Pe aripile timpului, expozitie cu sunet si rasunet la MTR

Pe aripile timpului, expozitie cu sunet si rasunet la MTR

Redactor Divahair.ro

Pe aripile timpului reprezinta transpunerea expozitiei L'air du temps concepute si inaugurate la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) in 2009, cu prilejul comemorarii a 50 de ani de la disparitia savantului roman Constantin Brailoiu. Expozitia a fost preluata de Muzeul Taranului ca semn al pretuirii pentru un mare etnomuzicolog european care face si astazi cinste tarii sale de origine.

„Intr-o masura sau alta, toate muzicile sunt marcate de timp. Fiecare dintre ele este totodata produsul traditiei si expresia epocii sale. Pornind de la Arhivele internationale de muzica populara (AIMP), constituite la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) in anii 1940-1950 de faimosul etnomuzicolog roman Constantin Brailoiu (1893-1958), expozitia de fata abordeaza marile probleme legate de identitate si de memorie in era mondializarii. Pe aripile timpului evoca provocarile legate de constituirea, conservarea si valorificarea arhivelor muzicale. Marturie a diversitatii culturale, expozitia reveleaza raportul intim si universal dintre muzica si emotii. Vizitatorul este invitat sa se cufunde intr-un univers sonor supus influentelor celor mai felurite. Muzicile se transforma odata cu lumea, pentru a se adapta circumstantelor si a raspunde trebuintelor si asteptarilor noastre. Atunci unde se ascunde autenticitatea unei muzici? In respectul fata de vechile forme? In puterile si efectele pe care le produce asupra auditorilor? Sau pur si simplu in intentiile interpretilor sai?

Pe aripile timpului propune in aceasta privinta cateva piste de reflectie insolite. De la muzicile taranesti de altadata la manele, cantari moderne care recurg la tehnologiile contemporane cele mai noi, muzicile populare ale Romaniei sunt puse in scena intr-un remix audiovizual spectaculos. Expozitia abordeaza, in fine, lumea slagarelor, acele cantari de succes care invadeaza spatiul nostru sonor si ni se graveaza in memorie fara sa prindem macar de veste.

Astfel muzica apare totodata ca imagine a societatii si ca produs al culturii. In aceasta expozitie figura lui Brailoiu si exemplul muzicilor populare din Romania servesc drept fir conducator si pretext al unei reflectii antropologice mai largi asupra universalitatii muzicii ca fapt uman."

Laurent Aubert

Expozitia, realizata in parteneriat cu Muzeul de Etnografie din Geneva si cu Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania si inclusa in programul Festivalului George Enescu si al Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an, marcheaza 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Elvetia.

Expozitia Pe aripile timpului va ramane deschisa pana pe 5 februarie 2012 si va putea fi vizitata la Sala Oaspeti, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

Articolul urmator
Ai poftă să te îndrăgostești dincolo de spațiu și timp? „Dar veșnicia n-are timp” de Raluca Alina Iorga te învață cum!
Ai poftă să te îndrăgostești dincolo de spațiu și timp? „Dar veșnicia n-are timp” de Raluca Alina Iorga te învață cum!
Ce sunet are viaţa ta?
Incepe quiz
Ce sunet are viaţa ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.