„Încleștarea epocilor” de Ștefan Ciocioi, un epic fantasy pe care nu ai voie să îl ratezi

„Încleștarea epocilor” de Ștefan Ciocioi, un epic fantasy pe care nu ai voie să îl ratezi

Redactor Andreea Baluteanu

Te numeri printre cele care încă mai plâng sfârșitul „Game of Thrones” și care au citit și recitit toate volumele apărute (până acum) în seria „Urzeala tronurilor”? Ești fană pe viață a lui Tolkien, dar consideri că lumii magice din Middle-earth i-ar trebui un strop de duritate și de realism? Ai parcurs toate romanele din „Roata timpului” și sufletul tău jinduiește după mai mult?

Nu ai răspuns cu „da” la niciuna dintre întrebările de mai sus, dar ai poftă de o carte bine scrisă, pe timp de pandemie de coronavirus? E perfect! Îți garantăm că nici nu te vei mai gândi la stări de urgență, iar numărătoarea inversă din viața ta nu va mai indica spre data de 15 mai, ci spre lansarea următorului roman din seria „Cele douăsprezece încuietori”, scrisă de Ștefan Ciocioi!

Când magia e blestem, moartea poate fi binecuvântare

E puțin spus că ne bucurăm că, de la G.R.R. Martin încoace, epic fantasy-ul a revenit la viață, palpitând de magie, reverberând în universuri mitice magistral schițate, vibrând în intrigi complexe și susținând ființe fantastice impecabil construite: suntem încântate la culme. Așa că vestea că un român de-al nostru și-a asumat misiunea de a le arăta și lui Martin, și lui Tolkien, și lui Lewis și lui Robert Jordan „cum stă treaba” ne-a făcut sufletul să tresalte de anticipație și de mândrie. Și așa am făcut cunoștință cu „Încleștarea epocilor” de Ștefan Ciocioi, primul volum dintr-o serie ambițioasă, „Cele douăsprezece încuietori”.

inclestarea epocilor

Sursa foto: Facebook

Fiecare epic fantasy care se respectă pornește cu drag și cu voioșie încăpățânată de la o lume nouă, complexă și de sine stătătoare. În cazul lui Ciocioi, această realizare „epică” în toată puterea cuvântului e Planaria, un tărâm fantezist creat de zei și susținut (sau nu) de Maga, o acumulare de magie la care au acces doar cei privilegiați (sau nu, din nou).

Cartea se deschide în mâinile fremătând de emoție cu o hartă dătătoare de fiori, pe care autorul scrijelește cu migală numele regatelor în care te vei plimba pe file de imaginație, într-o aventură unică. Iar pentru primul volum al epopeii suntem invitate cu fast în Liniera, cinstite în Orașul Sfânt cu priveliști unice sau întrezărind cu invidie scene din Citadela Argintie. Cine ne ține companie? Pentru că suntem speciale, nimeni altul decât Prințul Moștenitor, Alteța sa Eldric Linus.

Eldric nu e tipul de prinț cu plete bălaie, călare pe un cal alb și însumând în firea sa ideală toate virtuțile cavalerești. Ba dimpotrivă, Eldric e leneș și comod, deși dotat cu o inteligență peste medie, cu instinct strategic briliant și cu o capacitate de a anticipa evenimentele demnă de o poveste cu intrigi complicate. Însă, la debutul istoriei noastre, tot ce își dorește prințul e să citească, să doarmă și să nu cumva să îi urmeze la tron tatălui său.

Dar firește că soarta are alte planuri. În contextul expansiunii regatului Daetria, care invadează teritoriile de la sud bazându-se nu pe o forță armată copleșitoare, ci pe o ființă magică aparent indestructibilă, Liniera trebuie să își asigure sprijin. Nu te duce cu gândul la alianțe și la diplomație fină, deoarece, urmând tradiția personajelor irezistibil de gri din „Urzeala tronurilor”, Eldric vine cu o propunere genială: să profite de luptele de succesiune din regatul sudic, Estal, și să îl cucerească.

Zis și imediat făcut, în scene de luptă care te țin cu sufletul la gură. Excelând în strategii și în tactici de luptă, Eldric nu are nici cea mai mică legătură cu magia, așa că atunci când ajunge față în față cu fiul cel mic al regelui din Estal, un Sculptor, este lovit mortal. Se trezește o lună mai târziu, convins că nu avea cum să supraviețuiască și determinat să afle care a fost sursa revenirii lui la viață. Dar Eldric va mai primi ceva, poate mai prețios decât o a doua șansă: pofta de viață, o menire și un scop oțelit într-o ambiție ce înainte îi era străină.

