Salvatorul de suflete! Primul câine cu atestat de terapeut, care a vindecat sute de oameni

Salvatorul de suflete! Primul câine cu atestat de terapeut, care a vindecat sute de oameni

Cristina Gherghina

Animalele au întodeauna un efect pozitiv în viețile oamenilor și asta o demonstrează de fiecare dată. De-a lungul anilor au existat animale, în special câini, care i-au ajutat pe oameni să își vindece sufletul de problemele pe care le-au întâlnit în timpul vieții lor. Câinii au un rol terapeutic extrem de important și, deși nu multă știe, la un moment dat a existat primul câine care a primit un atestat de terapeut, potrivit phychologytoday.com

Există mai multe povești despre câini care au avut un rol terapeutic de-a lungul istoriei, însă doar unul a fost recunoscut ca fiind primul câine care deține un atestat de terapeut. 

terapie cu caini

Un prim posibil candidat provine din anii 1960, când un psiholog clinician a descris în mod oficial utilizarea unui câine în ședințele de terapie în timpul unei vizite la Asociația Psihologică Americană. Boris Levinson, căci despre el este vorba, a adus în discuție această idee făcând referire la Jingles, patrupedul său din rasa Golden Retriever, care era folosit pentru a ajuta copii cu autism. 

Înainte de Jingles, în secolul 19, a mai existat și Jofi, un Chow Chow al cărui stăpân era nimeni altul decât Sigmund Freud. Cu toate că renumitul medic neuropsihiatru își lua mereu câinele la ședințele de terapie, Freud nu a prezentat niciodată vreunei organizații științifice date despre efectele pe care le avea prezența câinelui asupra pacienților săi. 

Citește și De ce să te oprești acum din a-ți asculta vocea inimii, care ți-a adus atâtea lacrimi și durere în viață

Smoky, cel mai mic erou de pe front

Însă, trecând peste cele două cazuri menționate mai sus, câinele recunoscut oficial ca fiind primul patruped cu atestat de terapeut este un Yorkshire Terrier, pe nume Smoky care cântărea doar 1,8 kg. Cu toate acestea, înainte să devină primul câine terapeut, Amoky s-a dovedit a fi un erou pe câmpul de luptă. 

Nu se cunosc foarte multe detalii despre originile lui Smoky. Cățelușa a fost descoperită în 1944, într-o scorbură de vulpe, într-o junglă din Noua Guinee.

wynne si smoky

Sursă foto: Imgur

Din păcate, soldatul care a găsit-o și avea grijă de ea a rămas fără niciun ban în urma unui joc de poker și astfel a fost nevoit să i-o vândă caporalului William Wynne, fotograf al Forței Aeriene din SUA. A fost vândută pentru 2 lire australiene, adică 6,44 de dolari americani. 

Timp de doi ani, cățelușa a fost purtată în rucsacul lui Wynne peste tot și chiar a luat parte la luptele aeriene din zona Pacificului de Sud. În total, Smoky a participat în 12 misiuni de salvare pe cale aeriană și pe mare și în misiuni de recunoaștere. Pentru toată activitatea sa, Smoky a primit diverse decorațiuni, fiind considerată un adevărat erou. 

Smoky a suferit toate rigorile de luptă, inclusiv a supraviețuit în jurul a 150 de raiduri aeriene în Noua Guinee și a trecut printr-un taifun de pe Okinawa.

Caporalul Wayne învățase în orașul său natal Cleveland, Ohio, să antreneze câini, așa că atunci când nu se afla la datorie, se ocupa exclusiv de dresajul prietenului său necuvântător. Smoky era un câine mic, extrem de ascultător și receptiv, iar aceste calități au transformat-o în cele din urmă într-un erou militar.

La un moment dat, situația devenise destul de dramatică. Liniile telefonice de la baza la care se afla militarii nu mai funcționau, iar comunicarea era vitală deoarece baza era bombardată în fiecare zi de japonezi. S-au gândit la fel și fel de soluții, dar niciuna nu părea a fi bună. Asta până când Wynne s-a gândit că Smoky le-ar putea fi de un real ajutor. 

Cu ajutorul patrupedului, militarii au reușit să pună din nou în funcțiune liniile de comunicare, iar devotamentul lui Smoky a salvat viețile a 290 de oameni. 

Smoky, primul patruped cu atestat de terapeut

Munca lui Smoky ca patruped de terapie a început în momentul în care caporalul Wynne s-a îmbolnăvit de febra Dengue și a fost trimis la spital. Prietenii lui Wynne au strecurat câinele prin spital și au reușit să îl aducă în salonul în care se afla caporalul pentru a-i ține companie. 

Citește și Femeile dorm mai bine lângă un câine decât lângă un bărbat, spun cercetătorii

În timpul petrecut acolo, asistenții medicali au observat efectul pozitiv pe care Smoky o avea nu numai asupra caporalului, ci și asupra celorlalți pacienți. Acest lucru nu se datora doar trucurilor pe care Smoky știa să le facă, ci și prezenței ei calde și prietenoase, care le-a alinat durerea soldaților răniți. 

Efectul pozitiv pe care l-a avut Smoky a fost adus în cele din urmă în atenția doctorului Charles Mayo, cunoscut pentru fondarea Clinicii Mayo, care la acea vreme era ofițerul comandant la spital. Apoi a emis ordine care i-au permis lui Smoky să meargă cu personalul medical și, de asemenea, i-a permis să doarmă cu Wynne în patul său de spital pentru cele cinci nopți în care a fost acolo. Acesta a fost începutul carierei de câine terapeut al lui Smoky, carieră care va continua pentru restul celui De-al Doilea Război Mondial și după.

smoky

Sursă foto: Imgur

La foarte puțin timp, o serie de reviste militare au început să vorbească despre efectele pozitive pe care Smoky le-a avut în recuperarea veteranilor răniți. După ce lumea a aflat de efectele terapeutice ale patrupezilor, metoda s-a răspândit în mai multe părți ale lumii.  

De fapt, contribuția majoră a lui Smoky a fost să înceapă un trend. Până la sfârșitul anului 1947, existau  aproximativ 700 de câini care au fost donați de civili pentru a servi în acest fel. 

La sfârșitul războiului, Smoky și Wynne au vizitat mai multe spitale în încercarea de a-i ajuta pe soldații întorși de pe front. 

Smoky "a ieșit la pensie" în 1955 și a muri în somn doi ani mai târziu, la vârsta de 14 ani. Eforturile ei au fost onorate prin recunoașterea lor de către Asociația Câinilor de Război din SUA și o statuie care o comemorează a fost ridicată în Cleveland, Ohio, lângă locul său de odihnă.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
Care e primul lucru pe care il observa barbatii la tine?
Incepe quiz
Care e primul lucru pe care il observa barbatii la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.