Povestea de viață a reginei Wilhelmina a Olandei, prima femeie miliardară din lume

Povestea de viață a reginei Wilhelmina a Olandei, prima femeie miliardară din lume
Alida Enache
Vineri, 04.11.2022

A domnit timp de aproape 58 de ani, fiind și cel mai logeviv monarh olandez, a devenit prima femeie miliardară din lume și a reușit să-și mobilizeze poporul, cu brio, în vreme de război. Regina Wilhelmina a Olandei, poreclită și "regina de oțel", a dat dovadă de mult curaj pe parcursul vieții sale și nu a acceptat niciodată o înfrângere.

Născută în ziua de 31 august 1880 la Haga, Olanda, Wilhelmina Helena Pauline Maria a fost cea mai longevivă regină a Olandei. Tatăl ei, regele William al III-lea al Olandei, avea 63 de ani atunci când a întâmpinat-o pe lume; mai avusese și alți trei băieți alături de prima sa soție. Mama reginei a fost Emma de Waldeck și Pyrmont, cea de-a doua soție a lui William.

Cei trei fii ai regelui cu prima sa soție, Sofia de Württemberg, au murit cu toții înainte ca Wilhelmina să împlinească patru ani și tocmai de aceea ea a devenit moștenitoare prezumptivă. În ziua de 23 noiembrie 1890, regele William al III-lea al Olandei a decedat, și astfel, singurul copil al lui care mai era în viață, i-a ocupat tronul. Fiica sa a domnit până în anul 1948.

Imagine cu Wilhelmina tânără

La vremea aceea, regina Wilhelmina a Olandei avea doar 10 ani și, fiind minoră, mama sa a fost numită regentă. Emma și-a crescut fiica, de una singură, cu mare devotament și a încercat să o țină departe de toate răutățile din lume. Femeia era, totuși, foarte exigentă, motiv pentru care i-a stabilit fiicei sale un stil de viață foarte strict.

De menționat este și faptul că Wilhelmina a avut, până la urmă, o copilărie fericită, în care și-a dezvoltat calitățile de conducătoare. Aceasta avea o voință puternică și știa, cu certitudine, ce își dorește de la viață, calități care au ajutat-o să devină miliardară în viitor.

În 1895, când avea 15 ani, tânăra Wilhelmina a vizitat-o pe regina Victoria, în Anglia, care a scris în jurnalul ei: "Tânăra regină ... încă își poară părul desprins. Este zveltă, grațioasă și pare o fată foarte inteligentă și foarte drăguță. Vorbește bine engleza și este manierată și fermecătoare."

Fiica regelui William al III-lea al Olandei a fost încoronată abia când a împlinit 18 ani, în septembrie 1898. În același an, în ziua de 22 iunie 1898, a avut loc și marea inaugurare a căii ferate din Munții Ouachita, din Arkansas. Deoarece calea ferată a fost finanțată în mare parte de investitori olandezi și pentru a-i da o notă de măreție, refugiul din stațiunea montană a fost numit Wilhelmina Inn, în onoarea noii regine.

Compania a rezervat un apartament situat în colțul de sud-est de la cel de-al doilea etaj pentru regină, în speranța deșartă că aceasta va vrea, la un moment dat, să viziteze stațiunea. Din păcate, asta nu s-a întâmplat niciodată.

Peste încă doi ani de la încoronare, în ziua de 7 februarie 1901, suverana s-a căsătorit cu Hendrik, Duce de Mecklenburg-Schwerin, la Haga. Presată fiind să aducă moștenitori ai familiei regale Orange-Nassau pe această lume, a încercat timp de opt ani să devină mămică, însă fără succes. Aceasta a avut parte de două avorturi spontane și, din păcate, a născut și un băiețel mort. Totuși, în anul 1909, avea să se întâmple și marea minune. Atunci, a adus-o pe lume pe Prințesa Juliana.

