Piramida lui Maslow: ce înseamnă și cum te ajută în viața de zi cu zi

Piramida lui Maslow: ce înseamnă și cum te ajută în viața de zi cu zi

Redactor Raluca Margean

Piramida lui Maslow este una dintre cele mai cunoscute și discutate teorii motivaționale din psihologie. Ea cuprinde ierarhia nevoilor umane și poate fi de folos pentru a observa ce anume îi motivează pe oameni în viață. Nevoile umane au fost grupate pe 5 niveluri majore, care au fost adesea prezentate ca o o ierarhie în cadrul unei piramide. Descoperă detalii neștiute despre piramida lui Maslow și cum poți folosi teoria nevoilor umane în viața ta de zi cu zi!

Ce este piramida lui Maslow?

Abraham Maslow a fost un psiholog american, fiul unei familii de evrei emigranți din Rusia. El este renumit pentru dezvoltarea teoriei de ierarhizare a nevoilor umane, un concept cunoscut astăzi sub denumirea de piramida lui Maslow.

Infografic cu piramida lui Maslow

Pentru a descifra mai bine motivațiile care stau la baza tuturor acțiunilor oamenilor, Maslow a propus ca nevoile umane să fie grupate și organizate într-o ierarhie. Această ierarhie variază de la nevoi mai concrete, precum nevoia de hrană și apă, până la concepte mai abstracte, precum stima de sine și nevoia de actualizare. La baza piramidei se situează cele mai primitive nevoi umane, iar pe măsură ce se urcă spre vârful piramidei, nevoile sunt mai din ce în ce mai specifice fiecărui individ în parte.

Cum progresează oamenii prin ierarhia nevoilor?

Atunci când o persoană și-a satisfăcut o nevoie primară, tinde să le satisfacă pe următoarele din cadrul piramidei. Maslow era de părere că oamenii au nevoi parțial satisfăcute și nevoi parțial nesatisfăcute în același timp. Prin urmare, este suficient ca o nevoie de nivel inferior să fie satisfăcută doar parțial, ca să apară o nevoie de nivel superior. Psihologul american susținea că ordinea în care apar nevoile nu este fixă.

De asemenea, în concepția lui Maslow, un comportament poate satisface două sau mai multe nevoi. De exemplu, dacă împarți o masă cu cineva, îi poți satisface acestuia nevoia fiziologică de hrană, dar în același timp îi satisface și nevoia de apartenență și conexiune socială.

Conform site-ul ThoughtCo.com, Maslow susținea că există mai multe premize pentru satisfacerea trebuințelor umane. De exemplu, libertatea de exprimare și traiul într-o societate justă și echitabilă este importantă pentru ca oamenii să își atingă mai ușor nevoile. De asemenea, accesul la informație și capacitatea unei persoane de a înțelege mai bine lumea din jurul său au un rol major în satisfacerea nevoilor. De exemplu, cu cât afli mai multe despre mediul înconjurător, cu atât te poți simți mai în siguranță, iar cu cât înțelegi mai bine un subiect de care ești pasionat, cu atât vei avea o stimă de sine mai mare, ceea ce poate contribui la auto-actualizare.

Care sunt nevoile din piramida lui Maslow?

Maslow a afirmat că motivația oamenilor este de a-și satisface anumite nevoi, dar și faptul că unele nevoi au prioritate față de altele. Iată cum au fost grupate nevoile umane în piramida lui Maslow:

Nevoile fiziologice

Persoană care mănâncă în restaurant

Acestea sunt cerințele biologice pentru supraviețuirea omului, nevoile fără de care organismul uman nu poate funcționa optim. Nevoile fiziologice includ:

  • Nevoia de aer
  • Nevoia de hrană (mâncare, băutură)
  • Nevoia de adăpost (un loc de dormit)
  • Nevoia instinctivă de sex pentru perpetuarea speciei

Maslow a considerat nevoile fiziologice ca fiind cele mai importante deoarece toate celelalte nevoi devin secundare până când aceste nevoi sunt satisfăcute. De exemplu, dacă unui om îi este foame, nu se poate concentra la nimic altceva decât să găsească ceva de mâncare. De-abia după ce și-a îndeplinit această cerință, el poate să aspire și la altceva.

