Poliția Română spune ADIO tehnologiei: Whatsapp, Facebook Messenger și Snapchat au fost interzise

Poliția Română spune ADIO tehnologiei: Whatsapp, Facebook Messenger și Snapchat au fost interzise

Cristina Gherghina

În urma unei dispoziții emise de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a fost interzisă folosirea Facebook-ului, Whatsapp-ului și a altor canale de comunicare alternativă, în activitatea profesională, fiind considerat un risc de securitate. 

Se pare că această decizie vine în urma unui tragic eveniment în care un polițist a fost omorât de o persoană "dată în urmărire" pe un grup de Whatsapp și a mai multor astfle de cazuri care pun viața polițiștilor în pericol, se arată într-un comunicat emis de Europol.

whastpp

„În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm.

În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate. Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că şi datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni.

Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral.

Viitorul ne aparţine! Echipa Sindicatului EUROPOL“, este reacția Europol în urma acestei decizii.

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Eva nu a fost prima femeie a omenirii! Cine a fost, de fapt, prima soție a lui Adam și de ce a fost ștearsă din religie
Eva nu a fost prima femeie a omenirii! Cine a fost, de fapt, prima soție a lui Adam și de ce a fost ștearsă din religie
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.