Din păcate, mariajul ei a fost unul nefericit, iar toată povestea sa de iubire cu partenerul ei s-a rezumat la a aduce un moștenitor pe această lume. În tot acest timp, prințul Henry a trecut și prin paturile altor femei și chiar s-a ales cu copii nelegitimi din aventurile sale extraconjugale.

Chiar dacă nu a avut parte de satisfacție pe plan amoros, regina și-a pus mintea ageră la treabă și s-a îmbogățit prin afaceri și investiții. A devenit, astfel, prima femeie miliardară în dolari americani și cea mai bogată femeie din lume a acelor vremuri. Curajul său și ambiția erau mai mult decât evidente, fapt care s-a văzut și în felul în care și-a condus poporul.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jess (@the_royal_chronicles)

La vârsta de 20 de ani, de exemplu, a ordonat unei nave de război olandeze să îl evacueze pe Paul Kruger din Transvaalul din Africa de Sud, o țară independentă până la înfrângerea britanicilor în anul 1902. Atunci, a devenit o colonie sub dominație britanică. 

Chiar dacă nu simpatiza deloc Marea Britanie, regina Wilhelmina a Olandei avea să își schimbe părerea despre englezi la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, regele George al VI-lea a trimis o navă de război britanică pentru a o evacua pe ea, familia ei și guvernul acesteia, pe tărâmurile lui, în siguranță.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Family (@royal_family_history)

Pentru ca regina să poată comunica cu poporul ei din zonele ocupate de germani, BBC a pus la dispoziție Radio Oranje, un radio care difuza târziu în noapte. Cetățenii Olandei ascultau pe furiș discursurile, în care Wilhelmina spunea deseori că Adolf Hitler este “inamicul principal al omenirii”.

Suverana a continuat să își îndrume poporul chiar și când se afla în exil, iar Churchill a descris-o ca fiind “singurul om adevărat dintre reprezentanții guvernelor aflate în exil la Londra”. Asta se întâmpla în anul 1944, atunci când a devenit prima femeie din ultimii 500 de ani, alta decât reginele Regatului Unit, care a primit Ordinul Jartierei.

Olanda a fost eliberată de naziști în 1945, însă regina, dezamăgită de situația de acolo, a hotărât să se mute într-un conac din Haga. Acolo a locuit timp de opt luni, iar apoi a început să călătorească prin țară, încercând să-i motiveze pe olandezi așa cum a considerat de cuviință.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alvin Barlow (@alvinbarlow)

Din păcate, toate evenimentele la care a luat parte în trecut și-au lăsat adânc amprenta asupra stării sale de sănătate, iar în ziua de 4 septembrie 1948, după o domnie de 57 de ani și 286 de zile, suverana a renunțat la tron. Fiica sa, Juliana, a preluat coroana.

Imediat după retragere, Wilhelmina s-a mutat la Palatul Het Loo. A mai avut câteva apariții publice până la inundațiile devastatoare din Marea Nordului, din anul 1953. Atunci, tot ea a reușit să mobilizeze poporul pentru a depăși tragedia.

Ulterior, în ziua de 28 noiembrie 1962, Wilhelmina moare la castelul Het Loo, la vârsta de 82 de ani. Ea a fost înmormântată în ziua de 8 decembrie, în cripta familiei regale olandeze, la Nieuwe Kerk în Delft.

Citește și: Ce trebuie să știi despre Regina Elisabeta a României: cinci informații surprinzătoare

Surse foto: Getty

Surse articol: WarhistoryonlineFiveminutehistoryArkansasstateparks

Articolul urmator »
Lidia Fecioru a vorbit, mai clar ca oricând, despre rolul femeii în viața bărbatului: „Femeia este norocul bărbatului de a face bani. Este normal de la mama natură”
Lidia Fecioru a vorbit, mai clar ca oricând, despre rolul femeii în viața bărbatului: „Femeia este norocul bărbatului de a face bani. Este normal de la mama natură”
Ramona Jurubita | Luni, 08.04.2024
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)

Ne găsești pe