Pericolele internetului sunt la un clic distanță! Învață-ți copilul cum să prevină riscurile online

Pericolele internetului sunt la un clic distanță! Învață-ți copilul cum să prevină riscurile online

Redactor Andreea Baluteanu

Online-ul a făcut o diferență enormă în viața noastră și nu putem contesta acest lucru. Acum informația e mai accesibilă ca oricând, iar lumea a devenit conectată într-o clipită. Afli imediat ce se întâmplă în orice colț al globului și poți comunica cu prietenii tăi chiar dacă se află la mii de kilometri distanță, fără a plăti facturi astronomice la telefon. Putem spune despre internet că a dat naștere unor voci puternice, a conturat curente de opinie, a întărit relații și a influențat voturi.

Desigur, există și puncte negative ale excesului de tehnologie și nu putem să le trecem cu vederea. Erodarea relațiilor ce au loc în viața reală, depresia, anxietățile, imaginile deformate din social media sunt doar câteva dintre ele. E drept că suntem încă înarmați cu arme puternice împotriva pericolelor din online și că majoritatea adulților sănătoși reușesc să mențină un echilibru între internet și realitate. Știi cine sunt însă cel mai afectați de pericolele online-ului? Copiii! Vezi cum sunt aceștia amenințați de lumea virtuală și cum îl poți învăța pe cel mic să prevină riscurile.

Cele mai importante pericole la care copilul este expus pe internet

Dacă online-ul mai poate fi ținut sub control de un adult responsabil, pericolele sunt nenumărate pentru copii. Cei mici nu au încă experiența de a face față unui asemenea fenomen, sunt impresionabili și ușor de manipulat. Află de mai jos care sunt câteva dintre pericolele pe cafre le presupune folosirea internetului pentru copii!

Cyberbullying. Din păcate, agresiunile din curtea școlii au ajuns în perioada actuală pe internet. Fie în social media, fie prin intermediul jocurilor online, copiii pot lua contact cu batjocura, umilința sau chiar agresivitatea verbală. Mai trist este că aceasta poate proveni și de la străini, dar mai ales de la așa-ziși prieteni. Ce poți face? Asigură-te că ai o relație deschisă cu copilul tău și că acesta îți poate spune orice.

Cyberpredators. Predatorii sexuali, proxeneții sau pedofilii abundă în mediul online, internetul fiind practic masca sub care își ascund activitatea criminală. Acești infractori profită de inocența și de imaginația copiilor pentru a-i convinge să trimită poze în ipostaze delicate, compromițătoare, pe care le pot folosi apoi chiar pentru a alimenta site-urile cu pornografie infantilă. E un risc uriaș la care copilul trebuie să fie atent, așa că discută cu el.

Publicarea informațiilor confidențiale. Cei mici nu știu prea bine ce e privat și ce nu, așa că riscă să dezvăluie în conversații informații pe care le consideră safe, precum adresa de acasă sau data la care veți pleca în concediu și cine și când va veni să aibă grijă de pisica voastră.

Phishing. Acest fenomen este reprezentat de transmiterea unor linkuri periculoase pe care copilul este încurajat să le acceseze. Acestea pot fi transmise prin mesaj privat pe social media, prin sms sau e-mail. Avertizează-l pe copil și ține și tu cont de risc, pentru că ești de asemenea predispusă la el.

Înșelătorii online. Atunci când li se oferă ceva ce își doresc mult (de exemplu, câștiguri nelimitate la jocul lor preferat sau posibilitatea de a avea mai multe „vieți”), cei mici pot ajunge să dezvăluie informații compromițătoare, cum este, de exemplu, numărul cardului tău sau parola de la telefon.

Postări sau poze compromițătoare. E adevărat că acest fenomen se petrece mai degrabă la vârsta adolescenței, însă e la fel de grav. Explică-i copilului tău că pe internet nimic nu dispare, deși ne place să credem astfel, și că nu știe când va ajunge să piardă un job sau o oportunitate pentru că nu a ținut cont de pericole.

Există o soluție împotriva riscurilor online! Vezi cum îl ajută Digilandia pe cel mic

Poate că pericolele de mai sus te pot pune pe gânduri, dar este posibil să îți protejezi copilul de ele. Să păstrăm măsura și să înțelegem că, spre deosebire de boli sau de criminalii din viața reală, riscurile din online pot fi ușor ținute sub control.

Soluția nu este să-i interzici celui mic să intre pe internet, deoarece azi e dificil să separi online-ul de offline. Ce trebuie să faci în schimb? Educă-l despre pericolele internetului. Un copil care e conștient de ce consecințe pot avea acțiunile sale va fi inteligent, responsabil și matur, un utilizator extraordinar al internetului.

Și ce modalitate mai bună de a învăța decât prin joc? Carrefour te vrea cea mai fericită mămică și a pus bazele unui proiect extraordinar care vizează protecția celor mici de pericolele internetului. Digilandia este un joc online, dar și o platformă educațională pentru părinți și copii, un spațiu comun în care aceștia pot învăța despre riscurile din mediul online și prevenția lor.

Digilandia e un joc pe bază de cărți, care se poate juca în maximum 4 jucători. Cel mic se poate aventura alături de prietenii săi sau de utilizatori fictivi, însă important este că se distrează și învață. Digilandia seamănă cu jocurile copilăriei noastre, așa că îl vei utiliza și tu cu plăcere, dar îl educă pe cel mic despre fenomene precum cyberbullyng și despre necesitatea de a-și proteja conturile de social media, tableta, telefonul cu parole pe care să le cunoască numai el și voi, părinții săi.

Jocul e plin de peripeții și constă în alăturarea a patru zone, pe care jucătorul se va deplasa cu ajutorul cărților trase. Zonele seamănă extrem de mult cu online-ul: sunt regiuni verzi lipsite de risc, galbene cu pericole, roșii cu capcane și viruși și albastre complet protejate.

Eroul Digilandia este Ariciul Securiciu, cel care îl învață pe cel mic despre pericolele internetului și despre cele mai bune metode de a se proteja. Ariciul e simpatic foc și apare pe cărțile albastre, cele care îl vor ajuta pe utilizator să revină pe spațiile protejate albastre sau să își salveze prietenii care au aterizat pe roșu.

Alte cărți din Digilandia sunt cărțile verzi, care îi ajută pe cei mici să înainteze pe spații protejate, cele roșii, care îi conduc direct în capcană, și cele galbene, care îi testează cu o întrebare la care cei mici trebuie să răspundă pentru a se întoarce apoi la ultima zonă sigură din joc. Pe lângă Ariciu Securiciu, Digilandia își mai tentează utilizatorii și cu Diamante virtuale, care îl vor ajuta pe cel mic să ajungă primul la final.

Digilandia poate fi aliatul de seamă al copilului tău împotriva pericolelor internetului! Jocul pleacă de la premisa că e perfect acceptabil să fii prezent în online, dar trebuie să te protejezi, să fii precaut și să stai departe de fenomenele expuse mai sus. Jocul poate fi jucat în supermaketurile Carrefour și online pe digilandia.carrefour.ro. Asigură-te că cel mic ia contact cu cyberbullyingul numai prin intermediul povețelor lui Ariciu Securiciu și că va ști să îl contracareze mereu atunci când îl întâlnește pe cont propriu!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.