„Ghostwriter” de Monica Ramirez: romanul cu care maestra suspansului îți întrece orice așteptări

„Ghostwriter” de Monica Ramirez: romanul cu care maestra suspansului îți întrece orice așteptări

Redactor Andreea Baluteanu

Ne cunoști pasiunea pentru scrierile Monicăi Ramirez. De fiecare dată când zeii literaturii ne surâd și mai punem mâna pe o bijuterie a autoarei, intuim cum ne va curge viața în răstimpul lecturii: tumultuos, pe muchie de cuțit, în vâltoarea emoțiilor stârnite de scriitoarea maestră la înrobit suflete de cititori.

Cu alte cuvinte, nu e nicio surpriză: ne așteptăm ca fiecare carte semnată Monica Ramirez să fie un ciclon de senzații extreme, un regal al tensiunii briliante și al răsturnărilor „ucigașe” de situație puse în seama unor personaje rotunde, impecabile conturate, ce-și joacă magistral rolurile în universuri vii ce respiră autenticitate. Nuanțăm încă de la început aceste convingeri ale noastre, în calitate de cititoare fidele ale Monicăi Ramirez, pentru a-ți da de înțeles cât de tare ne-a zguduit „Ghostwriter”; deși deja anticipam un roman uluitor, cartea ne-a întrecut orice visuri și năzuințe și nu ne temem să o spunem: credem că ne-am regăsit preferata!

Nu ne mai rămâne decât să îți povestim de ce ne-a plăcut atât de tare „Ghostwriter” și de ce ți-o recomandăm cu toată căldura!

Două scriitoare, o carte, două orgolii, o crimă

Din experiența de admiratoare ale uriașului talent literar al Monicăi Ramirez, știm deja că autoarea română e un spirit neînfricat care adoră să calce în picioare convențiile literare, cu un zâmbet sfidător și o strălucire caldă în ochi. Așa se face că „Ghostwriter” debutează nu oricum, ci cu o revelație teribilă.

ghoswriter carte de monica ramirez alaturi de buchet de flori mov

Sursa foto: Facebook

„La început nu am crezut că pot face față zilei de astăzi”: ne spune noua noastră eroină pictată în cele mai seducătoare tonuri de gri, Ava Nolan, una dintre cele mai captivante, mai complexe și mai reușite plăsmuiri literare marca Monica Ramirez. Jonglând cu identitățile, mereu cu un pas în fața cititorului, despre Ava nu vei avea decât o singură certitudine, aceea că nu joacă niciodată corect, după cum te avertizează și rezumatul de pe coperta „Ghostwriter”. Când te vei convinge însă de acest adevăr va fi prea târziu, dar nu e nimic: nu ești singura care a călcat în capcană, îți țin companie selectă aproape toate personajele cărții.

Ava Nolan e un scriitor de succes al cărui roman de debut, Reichstag Noir, tocmai a fost nominalizat la premiile Aspen, una dintre cele mai importante distincții din lumea literară americană. Doborând recorduri după recorduri cu o construcție narativă ingenioasă și îmbinând genurile și epocile într-o lucrătură laborioasă pe care criticii o apreciază cu atât mai mult cu cât aparține unui om „nou”, Ava atinge culmile succesului, dar sentimentul dulce al victoriei e întinat de moartea mentorului și a celei mai bune prietene ale sale, scriitoarea de romane de dragoste de succes Rachel Allen.

Ceea ce pare a fi o dramă măruntă se transformă însă într-un joc diabolic al umbrelor, într-un thriller palpitant la care regina suspansului Ramirez se întrece pe sine atunci când afli cine a pus capăt vieții talentatei Rachel Allen. Nu îți vom arăta cu degetul către infamul ucigaș, pentru că nu vrem să interferăm nici măcar o secundă cu intriga pusă strălucit în scenă de autoare.

Tot ceea ce îți vom spune, ca să îți aprindem și mai tare curiozitatea, este că nimic nu e ceea ce pare. Da, știm, clișeu, dar cu atât mai adevărat în acest roman atât de răscolitor. Vei înțelege de ce facem aceste afirmații atunci când îți dezvăluim că Ava și Rachel au încheiat un pact cutremurător, cu consecințe inimaginabile, un acord care va zbuciuma vieți și va vinde suflete, scufundându-se în trădări și triumfuri vinovate ca în nisipurile mișcătoare.

Se mai adaugă o minciună mare cât casa, un contract fictiv și secrete cât cuprinde, iar pentru că Monica Ramirez e hotărâtă să tulbure pacea cititorilor săi, rețeta se complică cu o „poveste în poveste”. Regăsim astfel în paginile cărții fragmente de jurnal ce redau povestea tragică a unor adolescente victime ale unei legende cu iz de supranatural. Se completează cu un val misterios de sinucideri, relații amoroase ilicite și fete înecate într-un lac întunecat pe fundul căruia zace o cutie cu munți aurii și cer albastru în care e foarte probabil să îți îngropi singură inima. Ce legătură se află între aceste informații aparent disparate te lăsăm să descoperi singură, tot ce-ți putem spune e că e una imposibil de intuit. Și gata, ne ținem gura, nu de alta, dar ne-a învățat eroina din „Ghostwriter” ce se întâmplă cu cei care spun vrute și nevrute.