Iar atunci când aflăm că în Orașul Sfânt morții încep să revină la viață, că la granițe se anunță o amenințare terifiantă, un monstru de piatră ce ucide și cutremură, nu ne mai rămâne decât să îi ținem pumnii lui Eldric, prietenilor săi Reanna, Klaugh și prințesei Alteea, în lupta de a salva Planaria. Ești gata să te războiești cu magia și să te scufunzi într-o aventură cum alta nu a mai fost?

Acțiune cât cuprinde, personaje gri și un strop de dragoste și umor

Ți-am promis că preț de 330 de pagini, cât numără „Încleștarea epocilor”, vei uita de tensionata situație actuală și ne ținem de jurământ cu onoare cavalerească. Poate cel mai mare atu al primului volum din seria pe care ți-o recomandăm azi este ritmul fulgerător. Ciocioi știe să scrie scene de acțiune și te va purta într-un vârtej amețitor, aruncându-te în focul bătăliei, înarmată cu săbii măiestre și tremurând, preaplină de Maga acestei povești. Impresionantă din acest punct de vedere este scena atacului monstrului de piatră (să îți amintești de noi când vei ajunge acolo), care te suspendă într-o viziune panoramică dinamică, purtându-te de la un front al bătăliei la altul cu un talent indiscutabil.

fata care citeste

Dacă tot am lăudat personajele gri a la „Urzeala tronurilor”, să le oferim în rândurile următoare propriul spațiu de desfășurare. Eldric este un prinț atipic și, odată ce își va regăsi menirea, poate să devină ușor eroul tău. Dar, cum ne știi, noi suntem cu totul pentru „girl power”, iar Reanna s-a transformat rapid în favorita noastră: puternică, dotată cu Maga din plin și curajoasă, fata noastră e „foc și pară”. Prințesa Alteea ne mai demonstrează încă o dată, dacă era nevoie, că blândețea și noblețea sufletului sunt arme de temut, iar ultimele pagini ne fac cunoștință cu o fierăreasă peste măsură de cool. Garda regelui, un personaj fascinant cu tolba plină de secrete pe nume Finn și Ronan, un Protector care e mult mai mult decât pare, vor continua seria de eroi de moralitate gri. Un loc aparte în inima noastră este ocupat de Klaugh, prietenul lui Eldric, mânuitorul de ciocan care aduce o binemeritată pauză veselă.

Și dacă tot am vorbit despre veselie într-un epic fantasy cu magie și moarte, află că umorul infuzat cu finețe de Ștefan Ciocioi în scriitura sa este atât de binevenit. De la umorul de limbaj la cel de situație și trecând pe alocuri și prin umorul de caracter, „Încleștarea epocilor” este și o carte care te va face să râzi, că doar asta așteptăm pe timp de epidemie de coronavirus.

Știm, nu am uitat, ți-am promis și un strop de dragoste. Autorul ne regalează chiar cu mai mult de o picătură, iar povestea de iubire dintre Reanna și Eldric ne-a mers direct la inimă, susținând în același timp magistral acțiunea și intriga volumului.

Nu ne mai rămâne decât să îți mai lansăm o provocare; dacă îți plac jocurile de strategie, inteligența vizionară cu care este întocmit „planul de bătaie” din „Încleștarea epocilor”  te va încânta de-a dreptul.

„Încleștarea epocilor” este primul volum din seria „Cele douăsprezece încuietori” de Ștefan Ciocioi și poate fi achiziționat de pe site-ul Editurii UP. Bonus: ai la dispoziție și romanul al doilea din saga, „Rezistența”, iar cele două volume sunt disponibile și într-un pachet promoțional. Nu ne mai rămâne decât să așteptăm cu sufletul la gură următoarele apariții editoriale ale autorului: se anunță încă 10 volume, așa că te înțelegem dacă tocmai ai dat drumul dansului fericirii în sufrageria ta!

Surse foto: Facebook, Unsplash

Articolul urmator
Jocul mahjong: ce este și care sunt regulile
Jocul mahjong: ce este și care sunt regulile
Care este energia ta spirituală?
Incepe quiz
Care este energia ta spirituală?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.