Povestea emoţionantă a Principesei Ileana de România: ce a purtat toată viața cu ea, în exil

Povestea emoţionantă a Principesei Ileana de România: ce a purtat toată viața cu ea, în exil

Redactor Andreea Baluteanu

Înainte de a cădea în mrejele comunismului, România a fost un regat înfloritor, condus de o dinastie strălucită pe plan european. Iar una dintre cele mai iubite membre ale sale, atașată de popor și adorată la rândul său de oamenii simpli, a fost mezina Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Principesa Ileana de România.

Frumoasă, inteligentă, patriotă, Principesa a fost una dintre cele mai ilustre componente ale unei case regale cu nenumărate ramificații pe plan european. Și-a iubit poporul și și-a înțeles menirea mai bine decât oricine altceva, după cum chiar Regina Maria spunea. Azi îți depănăm una dintre cele mai emoționante și totodată tragice povești ale capetelor încoronate: află cine a fost Principesa Ileana a României și ce a purtat toată viața alături de ea, în exil.

Cine a fost Principesa Ileana a României?

Destinul tragic al unei prințese strălucite: așa ar putea suna rezumatul a ceea ce îți vom povesti azi. Nu te opri însă aici, fiindcă ceea ce urmează, deși nu e nici pe departe un basm cu zâne, e o porțiune de istorie românească pe care ar fi păcat să nu o cunoști.

principesa ileana si regina maria

Sursa foto: Pinterest

Cea mai mică dintre fiicele Mariei și ale lui Ferdinand, Ileana a României vedea lumina soarelui la București, la 5 ianuarie 1909. Era al cincilea copil al cuplului de regi, având doi frați mai mari – pe Carol, viitorul conducător, și pe Nicolae –, unul mai mic, pe Mircea, și două surori, pe Elisabeta (mai târziu Prințesă Moștenitoare a Greciei) și pe Maria, viitoare Regină a Iugoslaviei. Pe cale paternă, se înrudea cu cei mai înalți aristocrați ai Europei, din familia Hohenzollern-Sigmaringen, iar pe cale maternă, cu casele conducătoare ale Marii Britanii și ale Rusiei.

Dobândind prin naștere titlul de Principesă, Ileana avea să se nască sub o stea tremurătoare, apariția ei pe lume suscitând încă de la început zvonuri întunecate. Astfel, multă vreme s-a bănuit că adevăratul tată al prințesei era Prințul Barbu Știrbei. Cu toate acestea, Regele a acceptat neîndoielnic paternitatea și, conform mărturiilor epocii, nu a tratat-o niciodată pe mezina sa altfel decât pe ceilalți copii.

Moștenind frumusețea mamei și atașamentul său față de pământul românesc, Ileana a fost de la început specială și încă din primii ani lovită de soartă. Dacă până la vârsta de cinci ani a avut parte de o existență tihnită și plină de privilegii, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial și cu moartea fratelui său mai mic, Mircea, care a căzut răpus de febră tifoidă, greutățile de tot felul au năpădit viața prințesei.

Declanșarea ostilităților a determinat familia regală să se refugieze la Iași, acolo unde copiii vor schimba viața frumoasă cu una plină de lipsuri. Principesa Ileana și-a însoțit, alături de surorile mai mari, mama în vizitele prin spitale, ajungând, de la o vârstă fragedă, să se confrunte cu noțiuni precum moartea sau războiul. I-a plăcut dintotdeauna să ajute și i s-a părut firesc să stea, copil fiind, lângă răniți. Apreciind curajul, bunătatea și empatia fiicei sale mai mici, Regina Maria povestea că Principesa Ileana era singura care și-a înțeles cu adevărat menirea de cap încoronat: nu numai privilegiile, dar și responsabilitatea față de popor, renunțarea la propria viață pentru îndeplinirea datoriei.

Educată în primii ani acasă, Ileana va fi trimisă la studiu în Anglia după încheierea triumfătoare a războiului, urmând cursurile Colegiului Heathfield-Ascot. Studiind arta, sculptura, pictura, prințesa a crescut cu dragostea față de sporturi, față de yachting, automobilism și alpinism. La încheierea studiilor, Principesa Ileana a României se întorcea acasă, acolo unde întemeia mai multe organizații de cercetași, așa cum este și Asociația Creștină a Femeilor Române.

printesa ileana

Sursa foto: Pinterest 

Principesa Ileana în timpul domniei lui Carol al II-lea

Frumoasă, luminoasă, adorată de popor, Principesa Ileana a României a fost văzută ca o amenințare de fratele său, Regele Carol al II-lea, care a căutat să limiteze rolul intern al său și al Reginei-Mamă. Prin urmare, prințesa va călători mult alături de Regina Maria, iar în 1930 îl întâlnește în Spania pe  Arhiducele Anton de Habsburg, de care se simte imediat atrasă. Un tânăr frumos, educat, de viță nobilă, cu care împărtășea pasiunea pentru sport, Arhiducele a cucerit-o și s-a lăsat cucerit la rândul său de frumoasa prințesă. Văzând în idila lor prilejul perfect de a-și îndepărta sora, Regele va consfinți imediat la mariaj, căsătoria dintre prințesă și arhiduce fiind ultima uniune regală care se desăvârșea pe teritoriul României.

