Tânjești după o dragoste dincolo de fire? „Aur și plumb” de Ada Romanți îți înfioară sufletul

Tânjești după o dragoste dincolo de fire? „Aur și plumb” de Ada Romanți îți înfioară sufletul

Redactor Andreea Baluteanu

Un lucru este cert: literatura ultimilor ani s-a dăruit parcă în întregime genului fantasy. Și, deși suntem mari fane ale peripețiilor condimentate cu magie și aură de supranatural, adevărul este că tare poftă ne era de un roman de dragoste care să ne umple inima de jind. Și, când ne așteptam mai puțin, l-am descoperit, iar partea și mai bună este că aparține unei românce!

Ada Romanți sondează adânc în sufletele personajelor sale și scoate din întunecimile de nepătruns emoții în stare pură, neprelucrată, cum rar mai întâlnești într-o lume adesea superficială precum cea de azi. Te invităm să descoperi în rândurile de mai jos cum să picuri cu „Aur și plumb” peste sufletul tău, să îl treci prin focurile dorinței, să îl călești în vitregiile iubirii nepermise și să îl cureți apoi în limpezimea celor mai pure sentimente.

Iubire, trădare și răzbunare: monede de schimb într-un joc al măștilor

Știi care e lucrul cel mai grozav legat de jocuri? Ele nu sunt reale”: așa își atrage Lucile Johnson prada, pe tânăra și sclipitoarea Eva, într-o intrigă în ale cărei mreje te vei lăsa prinsă cu sufletul la fel de captivat precum frumoasa protagonistă.

carte pe masa alaturi de planta si de ceasca de cafea

Whitehaven, un orășel încântător din Anglia, este gazda noastră pentru 503 pagini pe care nici nu o să simți când le-ai parcurs. Iar familia Morgan e unul dintre pilonii săi; mândri și influenți, titanii societății Sara și Klaus au trei fete mândre, una mai fascinantă decât cealaltă. Ashley cea cu plete de foc este căsătorită cu James Berikov, alături de care are o fetiță, pe zglobia Evangeline. Blonda Rosie strălucește alături de Adrian Fontaine, căruia i-a dăruit-o pe Stephany, și numai misterioasa Sofia Morgan refuză să spună cine este tatăl fetiței sale Donatella.

În debutul romanului, cele trei surori se întâlnesc la reședința Fontaine pentru a sărbători Anul Nou împreună, când destinele le sunt pecetluite de o întâmplare tragică. Momită de o scrisoare misterioasă al cărei conținut nu ni-l destăinuie, Sofia părăsește petrecerea, fără să știe că astfel își asigură supraviețuirea. Aproape de miezul nopții, Rosie este vizitată de tânărul Andrew Johnson, cu care întreținea o aventură tumultuoasă, iar atunci când îl respinge, băiatul de numai 18 ani o împușcă mortal. Aceeași soartă o împărtășește și soțul său, Adrian, dar și sora sa Ashley. De urgie scapă numai James Berikov, care se topește în noapte fără ca familia rămasă să mai știe vreodată ceva despre existența sa. 

Zece ani mai târziu, familia Morgan nu mai deține aproape nimic din puterea de odinioară. Crescând alături de bunici și de Sofia, cele trei verișoare, Eva, Stephany și Dona se transformă în tinere frumoase, dar atât de diferite, iar umbrele, praful și degradarea le țin companie zilnică. Locuința familiei Fontaine a fost cumpărată de Lucile și de Andrew Johnson, iar tripla crimă, a fetelor Morgan și a lui Adrian Fontaine, a fost pusă pe seama unui vechi rival.

Și, pentru că cititorul știe mai bine, nu își poate stăpâni sentimentele de repulsie atunci când află că suava Stephany este îndrăgostită de nimeni altul decât ucigașul mamei sale, chipeșul Andrew. Deși pasiunea fetei e condamnată de bunica sa, nimeni nu se așteaptă ca „salvarea” să deprindă o altă față, aceea a unui joc.

Atunci când inteligenta și duplicitara Lucile Johnson, sora mai mare a lui Andrew, ce joacă pe degete întreaga societate din Whitehaven și care și-a aservit cele mai influente persoane din oraș, îi propune Evei Morgan un târg periculos, ne ținem răsuflarea. În scopul revelării locației secrete a tatălui său, fata trebuie să îl facă pe Andrew să renunțe la iubirea pentru Stephany, fermecându-l cu cuvintele vrăjite cu care Rosie îl vrăjea odinioară. Cei doi schimbă un sărut surprins de toată elita din Whitehaven, iar Eva este alungată de acasă. Degeaba încearcă să se explice, nu îi mai rămâne decât o singură cale de scăpare, aceea de a se retrage în casa Johnson și de a pretinde că este soția lui Andrew.

