S.L.A.D.E. de O.G. Arion, thrillerul pe care îl citești cu sufletul la gură

Redactor Andreea Baluteanu

Fără doar și poate, thrillerul este genul literar al momentului. Speculând spaime adânc inoculate în subconștientul nostru, jucându-se cu anxietatea care pare să fie constanta sub care trăiește apăsată lumea contemporană, romanul de suspans modern face praf inima noastră. Iar atunci când ai în față o carte bazată pe una dintre slăbiciunile și cele mai mari surse de temeri ale lumii actuale, realitatea virtuală, știi că ecuația se va dovedi fatală pentru liniștea ta.

Nu ne deranjează deloc, deoarece adorăm să plonjăm în realitatea unei cărți care te face să tremuri de anticipație. Dacă ești în căutarea acelei lecturi pe care să o devorezi într-o singură sesiune de citit, așa cum nu ai mai făcut de multă vreme, am găsit-o noi pentru tine: S.L.A.D.E. de O.G.Arion!

De la prieteni imaginari, la iubiți virtuali: tu în cine ai încredere acum?

Ne mândrim să o numim pe Oana Arion prietena noastră și recunoaștem că am fost nițel mirate când una dintre cele mai talentate autoare contemporane ne-a anunțat că a scris un thriller. Renumită pentru seria de romane fantasy din ciclul „Nemuritor” și pentru distopia „Fugi”, autoarea a schimbat macazul și ne-a demonstrat, din nou, că e o mare de talent: S.L.A.D.E. este acel gen de roman pe care te provocăm să îl lași din mână înainte de a-l fi terminat. Suntem curioase dacă vei reuși, deoarece pentru noi a fost misiune imposibilă.

Sursa foto: Instagram

În copilărie aveam prieteni imaginari, acum ne lăudăm că avem cunoștințe virtuale din toate colțurile lumii. Nu e deloc neobișnuit să ai sute de amici în comun pe Facebook cu persoane complet străine. Petrecem tot mai mult timp online, conectați, și totuși suntem mai singuri decât oricând, spun studiile.

Însă întrebarea cu tensiune de la care pornește S.L.A.D.E este aceasta: tu în cine ai încredere? Unele dintre noi vom răspunde candid „în mama”, altele „cu siguranță în cea mai bună prietenă”, în timp ce norocoasele în iubire se vor lăsa în seama partenerului de viață. Din păcate, pentru Teagan Harper, tânăra protagonistă a romanului nostru, răspunsul nu mai e deloc simplu. După o carieră strălucită ca jurnalist, fata poposește în fermecătoarea Grecie pentru un pictorial Vogue, dar ceea ce urmează e un tablou sfâșietor care întrece orice imaginație.

Teagan continuă să trăiască sub cel mai senin cer, deasupra unor străzi pitorești care îți alină sufletul chiar și pe calea literelor, însă sufletul ei e prizonier în capcanele agorafobiei, de care suferă de când a fost atacată aproape mortal și abandonată pe străzile Greciei. Nu aflăm prea multe detalii despre tragedia fetei, dar ceea ce știm e că răspunsul ei la întrebarea „tu în cine ai încredere?” va fi oricum, numai simplu nu.

De la atac, Teagan nu a mai ieșit din casă și supraviețuiește numai datorită prietenilor săi buni, pe care i-a cunoscut după accident: asistenta medicală Tassia, care și-a făcut o menire din a o salva pe Teagan, și Dimos, artistul chipeș pentru care noi am făcut instant o pasiune. Firește, vei simți din acest moment cum ceva te râcâie deranjant: cum poți avea încredere în persoane pe care le cunoști în circumstanțe atât de bizare, pe care le întâlnești într-un singur mediu, și acela lipsit de orice urmă de contact cu realitatea?

