Părintele Nicolae Tănase explică: de ce nu e bine ca nunțile să aibă loc sâmbăta, în ziua destinată pomenirii morților. Greșeală uriașă!

Părintele Nicolae Tănase explică: de ce nu e bine ca nunțile să aibă loc sâmbăta, în ziua destinată pomenirii morților. Greșeală uriașă!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Pentru ca o căsătorie să meargă bine, trebuie ca ziua aleasă pentru nuntă să fie una binecuvântată, iar din acest punct de vedere biserica este foarte strictă. Cunoaștem cu toții că nu se fac nunți în zilele de post și posturile de peste an, cu ocazia anumitor sărbători, precum și în zilele de miercuri și de vineri de peste an, cu excepția celor cu dezlegare. Dar puține persoane știu de ce nu este bine să te cununi sâmbăta. 

nunta

Fiecare zi din săptămână are semnificația sa

Așa cum arată părintele Nicolae Tănase în cartea sa ”De la prietenie la iubire, Căsătoria – taina iubirii creștine”, sâmbăta nu este o zi potrivită pentru nunți. De ce? Pentru că sâmbăta este o zi dedicată morților și cum ar putea merge bine o căsătorie care începe într-o astfel de zi? 

”...tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta. Lunea e pentru îngeri, marţea e pentru prooroci, miercurea ţinem post pentru că L-a vândut Iuda pe Hristos, joia e pentru apostoli, vinerea e ziua crucii, sâmbăta e pentru morţi, duminica e pentru înviere. Cum să faci nuntă în ziua morţilor şi să-ţi meargă bine? Nu mai vorbim că lumea de la nuntă va lipsi duminică de la Liturghie, şi această lipsă va veni asupra ta, mire şi mireasă.”, arată părintele Tănase. 

De ce se fac, totuși, nunți sâmbăta

Motivul principal pentru care se ignoră această regulă și se fac nunți și sâmbăta este faptul că cununia a devenit o sărbătoare laică și a fost despărțită de Liturghie. Îndepărtarea valorii sacre a cununiei a dus la înlocuirea atmosferei solemne și ritualurilor tradiționale cu obiceiuri care mențin o ambianță plăcută și atât. 

”De ce se fac nunţi sâmbăta? Pentru că s-a despărţit Cununia de Liturghie. Înainte se făceau împreună. Aţi văzut cum se hirotoneşte diaconul şi preotul? Când se hirotoneşte, diaconul stă la icoana Mântuitorului, apoi la icoana Maicii Domnului… Aşa făceau înainte şi mirii. Acum nu mai fac aşa. De ce? Pentru că oamenii au dorit să scoată sacrul şi să pună în loc ceea ce este prestant. Primarul sau ofiţerul de stare civilă îşi pune o banderolă, citeşte… Şi se creează un protocol. Apoi iau garoafe şi le înclină, unii aruncă cu confetii…

De ce? Se doreşte o ambianţă, care nu e rea, dar e altceva. În momentul în care scoţi Cununia din Liturghie şi în loc de împărtăşanie dai mirilor vin în care mai înmoi şi un pişcot… Trebuie să ştim foarte clar ce am făcut noi: am scos, am desacralizat”, subliniază părintele Tănase. 

cuplu

Se pare că problemele apar cam la un an de la căsătorie, dacă faci nuntă sâmbăta sau nu respecți rânduielile bisericești legate de cununie. 

”Problemele apar cam la un an. Ori nu face copii, ori face copii, ori copilul nu ştiu cum e, ori nu merge căruţa, sita a rămas totuşi nouă, nu s-au obişnuit unul cu altul etc.

De asta există probleme, pentru că începutul e prost.”, concluzionează părintele

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Ce cadou meriti de Mos Nicolae?
Incepe quiz
Ce cadou meriti de Mos Nicolae?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.