De ce Lucile insistă să îi transforme pe cei doi în cuplul de aur al societății alese, perechea superbă pe care toți o invidiază? Dar, mai ales, cum poate stăvili Eva sentimentele atotputernice pe care le nutrește pentru cel care știm că i-a distrus și ucis o parte din familie? Atunci când în scenă intervine Diego, un tânăr cu suflet curat, de care eroina noastră se simte iremediabil atrasă, ițele se complică. La final câștigătorul rămâne singur, dar, pentru a ieși victorios, trebuie să își acopere atât chipul, cât și inima de o mască. Și ce folos are câștigul pentru un suflet gol? Sunt numai câteva dintre întrebările la care romanul Adei Romanți îți va răspunde într-un mod original, invitându-te să te dezbraci de prejudecăți, să uiți tot ce știi despre viață și să (re)înveți să iubești.

Nenumăratele fațete ale iubirii: un roman de dragoste curajos

„Aur și plumb” este, înainte de toate, un roman de dragoste complet. Atât de numeroase și de complexe sunt fațetele iubirii ce se desprind din paginile sale, încât ne întrebăm năucite dacă nu cumva Ada Romanți nu a trăit mai multe vieți, la cât de autentic răzbat aceste sentimente. Avem iubirea tânără și curată, dar fragilă și neexperimentată, iubirea superficială, pătată de conveniențe, dar și iubirea totală, patima supremă care îți arde ființa așa cum mistuiește soarele aripile unui fluture înălțat spre necuprins. Avem iubirea posesivă, ce caută să stăpânească și să subjuge, dar și iubirea impusă cu forța, care sufocă și capturează. Avem iubire de mamă, iubire de fiice, iubire de familie, iubire de prieteni, toate fațetele acestui sentiment nobil pentru care merită să te trezești în fiecare zi și să înfrunți orice te-ar aștepta.

aur si plumb de ada romanti- imagine de pe instagram

Sursă foto: Instagram

Însă iubirea care ne înrobește în paginile Adei Romanți este cea totală. Făcând parte din „acele mari pasiuni (care) înfruntă timpul, legile firii, toată orânduiala lumii”, așa cum le descrie atât de sugestiv marele Mihai Drumeș, această dragoste pentru care nu există nici bine și nici rău ne aţâţă și ne provoacă să trăim la unison alături de personajele sale.

Dar romanul este în egală măsură o saga de familie. Istorisirea de dragoste și răzbunare imaginată de Ada Romanți are ceva din măreția marilor epopei sud-americane ale lui Allende și Marquez, în care pasiunile clocotesc și sângele arde, și nu credem că poate exista un compliment mai mare pentru tânăra noastră scriitoare.

Personajele feminine sunt un alt atu pentru care trebuie să citești romanul. Atât Eva, cât și Lucile sunt puternice, inteligente, cu o voință de fier. Eroina și anti-eroina sunt la fel de captivante, o reușită cu care puține cărți se pot lăuda. Dar nu sunt singurele; Lara Buchanan reprezintă o mare surpriză, dezvăluind fațete neașteptate ale personalității cu grația cu care se dezbracă de rochiile sale roz, iar în a doua parte a romanului vei face cunoștință cu încă cel puțin un personaj feminin care te va cuceri. Ce să mai spunem despre misterioasa și intriganta Ana, servitoarea despre care nu știi ce să crezi.

Cert este că demult nu am mai avut parte de o experiență literară atât de bulversantă precum a fost „Aur și plumb”. Ridicându-te de pe culmi și prăbușindu-te în abisuri așa cum sugerează și titlul său, romanul trebuie citit cu inima curată și cu mintea liberă de prejudecăți. Ce îți va oferi la schimb pentru toleranța ta este o călătorie fascinantă prin adâncurile sufletului uman, o pledoarie în favoarea emoției nealterate, și, firește, răsturnări de situație, jocuri și personaje complexe, de neuitat. Nu mai rămâne decât să îți îmbraci cea mai frumoasă rochie și să poposești în lumea elegantă, de lumini și tenebre, a Whitehaven-ului.

Dacă te-a tentat și pe tine recenzia noastră, nu mai rămâne decât să descoperi romanul Adei Romanți la editura UP.

Surse foto: Unsplash, Instagram

Articolul urmator
O femeie a devenit mamă după ce s-a inseminat singură, acasă, cu un kit cumpărat de pe internet
O femeie a devenit mamă după ce s-a inseminat singură, acasă, cu un kit cumpărat de pe internet
Cat noroc ai in dragoste?
Incepe quiz
Cat noroc ai in dragoste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.