Tinerii căsătoriți se mută în Austria în 1931 și se vor stabili lângă Viena, la Castelul de Sonnberg, pe care îl vor restaura cu drag și în care se nasc și cei șase copii ai cuplului: Ștefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena și Elisabeta. Vizitele Principesei Ileana a României pe tărâmurile natale vor fi rare și scurte, Carol al II-lea interzicând nașterea oricărui urmaș de Habsburg pe teritoriul patriei, dar prințesa va petrece mult timp alături de mama sa.

Odată cu instalarea dominației naziste în Austria, Arhiducele Anton intră în atenția Gestapoului, care nu privea cu ochi buni aristocraţii. Prințesa se implică în îngrijirea ostașilor români răniți pe front și va fonda chiar un spital pentru aceștia. Înțelegând că nu mai poate petrece mult timp în Austria anexată de Hitler, Principesa Ileana se întoarce acasă, în 1943, și se va dedica din nou activității de infirmieră, lucrând mai întâi la Crucea Roșie și înființând mai târziu un spital pentru militari la Brașov.

După încheierea conflictului, părea să apună vremea necazurilor Principesei, dar, din păcate, deși viața la Bran îi pria, în ianuarie 1948 este exilată în urma instaurării regimului comunist.

Cutiuța misterioasă de care nu s-a despărțit niciodată

De aici, va începe cu adevărat cea mai grea parte din viața acestei prințese atât de iubite și atât de încercate. Deși avea toți copiii aproape, mărturisea că depărtarea de poporul său drag a fost o adevărată lovitură, „un șoc mortal”, după propriile cuvinte. Se va stabili inițial în Elveția, acolo unde se va întâlni și cu nepotul său, Regele Mihai, și apoi în Argentina, unde va pune bazele unui cămin destinat refugiaților politici români ce va purta numele mamei sale, „Regina Maria”.

principesa ileana in costum national

Sursa foto: Pinterest 

În 1950, Principesa se mută cu familia sa în Statele Unite, acolo unde va rămâne până la sfârșitul vieții. Timp de 11 ani, va ține conferințe despre situația tragică a românilor în lungul și în latul Americii.

În 1954 se promulgă divorțul de Arhiducele Anton, iar în același an se recăsătorește cu un român întâlnit în America, Ștefan Isărescu, dar nici această relație nu durează. Sfâșiată de moartea fiicei sale, Maria Ileana, și a soțului său într-un accident de avion, decide să își dedice ultimii ani de viață celor sfinte. Se călugărește la o mănăstire ortodoxă din Franța, acolo unde va deveni Maica Alexandra.

În 1967 se alătură Bisericii Ortodoxe Române și va pune bazele mănăstirii „Schimbarea la față” din Ellwood City, Pennsylvania, în Statele Unite. Va rămâne stareță până în 1991, atunci când încetează din viață în urma unor complicații suferite după o fractură de bazin.

Știm ce te întrebi: și totuși, ce conținea cutiuța misterioasă? Și s-a mai întors vreodată acasă? Marcată de dragostea fierbinte pentru o patrie care a iubit-o la fel de ardent, dar nu a știut să o păstreze, Principesa Ileana umplea la exilul din țară o cutiuță cu pământ românesc de la Bran și o ținea aproape pentru tot restul vieții, fiind îngropată alături de țărâna scumpă.

Cât privește revenirea în țară, Maica Alexandra a vizitat România după căderea comunismului, în 1990, dar, deși a fost întâmpinată de câteva sute de oameni care i-au scandat numele, întâlnindu-se și cu locuitori de la Bran ce-și mai aminteau încă de „domnița lor”, nu a rămas acasă. A fost înmormântată la mănăstirea din America, acolo unde o poți vizita și azi.

Ne putem lăuda istoriei cu o prințesă frumoasă, bună și deșteaptă, de care nu am avut însă parte. Tu cunoșteai povestea emoționantă a Principesei Ileana a României?

Continuă lecțiile de istorie cu 10 lucruri neștiute despre Turnul Chindiei din Târgoviște

Surse foto: Pinterest, wikipedia

Articolul urmator
Povestea Sfinților Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat, o dovadă a credinței neclintite
Povestea Sfinților Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat, o dovadă a credinței neclintite
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.