Obiceiuri și tradiții de Sf. Gheorghe: ce trebuie să faci și ce e bine să eviți

Obiceiuri și tradiții de Sf. Gheorghe: ce trebuie să faci și ce e bine să eviți

Viorica Ghinea, redactor

Sfântul Gheorghe, sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie, este considerat un protector în rândul creștinilor. El nu apără doar oamenii aflați în primejdie, ci și natura și animalele. De asemenea, conform tradiției populare, Sfântul Gheorghe este „străjerul timpului” – adică deschide anotimpul cald.

23 aprilie este o zi încărcată de simboluri care mai de care mai interesante. Descoperă în continuare câteva dintre obiceiurile și tradițiile de Sf. Gheorghe pe care este bine să le respecți, pentru a avea parte de lucruri frumoase în viață.

Obiceiuri și tradiții de Sf. Gheorghe adunate din strămoși

Adunate din vechi timpuri, obiceiurile și tradițiile pe care este bine să le respecți de Sf. Gheorghe sunt strâns legate de natură și de animale. Iată câteva dintre ele!

Ce este bine să faci de Sf. Gheorghe:

- Împodobește casa cu ramuri verzi și agață usturoi la uși și la ferestre. Așa vei ține la distanță spiritele rele. Pentru ca obiceiul să aibă efect cât mai bun, capul familiei, un bărbat, trebuie să facă acest lucru.

- Pentru a fi protejată tot anul de boli și de farmece, cântărește-te.

- Poate că nu sună prea bine această tradiție, dar este bine ca oamenii să se bată cu urzici pe 23 aprilie, pentru a fi energici și sănătoși tot anul.

- Dacă ai ocazia, adună plante cu proprietăți tămăduitoare în această zi. Acțiunea lor va fi mult mai puternică asupra bolilor.

- Gunoiul adunat pe 23 aprilie trebuie pus la rădăcina pomilor. Se pare că acesta este secretul unor roade bogate. Alte obiceiuri de Sf. Gheorghe spun că este bine să arzi gunoiul și lucrurile vechi din casă.

- Dacă ești necăsătorită și vrei să afli cum arată ursitul tău, privește într-un vas plin cu apă în noaptea dintre 22-23 aprilie.

- Stropește-te cu apă neîncepută, luată dis-de-dimineață din fântână, apoi cu agheasmă, apă sfințită, pentru a alunga vrăjile și necazurile abătute asupra ta.

- Afumă casa cu tămâie, pentru a alunga bolile necruțătoare.

- Dă de pomană lapte, brânză și caș, pentru binele casei.

- Ieși la o tură de alergat înainte de răsăritului soarelui. Așa vei fi sănătoasă și voioasă tot anul.

Ce nu este bine să faci de Sf Gheorghe:

- Ajunul sărbătorii, dintre 22-23 aprilie, este numită noaptea Mânicătoarei (numele surorii sfântului) și este o perioadă de temut. Prin urmare, nu este bine să ieși afară din casă, pentru că bântuie sufletele strigoilor, care pot să îți provoace necazuri. În plus, bărbații nu au voie să iasă cu capul descoperit pe 23 aprilie. Ei pot fi prinși de spirite rele care vor să îi tragă în lumea lor ori să îi transforme în diverse vietăți.

- Nici nu te gândi să tragi un pui de somn în această zi. Se pare că cel care încalcă acest obicei va lua „somnul mieilor” și se va simți somnoros tot anul.

- Ca la orice altă sărbătoare mare, nu este bine să muncești nici de Sfântul Gheorghe. Există totuși o diferență în această zi – nu trebuie să întreprinzi activități gospodărești până la orele prânzului.

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile de Sf Gheorghe transmise din generație în generație în fiecare zonă a tării.

Bătrânii spun că este bine să respectăm aceste obiceiuri și tradiții de Sf. Gheorghe, pentru a nu mânia sfântul, dar și ca să ne meargă bine tot anul. Dacă mai cunoști și alte superstiții legate de această sărbătoare, nu ezita să le împărtășești cu noi.

Iată cele mai frumoase mesaje pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe!

Surse foto: sfantgheorghe.ro

Articolul urmator
Din ce este făcut mirul. Toți creștinii trebuie să știe asta
Din ce este făcut mirul. Toți creștinii trebuie să știe asta
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.