În această situație, aproape că simți aceeași ușurare palpabilă ca și Teagan atunci când fata vizitează lumea fascinant de complexă din Second Life. „A doua viață” este un univers virtual în care te distrezi, înveți, faci bani, lucrezi și te îndrăgostești (mai ales). Dacă, precum noi, ai considerat ușuratic că e vorba despre un simplu joc pe calculator, te invităm să te loghezi alături de Teagan și să devii K (Karina), alter egoul ei virtual. Dacă în lumea reală fata noastră e speriată și încă se luptă cu fantomele trecutului, în Second Life e lipsită de inhibiții, delicios de amuzantă, curajoasă și plină de încredere. Se dezbracă pe lindeni (moneda oficială în Second Life), își cumpără rochii fabuloase și este pe cale să se mărite cu un diavol pe nume Saladin.

Totul până în momentul în care fostul său iubit, de asemenea, virtual, reintră în viața sa. Nu te teme, nu avem de-a face cu accese de gelozie, ci cu un conflict în toată regula. Chylar D., bărbatul de care Teagan a fost îndrăgostită până peste cap și căruia i-a împărtășit cele mai intime temeri, o avertizează că a descoperit un club privat în Second Life, Circle 9, frecventat de o elită amatoare de crime virtuale deosebit de sângeroase, care cel mai probabil pune la cale aceleași atrocități și în viața reală, pentru a le împărtăși apoi în mediul online. Firește, Roan, așa cum se numește în realitate Chylar, este deja hăituit de criminali și, după o urmărire palpitantă, realizează că următoarea victimă poate fi chiar Teagan, așa că fuge să o salveze.

Te temi deja? Foarte bine, pentru că nu suntem decât la început. Imaginează-ţi cum Teagan este atacată în decurs de câteva scene care te lasă fără suflare, cum prietena cea mai bună e ucisă în locul ei și cum fata care nu putea nici măcar să treacă pragul propriei case în lumea luminoasă de afară e obligată să pornească într-o aventură prin toată Europa, alături de un tip de care se simte atrasă și care pare să sacrifice orice pentru a o salva.

Din virtual în real, zburând pe paginile unui thriller excelent

Oana Arion face o treabă minunată atunci când vine vorba să ne transporte cu o viteză amețitoare din a doua viață din Second Life direct în viața cea reală de pe tărâmul literar. Atât de fidel sunt reflectate emoțiile protagonistei încât ne simțim și noi, necunoscătoarele de Second Life, mai în largul nostru în pielea avatarelor care se plimbă prin lumea virtuală decât afară, în însorita și splendida Grecie. Această dihotomie real-virtual, pe baza căreia e construită S.L.A.D.E., te va absorbi cu o intensitate la care nu te-ai fi așteptat. Din siguranța aparentă a mediului virtual în turbulența (evidentă) a vieții reale, S.L.A.D.E. e ca un rollercoaster.

Firește, misterul e la locul său, iar atunci când intri în mintea criminalului, când pășești pe urmele sale și ești martor direct al atrocităților comise, cartea devine cu adevărat acaparatoare. O.G. Arion construiește cu migală și atât de diabolic o plasă de păianjen, iar noi, bieții cititori, precum și bietele personaje, asistăm uimiți și cutremurați la desfășurarea faptelor.

Fiind vorba despre o carte marca Oana Arion, nu credem că mai e necesar să îți spunem că personajele își iau viața în mâini și luptă cu ardoare pentru ea. Ne-au plăcut curajul lui Teagan de a-și depăși temerile, inteligența și caracterul său bătăios, dar mai avem un personaj favorit, pe care îl vei descoperi în a doua parte a romanului. Îți dăm doar un indiciu, „Barbie de fier”, și de-abia așteptăm să faci și tu cunoștință cu ea.

Prin urmare, recunoaștem că ne-a plăcut la nebunie primul roman polițist/thriller al Oanei Arion și de-abia așteptăm să își mai încerce penița cu acest stil. Dacă ai poftă de o lectură care nu te lasă să respiri, S.L.A.D.E. poate fi achiziționată online de pe site-ul Editurii UP! Cufundă-te în universul plin de iubiri imposibile, mistere de nedezlegat și sentimente nestăpânite, toate controlate cu finețea de geniu a uneia dintre scriitoarele noastre de suflet!

Surse foto: Instagram, Unsplash

Articolul urmator „Secretele nordului” de Oana Arion, a treia lansare din seria „Somnul zeilor”, este cartea pe care trebuie să o citești acum!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.