuse de Biserica Ortodoxă Română. Acestea variază de la mustrare și verificări periodice până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

Preot care oficiază Taina Cununiei în biserică

„Subiectul acesta care-i are în prim-plan pe unii preoți, cum foarte frumos ați nuanțat, este unul care se consumă aproape curent. Aș vrea să localizăm unde se întâmplă lucrurile acestea. Dar înainte de asta vreau să vă spun ce sunt aceste așa-zise taxe. Cuvântul nu e unul propriu, cuvântul corect este contribuție. Biserica nu percepe taxe. Există niște contribuții, al căror cuantum se stabilește nu de către preotul respectiv, ci de Consiliul parohial”, a spus reprezentantul Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Explicația sa are la bază un pasaj din Sfântul Sinod (2017):

„Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.”

Iată ce a mai zis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, încercând să facă lumină în acest caz controversat:

„Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.”

De asemenea, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oferit un punct de vedere cu privire la acest subiect intens dezbătut în spațiul public. Un enoriaș l-a întrebat dacă există sau nu taxe pentru aceste slujbe, iar el nu a ezitat să răspundă:

„Întrebarea mea este simplă și se poate răspunde prin da sau nu: există taxe pentru înmormântare, cununie, botez? Din câte știu, acea cotizație care se dă peste an la biserică este considerată ca fiind cheltuiala mea în calitate de creștin. Dacă răspunsul este nu, atunci luați măsuri, căci se întâmplă mai în toate bisericile și se știe treaba aceasta. Dacă răspunsul este da, atunci nu ar trebui. În calitate de preot, ai un salariu care include toate cele bisericești. Mulțumesc.”, a transmis C.S..

ÎPS Calinic i-a răspuns: „Doamne, ajută! Nu există taxe stabilite de Consiliul Parohial pentru serviciile enumerate de dumneavoastră, ci pentru astfel de servicii sunt așa numitele contribuții benevole, care trebuie să fie moderate, și pentru care se taie chitanțe. Banii chitanțați sunt folosiți pentru salariile angajaților acelei parohii, care sunt plătiți din fonduri proprii, sau pentru diferite activități sociale, culturale, educaționale sau edilitare. Pace și bucurii!”.

Pentru evitarea situațiilor neplăcute, creștinii ar trebui să discute deschis cu preoții când se simt nemulțumiți de sumele pretinse de biserică. De asemenea, și fețele bisericești ar trebui să le explice enoriașilor ce reprezintă așa-zisele contribuții și de ce în unele zone este impusă și valoarea lor.

Da sau Nu - Acceptă Biserica a doua uniune în fața lui Dumnezeu?

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: ZiaruldeiasiAvantulliberOrtodocsiLibertateaAdevarul

Articolul urmator
Dovada lui Einstein că Dumnezeu există. "Legătură dintre om și Dumnezeu este tocmai credința!"
Dovada lui Einstein că Dumnezeu există. "Legătură dintre om și Dumnezeu este tocmai credința!"
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?
Incepe quiz
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.