Rugăciunile care se citesc la începutul zilei

Rugăciunile care se citesc la începutul zilei

Lorena Pintilie

Orice zi care începe cu o rugăciune îndreptată cu dragoste și credință infinită spre Dumnezeu este o zi binecuvântată. Pentru a fi ferit/ă de rele și pentru a avea parte de liniște sufletească, este indicat să înalți o rugăciune dis de dimineață. Urmărește cu atenție rândurile de mai jos și află de ce e bine să te rogi dimineața și care sunt cele mai potrivite rugăciuni cu care să îți începi ziua!

După cum majoritatea enoriașilor știu, există două momente din zi în care este bine să ne aplecăm capetele și să ne smerim în fața Domnului prin rugăciune: dimineața, înainte de a ne începe ziua, și seara, înainte de a merge la culcare.

De ce este importantă rugăciunea de dimineață

Cu toate acestea, mulți credincioși se întreabă cu ce ne ajută rugăciunea de dimineață. Ei bine, „discuția” cu Divinitatea, la răsăritul soarelui, are o valoare sufletească și spirituală deosebită, însă puțini cunosc cu adevărat efectele ei. În principal, rugăciunea de dimineață îl ajută pe cel/cea care o practică să simtă prezența lui Dumnezeu pe tot parcursul zilei. Altfel spus, este „temelia unei zile bune”.

Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a afirmat, în mai multe ocazii, cât de importantă este „ruga de la răsăritul soarelui”. Potrivit duhovnicului, conexiunea cu Dumnezeu este hrana sufletului, „un nectar care ne alimentează cu fericire și care izvorăște din voința, din inima și din credința omului și care înflorește fapte bune”. Preotul a mai explicat că rugăciunea de dimineață este „împărăteasa faptelor bune și alimentul de bază al sufletului”, care, îndreptată spre Ceruri cu smerenie, îl poate ajuta pe om să treacă prin greutățile zilei și să iasă triumfător de fiecare dată.

De asemenea, Sfântul Părinte Teofan Zăvorâtul spunea că pentru ca rugăciunea să ajungă cu adevărat la Dumnezeu este important ca enoriașul să o săvârșească 100% conștient. Asta înseamnă că, atunci când te așezi la rugăciune, să fii convins că Dumnezeu te privește și te ascultă, fiind vorba de o conversație, mai degrabă, nu un monolog. Tu vorbești cu el prin gânduri, cuvinte pe care le rostești în timpul rugii, iar El îți răspunde prin ajutor, sprijin, îndeplinirea dorințelor, iubire și acțiuni concrete”, a declarat părintele în trecut.

Duhovnicul mai spune că, de îndată ce te-ai ridicat din pat „fără lene și cu mintea trează trebuie să te depărtezi de așternut de îndată și să te închini de trei ori (prin sfânta cruce). Apoi, stai puțin în tăcere pentru ca simțurile să se liniștească, și apoi poți începe rugăciunea”.

Care sunt cele trei rugăciuni cu care să îți începi ziua

Rugăciunea I

Ţie, Dumnezeul şi Făcătorului meu în Treime Sfântă slăvit, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, mă închin, Îţi încredinţez sufletul şi trupul meu şi mă rog: Tu mă binecuvântează, Tu mă miluieşte, şi de orice rău lumesc, diavolesc şi trupesc mă izbăveşte. Şi dă-mi cu pace, fără de păcat să petrec ziua aceasta, întru slava Ta şi spre mântuirea sufletului meu. Amin”.

De ce rugăciunile tale fierbinți nu au fost ascultate până acum și cum să schimbi asta

Rugăciunea a II-a

În mâinile preamăritei Tale milostiviri, o, Doamne al meu, îţi încredinţez sufletul şi trupul meu, simţurile şi vorbele mele, cugetele şi gândurile mele, faptele mele şi toate mişcările trupului şi sufletului meu; intrarea şi ieşirea mea, credinţa şi vieţuirea mea, trecerea şi sfârşitul vieţii mele, ziua şi ceasul ultimei mele suflări, moartea mea, adormirea sufletului şi a trupului meu.

O, Preamilostive Doamne, Care cu bunătatea şi nerăutatea ta acoperi păcatele întregii lumi, Tu pe mine care sunt cel mai păcătos dintre toţi oamenii, mă primeşte în mâinile Tale şi mă izbăveşte de tot răul, curăţă mulţimea fărădelegilor mele, îndreptează viaţa mea cea rea şi ticăloasă, fereşte-mă de căderile în păcat ce vor să vină, ca niciodată să nu mânii iubirea Ta de oameni cu care acoperi neputinţa mea de diavoli, de patimi şi de oamenii cei răi. Pe vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi întoarce-i, şi pe mine mă călăuzeşte pe calea cea mântuitoare ca să ajung la Tine, limanul dorinţelor mele. Dăruieşte-mi sfârşit creştinesc, cu pace şi neruşinat, păzeşte-mă de duhurile răutăţii, iar la Înfricoşata Judecată, Milostiv fii robului Tău şi mă numără cu oile cele binecuvântate de-a dreapta Ta, ca împreună cu ele, pe Tine Creatorul Meu, să Te slăvesc în veci. Amin”.

Rugăciunea a III-a

Slavă Ţie, împărate, Dumnezeule Atotputernice, Care cu purtarea Ta de grijă cea Dumnezeiască şi de oameni iubitoare, m-ai învrednicit pe mine păcătosul şi nevrednicul, a mă scula şi a dobândi intrare în Sfântă Casa Ta, primeşte, Doamne, şi glasul rugăciunii mele ca şi al sfintelor şi înţelegătoarelor Tale puteri, şi binevoieşte ca din inimă curată şi cu duh de umilinţă, să Ţi se aducă Ţie laudă din necuratele mele buze, ca şi eu să mă fac părtaş fecioarelor înţelepte cu luminata făclie a sufletului meu şi să Te slăvesc pe Tine Dumnezeu Cuvântul, Cel slăvit în Tatăl şi în Duhul Sfânt. Amin”.

Surse foto: Freepik 

Surse articol: Locuri Sacre, La Taifas, BZI

Articolul urmator
Puterea vindecătoare a Psalmului 142: cine trebuie să citească această rugăciune miraculoasă
Puterea vindecătoare a Psalmului 142: cine trebuie să citească această rugăciune miraculoasă
Ce parte a zilei te reprezinta?
Incepe quiz
Ce parte a zilei te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.