Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Programe educationale la Muzeul Astra

Redactor Divahair.ro

Incepand cu luna octombrie, Muzeul ASTRA deruleaza o serie de proiecte educationale adresate atat celor mai mici, cat si elevilor de gimnaziu si de liceu. Obiectivul nostru este sa familiarizam copiii si tinerii cu rostul si rolul unui muzeu si sa dezvoltam atitudini pozitive de receptare a misiunii acestuia.

Programele de educatie muzeala se desfasoara pe trei directii principale: „Muzeul se prezinta", „Povestile lumii la Muzeul Franz Binder" si „Mestesugurile satului de odinioara", structura si tematica fiecarui program tinand cont de particularitatile de varsta ale copiilor si tinerilor.

Astfel, Muzeul se prezinta este un program ce reuneste teme precum Colaj -  satul meu, Personaje din legende in povestile populare, Armenii din Dumbraveni. Traditii si Obiceiuri Uitate, Costumul Popular Traditional, Sa invatam mestesugul olaritului si Povestea Morii.

Povestile lumii la Muzeul Franz Binder este un program ce se adreseaza elevilor de gimnaziu si liceu. Ei desfasoara o serie de activitati legate atat de valorificarea expozitiilor temporare, precum Animale din continente in artefacte, povestiri si imagini, cat si de sustinerea unor reprezentatii artistice, prin derularea unui teatru de umbre in cadrul expozitiei de baza Din Cultura si Arta Popoarelor Lumii.

Realizarea unor activitati de tip atelier, in cadrul programului Mestesugurile satului de odinioara, permite atat insusirea cunostintelor teoretice, spuse si povestite de mesteri populari si personal de specialitate, cat si a tehnicilor si metodelor de realizare a mestesugurilor traditionale. Integrarea activitatilor de acest tip in spatiul expozitional (expozitii pavilionare sau in aer liber) ofera un plus procesului de invatare.

S-a observat, in urma activitatilor desfasurate in anii precedenti, ca cele mai apreciate ateliere au fost cele de tip interactiv, in care participantii au fost invitati sa realizeze ei insisi exercitii sau activitati practice - colaj, pictura, modelaj, desen, incondeiat, cusut, realizare puzzle etc., si cele in care activitatile au fost sustinute de prezentari animate Power Point si de turul virtual al Complexului National Muzeal ASTRA. De asemenea, la nivelul claselor de gimnaziu si liceu, un impact deosebit l-a avut lucrul pe echipe (grupuri distincte de elevi din cadrul aceluiasi colectiv) care, pe langa eficienta in rezolvarea sarcinilor de lucru (chestionarul de expozitie, realizarea scenariilor, eseurilor, a povestilor pe o anumita tema), a oferit participantilor sansa de a-si testa capacitatile de socializare si cooperare, puterea de mobilizare intr-un timp foarte scurt pentru atingerea rezultatului, precum si gestionarea unor atitudini si trairi personale determinate de factori ca reusita, esec, renuntare, perseverenta, ameliorare etc.

Din acest an scolar, Muzeul ASTRA desfasoara 3 noi proiecte educationale adresate liceenilor: Moara - constructie si mod de functionare, Textile traditionale - metode si mijloace de realizare si Muzeul ASTRA - promotor al turismului cultural. Activitatile din cadrul proiectelor se vor desfasura in 5 etape, de-a lungul intregului an scolar si au in vedere atat cunoasterea patrimoniului muzeal, cat si cunoasterea in detaliu a morilor, textilelor traditionale si a serviciilor turistice specifice institutiilor culturale, toate urmate de aplicatii practice.

Toate programele noastre educationale le puteti gasi si pe site-ul institutiei - www.muzeulastra.ro.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!