Mister, iubiri imposibile și trădări nemiloase într-un roman de top

Se știe că Monica Ramirez e regina imprevizibilului. De la seria Alina Marinescu la incitanta colecție Emma Moss, autoarea ne-a obișnuit să ne țină cu sufletul la gură și să ne taie respirația într-un carusel al emoțiilor pure și al senzațiilor amețitoare. Dar deși ritmul în „Ghostwriter” e întrucâtva mai domol decât în romanele de spionaj – ceea ce creează contextul perfect pentru o dezvoltare impecabilă a personajelor -, nu te teme, imprevizibilul e la el acasă. Atunci când ești gata să te feliciți pentru că ai „dibuit” cursul unei acțiuni, tragi de fapt cu dinții de un fir aparent previzibil ca să constați că nu ai ajuns nicăieri, ai fost dusă de nas de un scriitor care se află nu cu unul, ci cu 10 pași înaintea ta. Așadar, nu încerca să ghicești nici ce va mai face Ava, nici cine va muri, nici cine va câștiga, fiindcă nu ai nici cea mai mică idee.

ghostwriter de monica ramirez alaturi de un buchet de flori albe

Sursa foto: Facebook

Un alt atu al „Ghostwriter”, care urcă acest roman pe culmile excelenței, este personajul său principal. Ava Nolan reprezintă o excepție de la prototipul obișnuit de protagonist al scriitoarei fie și pentru că refuză să se încadreze într-un singur tipar. Nu acceptă cuminte să fie așezată în categoria eroinei, dar te sfidează constant să o incluzi printre antieroine, reușind imposibilul de a-și atrage simpatia cititorilor chiar și atunci când comite acte reprobabile. Ca s-o spunem pe șleau, Ava Nolan evită cu dibăcie toate capcanele în care cad personajele literare: nu devine plictisitoare, precum unele eroine, și nici respingătoare, precum unele antieroine, și tocmai această complexitate uluitoare ne face să credem că e cumva reală. Nu putem decât s-o felicităm pe Monica Ramirez fiindcă demult nu am mai avut onoarea să cunoaștem un personaj atât de vibrant, atât de „gri” senzațional și seducător, atât de fascinant.

Nu în ultimul rând trebuie să ne manifestăm și admirația supremă față de plasticitatea descrierilor din „Ghostwriter”. Universul e aproape la fel de viu precum protagonista sa, de o frumusețe uneori plină de culoare și candoare, alteori de un visceral tulburător. Două tablouri ne-au rămas în minte; pe de o parte avem toamna în Vermont, surprinsă în tușe de roșu, arămiu, galben și verde, un spațiu idilic în care momentul exact al schimbării culorilor frunzelor e așteptat cu sufletul la gură de mii de turiști exaltați. Pe de alta e fenomenul descris cu o acuratețe incredibilă al înghețării lacului Champlain, mai mult decât o formă de relief, un personaj al romanului, o ispită întunecată ce pâlpâie seducător la orizont, ațâțând tinerele să se scalde, sacrificându-și viața adâncurilor sale.

Știam, din nou, că nimeni nu descrie America la fel de bine precum fin cunoscătoarea Monica Ramirez, dar „Ghostwriter” setează un prag aproape imposibil de depășit cu câteva scene atât de autentice încât te simți nu doar cititor, ci turist orbit de frumusețe. Spectaculoasă e înghețarea lacului, surprinsă pe fundalul unei scene imposibil de tensionate, și furtuna de gheață, ce reduce lumea la statutul de artefact, intensificând și mai tare izolarea și singurătatea în care trăiesc eroii.

La final, îndrăznim să îi adresăm o singură întrebare Monicăi Ramirez: pe când citim și noi Reichstag Noir? Până la a descoperi însă opera fictivă a protagonistelor sale, te invităm să savurezi romanul cât se poate de real al scriitoarei noastre, o poveste în poveste, un amestec inedit de suspans, tensiune și mister, trădare, violență și degradare morală, pudrate cu stropi dulci-amari de dragoste. Între focul arțarilor din Vermont și gheața lacului Champlain ia naștere un univers unic, în care intrigile lumii editoriale americane se împletesc cu dramele unor eleve de liceu în ceea ce e un caleidoscop genial de talent și har scriitoricesc.

Nu-ți mai rămâne decât să descoperi și să comanzi „Ghostwriter” de Monica Ramirez pe site-ul Editurii UP!

Surse foto: iStock, Facebook

Articolul urmator
„Darknet 3” Monica Ramirez. Seria „Emma Moss” continuă cu cel mai intens și mai năucitor volum de până acum
„Darknet 3” Monica Ramirez. Seria „Emma Moss” continuă cu cel mai intens și mai năucitor volum de până acum
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.