Nevoia de a fi în siguranță (nevoia de securitate)

Din momentul în care cerințele fiziologice au fost îndeplinite, următoarea nevoie din piramida lui Maslow care așteaptă să fie satisfăcută este obținerea unui mediu sigur. Oamenii își doresc să aibă o ordine, o predictibilitate și un control în viața lor.

Concret, nevoia de securitate include:

  • Nevoia de ordine și justiție (stabilitatea socială)
  • Securitatea emoțională
  • Securitatea financiară (de exemplu, nevoia de a avea un loc de muncă, nevoia de bunăstare socială)
  • Nevoia de a sta departe de pericole (siguranța împotriva accidentelor și rănilor)

Aceste nevoi sunt îndeplinite de familie și societate (de exemplu, poliție, școli, afaceri și asistență medicală). Atunci când oamenii nu se simt în siguranță, pot reacționa cu frică sau anxietate.

Nevoia de dragoste și apartenență

După ce nevoile fiziologice și de siguranță au fost îndeplinite, al treilea nivel al trebuințelor umane din piramida lui Maslow este cel social. Acesta implică sentimente de dragoste și apartenență. Dragostea se referă atât la relațiile romantice, cât și la relațiile de prietenie sau între membrii unei familii. Apartenența se referă la nevoia emoțională a unui om de a dezvolta relații interpersonale, de a se conecta cu semenii săi și de a face parte dintr-un grup.

Grup de fete care socializează

Nevoia de apartenență include:

  • Nevoia de a avea familie și prieteni
  • Nevoia de a aparține unui grup
  • Nevoia de a fi acceptat
  • Nevoia de a avea încredere
  • Nevoia de a afecțiune și iubire

După Maslow, cercetătorii au continuat să exploreze modul în care dragostea și nevoia de apartenență influențează bunăstarea fizică și psihică a unei persoane. Ei au descoperit că oamenii care au legături sociale puternice au o sănătate fizică mai bună decât cei izolați/singuri.

Nevoia de stimă

Acestea se află pe al patrulea nivel în piramida lui Maslow și se referă la dorința unei persoane de a se simți bine cu sine însăși.

Maslow a clasificat nevoile de stimă în două categorii:

  • Stima pentru sine (include nevoia de demnitate, realizare, stăpânire și independență)
  • Nevoia de reputație sau respect din partea celorlalți (include statutul și prestigiul unei persoane)

Când nevoile de stimă sunt satisfăcute, oamenii se simt încrezători. Ei percep realizările lor ca fiind valoroase și importante. În schimb, dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute, oamenii pot experimenta sentimente de inferioritate.

Nevoia de auto-actualizare

Pe nivelul cel mai înalt din piramida lui Maslow se află așa-numitele nevoi de auto-actualizare. Ele se referă la împlinirea potențialului unei persoane, autorealizarea, autoîmplinirea. Maslow descrie acest nivel ca pe dorința de dezvoltare personală și căutarea experiențelor de vârf.

Nevoile de auto-actualizare sunt specifice fiecărui individ în parte și pot include:

  • Nevoia de cunoaștere
  • Nevoia de a ajuta pe semenii săi
  • Nevoia de a obține realizări în diverse domenii (artă, invenții, academic, etc)
  • Nevoia de estetică

În esență, auto-actualizarea înseamnă să simți că faci ceea ce ești destinat, ceea ce crezi că ar trebui să faci. Potrivit lui Maslow, atingerea auto-actualizării este relativ rară, iar exemplele sale de indivizi celebri auto-actualizați includ personalități precum Abraham Lincoln, Albert Einstein sau Maica Tereza.

