„Cartea de vrăji” de Costin Neață: fantasy-ul pentru adolescenți de care nu ne mai săturăm

„Cartea de vrăji” de Costin Neață: fantasy-ul pentru adolescenți de care nu ne mai săturăm

Redactor Andreea Baluteanu

Deja nu mai este un secret că adorăm să citim autori români și că ne delectăm cu inima plină de tandrețe cu scrierile lor. Iar Universul se pare că ne-a priceput mesajul, deoarece trăim într-o perioadă extrem de prolifică în ceea ce privește titlurile senzaționale apărute pe piața de carte din România.

Azi te tentăm cu o carte aparținând unui gen rar abordat la noi, dar atât de celebru pe plan internațional: cartea fantasy pentru copii. Și, pentru că numai un adolescent ar fi reușit să ne cucerească inimile cu un roman Young Adult, azi îl invităm în scenă pe Costin Neață, pentru a ne spune o poveste pentru mame, pentru fii și fiice, pentru bunici și mătuși: „Cartea de vrăji” va fermeca inimile tuturor.

„Cartea de vrăji”: lupta dintre Bine și Rău se dă pe plaiurile noastre

Te-ai întrebat vreodată de ce toate vrăjitoarele, toți monștrii și toți vampirii aleg să își poarte bătăliile legendare în America? Costin Neață este gata să spulbere această preconcepție: deși nici infamul său personaj negativ nu vrea să distrugă umanitatea pe plaiurile noastre, eroii care îi fac față sunt chiar români de-ai noștri!

Cartea de vraji

Sursa foto: Facebook

Și nu oricine, ci un adolescent de 16 ani! Mihai pare, la prima vedere, un băiat cu totul obișnuit. Locuiește în București, merge la liceu și are doi prieteni buni, pe Clara și pe Andrei, cu care împarte activitățile specifice vârstei. Însă, în străfundul sufletului, protagonistul nostru nu este deloc „un copil ca toți copiii”. Mihai adoră să citească, este pasionat de genul fantasy și jinduiește la acea porție savuroasă de aventuri epice pe care o mai guști doar în cărți.

Habar nu are el însă că peripețiile la care tânjește cu toată inima sunt pe cale să devină realitate. Atunci când părinții săi decid în chip misterios să părăsească Bucureștiul și să se mute la Brașov, schimbând aerul poluat al capitalei și stresul metropolei ultra aglomerate cu tihna munților, Mihai nu e nici pe departe încântat. E nevoit să renunțe la viața pe care a clădit-o în 16 ani și să o ia de la început într-un loc nou.

Cu toate acestea, prima zi de școală îl prinde cuprins de un puseu neașteptat de energie, iar atunci când întârzie la prima oră și ajunge în bibliotecă, descoperă un spațiu aparent pustiu, în care o carte legată în coperte de piele și încuiată cu lacăt îi atrage atenția. Speriat de bibliotecara neobișnuită care apare de nicăieri, Mihai acționează din instinct și ascunde cartea înainte de a-i putea fi luată înapoi.

Iar ițele destinului continuă să se înnoade și să se deznoade mai târziu, când Mihai se împrietenește cu Vlad, un coleg ce îl atenționează să nu mai calce pragul bibliotecii. Ajuns însă acasă și încercând, precum un Kaz Brekker autohton, să spargă lacătul ce făcea prizoniere secretele cărții, Mihai realizează că, precum în povești, cheia atârna chiar la gâtul infamei bibliotecare.

După un vis care îți va face părul măciucă (spunea cineva că este vorba despre o carte de adolescenți?), Mihai calcă din nou teritoriul sinistru al bibliotecii și este atacat de…o vrăjitoare. Iar atunci când nimeni altul decât Vlad îl salvează, adolescentul nostru protagonist află că lumea magiei din cărțile sale este cât se poate de reală și că el însuși e un vrăjitor, o rămășiță a întunericului și haosului, îmblânzită însă, deoarece puterea îi e moștenită.

