Perseide 2021. Când va fi vizibilă ploaia de stele căzătoare pe cerul României

Perseide 2021. Când va fi vizibilă ploaia de stele căzătoare pe cerul României

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Unul dintre cele mai uluitoare spectacole cerești, Perseidele, va atinge vârful de activitate în 2021 în noaptea de 12 spre 13 august, atunci când va putea fi observată ploaia de stele căzătoare.

Oamenii sunt sfătuiți de astronomi să meargă în afara orașelor, într-un loc spațios din natură, pentru a putea privi cerul cu ochiul liber. Perseide se pot observa cel mai bine după miezul nopții, până spre dimineață.

"Priviți minim 30, 40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon", spun reprezentanții Observatorlui Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", conform Digi24.

ploaia de meteori perseide 2021 este vizibila si pe cerul Romaniei

Dâra luminoasă de pe cer provine de la o particulă de un milimetru diametru care aprinde cerul când intră în atmosfera Pământului și astfel se creează acest fenomen fascinant.

"Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteori. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteorid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit", spun specialiștii.

Cum observi Perseidele în 2021

În 2021, Luna va fi în faza de Ultim Pătrar și va răsări după miezul nopții, iar lumina acesteia nu va deranja observațiile Perseidelor. Astronomii mai spun că cei norocoși, care pot observa dintr-un spațiu cu mai puțină poluare luminoasă, pot vedea între 50 și 60 de stele căzătoare pe oră.

Totodată, persoanele care observă fenomenul cu cer curat, pot privi maxim 100 de meteori pe oră, iar cei din orașe 10 sau 20 pe oră. Pentru te bucura de Perseide nu ai nevoie de un instrument astronimic, iar observațiile ar trebui să dureze minim 60 de minute.

Citește și: Ce să știm despre Perseide, cum ne afectează cea mai spectaculoasă ploaie de meteori a anului

Fluxurile de meteori ale Perseidelor sunt denumite după constelația din care par că vin și sunt unul dintre multele roiuri de meteori activi într-un an. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația "Cassiopeia" este o "perseidă". Acest fenomen atronimic este foarte cunoscut doarece se petrece vara, în sezonul vacanțelor, atunci când oamenii tind să petreacă mai mult timp în aer liber.

Surse articol: Digi24 / Adevărul / Libertatea

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce să pui sub pernă când dormi ca să te îmbogățești
Ce să pui sub pernă când dormi ca să te îmbogățești
Cât de bine cunoşti geografia României?
Incepe quiz
Cât de bine cunoşti geografia României?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.