Caracteristicile persoanelor care ajung să-și satisfacă nevoia de auto-actualizare

Femeie de afaceri care stă la birou

Conform celebrului psiholog american, doar 2% din totalul persoanelor ajung să-și satisfacă nevoia de auto-actualizare. Aceste persoane tind să aibă anumite trăsături specifice, precum:

  • Percep realitatea eficient și au capacitatea de a tolera incertitudinea
  • Se acceptă pe ei înșiși și pe ceilalți oameni pentru ceea ce sunt
  • Sunt spontani în gândire și acțiune
  • Se concentrează pe o problemă (nu pe sine)
  • Au un simț al umorului neobișnuit
  • Sunt capabili să privească viața în mod obiectiv
  • Sunt, de obicei, foarte creativi
  • Sunt neconvenționali
  • Sunt preocupați de bunăstarea umanității
  • Se bucură de viață
  • Stabilesc relații interpersonale profunde și satisfăcătoare cu un număr mic de persoane
  • Simt nevoia de a avea experiențe ieșite din comun
  • Au nevoie de intimitate
  • Au atitudini democratice
  • Au standarde morale/etice puternice

Pentru a reuși să-ți satisfaci nevoia de auto-actualizare prezentă în piramida lui Maslow, nu este necesar să deții toate caracteristicile mai sus menționate. În schimb, poți încerca să adopți anumite comportamente, care implică:

  • Experimentarea vieții ca un copil. Acest lucru înseamnă să-ți păstrezi curiozitatea și concentrarea spre îndeplinirea potențialului tău.
  • Deschiderea la lucruri noi. Acest lucru înseamnă, de fapt, să ieși din zona ta de confort cât mai des.
  • Deținerea unei voci proprii. Este important să ții cont de părerea ta, să-ți urmezi instinctele și să nu te iei numai după ce spune lumea. De asemenea, este esențial să te pregătești să fii nepopular dacă opiniile tale nu coincid cu cele ale majorității.
  • Sinceritatea. Acest lucru implică să fii sincer cu tine însuți, dar și cu cei din jurul tău.
  • Asumarea responsabilității și munca. Nu există o cale de mijloc. Pentru a reuși, trebuie să muncești și să perseverezi mereu.

Cum ne ajută piramida lui Maslow în viața de zi cu zi

Există mai multe critici referitoare la piramida lui Maslow și, de-a lungul timpul, au fost propuse diverse actualizări ale acestei teorii. Cu toate acestea, în prezent, conceptul original este aplicat în diverse domenii, inclusiv dezvoltare personală, educație sau în cultura organizațională. Piramida lui Maslow pornește de la ideea conform căreia, cu cât îți cunoști mai bine nevoile, ție, studenților, angajaților sau clienților tăi, cu atât poți obține rezultate mai bune în tot ceea ce faci și ajungi mai repede la auto-actualizare.   

Grup de prieteni la o masă

În viața de zi cu zi, piramida lui Maslow te ajută să evaluezi direcția în care merge viața ta. De asemenea, te poate ajuta să răspunzi la întrebări precum: Ce cauți în viață? sau Care sunt prioritățile tale? Apoi te poate determina să acorzi o atenție cuvenită fiecărei nevoi.  

În plus, teoria lui Maslow ne demonstrează că viața înseamnă un echilibru între partea materială și spirituală și că nu ne putem concentra energia doar într-o singură parte. Pentru a fi împliniți, trebuie să ținem cont atât de chemările noastre spirituale, cât și de bunăstarea fizică și materială.

Așadar, piramida lui Maslow reprezintă de fapt o ierarhizare a nevoilor umane. Acest concept al cunoscutului psiholog american Abraham Maslow susține că motivația ce stă la baza tuturor acțiunilor oamenilor reprezintă satisfacerea unor anumite nevoi. 

Surse foto: iStock.com, Unsplash.com

Articolul urmator
Psalmul 13 și puterea lui vindecătoare și binecuvântătoare. Cum și când trebuie rostit
Psalmul 13 și puterea lui vindecătoare și binecuvântătoare. Cum și când trebuie rostit
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.