Așa vei pătrunde cu inima trepidând într-un univers cu adolescenți vânători de ființe supranaturale, cu vrăjitori și vrăjitoare și câte și mai câte alte plăsmuiri care prind viață chiar sub ochii tăi. Iar când în scenă intră și o vrăjitoare bătrână care vrea să readucă în simțiri un monstru antic, e clar: Mihai nu mai are motive să citească cărți de magie, căci le trăiește pe propria sa piele.

Te provocăm să te desparți de „Cartea de vrăji” înainte de a o termina!

Noi mărturisim că nu am reușit. Cartea numără 196 de pagini, dar filele pur și simplu zboară printre degetele tale lacome. Costin Neață a reușit să imprime un ritm nebunesc al acțiunii, unul care lipsește multor scriitori consacrați. Abia ai timp să respiri liniștită, alinându-te că Mihai a mai depășit un pericol și că acum puștiul sigur se poate relaxa așa cum merită, că mai apare încă o aventură, încă un secret, încă o amenințare.

cartea de vraji costin neata

Sursa foto: Facebook

Plasarea acțiunii pe plaiurile mioritice este un alt element care te va incita. Contextul familiar al orașului de sub Tâmpa rezonează cu o coardă neatinsă a inimii noastre și ne face să ne întrebăm: oare chiar se ascund astfel de mistere în draga noastră Românie? Tot ce mai puteam spera era ca Mihai să dea o raită și pe la Bran, dar mai este timp: „Cartea de vrăji” e doar prima parte dintr-o serie pe care ne-o dorim cât întinsă, „Despre magie și alte secrete”.

Deși romanul fantasy este clar adresat adolescenților, reușind să surprindă discursul acestora, gândirea specifică vârstei, puritatea intențiilor și curajul molipsitor, și adulții o vor savura deopotrivă. Fie că îți va aminti de o perioadă apusă din viața ta, când ai fi fost și tu în stare să te iei la trântă cu toți monștrii din lume, fie că acea parte nu te-a părăsit niciodată și vibrează acum în reacție cu magia cărții, cert este că autorul a reușit să unească în jurul său pe cei mici și pe cei mari.

Și, deși are doar 17 ani, Costin Neață nu o arată. Capcanele răsturnărilor de situație sunt amplasate perfect, cu o maturitate neașteptată pentru un prim roman și o vârstă atât de tânără. De asemenea, stilul romanului este cursiv, dialogurile realiste, iar personajele, mult mai captivante decât ai fi putut spera.

Ce ne mai place? Perspectivele mai mult decât îmbietoare ale următoarei apariții editoriale semnate de Costin Neață. „Cartea de vrăji” se încheie cu toate conflictele aparent rezolvate, dar epilogul ne dă viața peste cap, reușind să ne umple de nerăbdare până la următoarea carte a tânărului autor.

Și, dacă mai ai nevoie de un motiv pentru a citi „Cartea de vrăji”, acela este personajul său negativ. Deși nu îți vom spune nimic despre el, lăsându-ți plăcerea de a-l descoperi singur, nu ne mai rămâne decât să îți mărturisim că este unul dintre marile plusuri ale cărții.

Dacă te-a incitat și pe tine ideea de a cumpăra o carte pentru adolescenta din tine, pentru copilul tău sau pentru sora mai mică (carte pe care o vei devora însă tot tu), atunci „Cartea de vrăji” te așteaptă la Editura UP. Comand-o și petrece acest iunie ploios și vijelios cu o porție de acțiune și mai și!

Surse foto: Facebook, Pixabay

Articolul urmator
„Sânziene” de Narcisa Cîrligeanu, un roman „cu suflet”: lasă-te cuprinsă de vraja iubirii într-un cotidian din care nu lipsesc zânele
„Sânziene” de Narcisa Cîrligeanu, un roman „cu suflet”: lasă-te cuprinsă de vraja iubirii într-un cotidian din care nu lipsesc zânele
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!
Incepe quiz
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.