Sâmbăta morților 2023. Când pică moșii de iarnă anul acesta

Sâmbăta morților 2023. Când pică moșii de iarnă anul acesta

Alida Enache

La fel ca Moșii de vară, Moșii de iarnă reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai importante sărbători dedicate celor care au plecat dintre noi. În acest an, Sâmbăta morților va avea loc în data de 18 februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe toți cei care au plecat deja dintre noi încă din cele mai vechi timpuri și există mai multe sărbători pe parcursul întregului an dedicate acestora. În ziua de 18 februarie 2023, chiar înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui, sărbătorim Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților.

În dimineața respectivă, toți cei credincioși merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, iar apoi, după slujbă, vizitează mormintele celor adormiți. În funcție de zonă, obiceiurile diferă într-o mică măsură, însă, în general, creștinii care participă la slujbă aduc cu ei o sticlă mică cu vin, un colac, o colivă și alte câteva preparate în funcție de preferințe.

Pachețelele pot conține plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne, piftie și se împart alături de câte o lumânare nevoiașilor, după ce sunt sfințite de preot. De asemenea, la slujba din Sâmbăta Morților, preoții vor citi pomelnicul cu numele celor plecați dintre noi.

Conform tradiției, în Muntenia se pune și un bănuț lângă colivă, care urmează să fie dat celui mai sărac om din sat. În felul acesta, atât cel care primește, cât și cel care oferă vor avea parte de prosperitate. În plus de asta, în trecut, la țară, sărbătoarea era marcată de o horă, iar în oraș se țineau bâlciuri și baluri.

În Transilvania, se oferă de pomană bucatele preferate de cei adormiți, pentru care se face pomana, dar și o prăjitură denumită „pupi”, care este un chec de mere.

În Bucovina, de pomană primesc tot cei necăjiți, în special familii sărace cu mulți copii. Aceștia primesc plăcinte cu brânză. În Banat, înainte de a merge la biserică, femeile se duc la cimitire pentru a da cu tămâie mormintele. Apoi, după slujbă, ele împart pachețele cu mâncare din afumătură de porc și vase cu cotoroage.

Mâncarea care rămâne după Sâmbăta Morților nu este aruncată, ci se păstrează pentru a doua zi, când va fi Duminica Lăsatului Secului de carne.

pachet cu mancare

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

“Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Citește și: Cum să te rogi de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului pentru a atrage binele în viața ta

Surse foto: iStock

Surse articol: Playtech, Stirilekanald, Condoleante

Articolul urmator
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Cat de cuminte ai fost anul acesta?
Incepe quiz
Cat de cuminte ai fost anul acesta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.