Semnificația zilei de 23 august

Semnificația zilei de 23 august

Redactor Alexa Galgau

Pentru România, ziua de 23 august are o semnificație aparte, aceasta fiind data la care acum 72 de ani a avut loc lovitura de stat prin care țara s-a desprins de alianța cu Germania nazistă și s-a alăturat Națiunilor Unite pentru a lupta împotriva acesteia. Principalul protagonist al acestui moment important din istoria țării al fost Regele Mihai, care l-a destituit și l-a arestat pe generalul Ion Antonescu, care deja refuzase un armistițiu cu Națiunile Unite.

Citește mai multe despre ziua de 23 august și ce semnificație are această dată pentru istoria României.

 

23 august 1944, o zi decisivă pentru România

Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros război al tuturor timpurilor, în timpul căruia și-au pierdut viața 19 milioane de soldați și civili. Deși la început România a participat la război de partea Axei, adică a alianței în care se afla și Germania nazistă, atunci când presiunea a devenit tot mai mare din partea Rusiei sovietice, a avut loc o lovitură de stat, condusă de Regele Mihai. Cursul istorie a fost astfel schimbat. Această zi este atât de importantă pentru istoria țării, încât până 1990 a fost sărbătorită drept Ziua Națională a României.

Antonescu s-a aflat la cârma țării din 1940, când a organizat un puci pentru preluarea puterii, autointitulându-se conducătorul statului, până în 1944. Printre cei care l-au ajutat pe Regele Mihai pentru a da lovitura de stat s-au număratt și doi conspiratori din partidul comunist, Emil Bodnăraș și Lucrețiu Pătrășcanu. După ce l-a demis pe Antonescu, Regele Mihai i-a oferit ambasadorului Germaniei opțiunea de a se retrage fără conflict, însă Germania a continuat să atace România, pentru a o întoarce din drum și a o readuce de partea sa. Armatele României au făcut față atacurilor și apoi au ajutat Armata Roșie (a Rusiei) să avanseze mai repede și, prin urmare, să câștige mai repede. Se estimează că lovitura de stat a scurtat războiul cu circa 6 luni.

Din păcate, România nu a fost avantajată complet de această lovitură de stat, pentru că s-a ajuns la un acord abia după 3 săptămâni de negocieri, timp în care Rusia a luat 140.000 de prizonieri de război români, mulți dintre ei fiind transportați în Uniunea Sovietică si murind în lagărele de concentrare de acolo. Abia pe 12 septembrie 1944 s-a semnat un armistițiu, iar sfera de influență a URSS-ului asupra României, în urma acestor tratative, a fost aproape totală.

Armata română a încheiat războiul alături de ruși și a luptat împotriva Germaniei și a aliaților săi, poziționându-se astfel de partea câștigătoare a războiului. Regele Mihai a fost decorat de către Stalin pentru acțiunile sale, însă după război, neputând să își exercite în vreun fel puterea în timpul regimului comunist, el a fost obligat să abdice și să părăsească țara. Se întâmpla în 1947, suveranul revenind în țata sa abia la trei ani de la Revoluție, în 1992.

Data de 23 august este, așadar, foarte importantă în istoria României și toți românii ar trebui să știe ce s-a întâmplat acum mai bine de 70 de ani în această zi!

 

Articolul urmator
Număr de înger 1313. Ce semnificație are în iubire și viață 
Număr de înger 1313. Ce semnificație are în iubire și viață 
Ce parte a zilei te reprezinta?
Incepe quiz
Ce parte a zilei te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.