Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont

Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont

Lorena Pintilie

Părintele Cleopa este considerat unul dintre cei mai mari duhovinici români, iar învățăturile sale au rămas în memoria a numeroși credincioși. Învățăturile lui sunt printre cele mai memorabile și dăinuesc în inima credincioșilor, cu precădere în perioadele de post și mari încercări.

Despre părintele Cleopa s-au scris și se vor scrie multe rânduri și asta pentru că, prin harul său, i-a călăuzit pe cei întâlniţi de-a lungul vieții și continuă să facă acest lucru prin predicile și lucrările duhovnicești ce au fost publicate de diverse edituri. Înainte să moară, părintele a lăsat sute de învățături în urma sa, printre care aceste șapte sfaturi de care orice om ar trebui să țină cont.

Sfaturi de la părintele Cleopa Ilie

1. Nimic nu este mai uşor decât a învăţa pe alţii şi nimic nu este mai greu decât a face ceea ce înveţi pe alţii.

2. Cine mulțumește lui Dumnezeu în boală, este un martir de bunăvoie.

3. Când vă treziţi dimineaţa, să nu vă apucaţi de treabă întâi, că sunteţi batjocoriţi de Satana! Ci să ziceţi: „Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!” Slăveşte-L pe Dumnezeu, că apoi ai să ai spor la muncă în ziua aceea. Ţi-ajută Dumnezeu, îţi întăreşte şi mintea şi braţele ca să lucrezi cu spor, să te păzească de primejdii, de fulgere, de tunete, de accidente, de orice. Roagă-te lui Dumnezeu şi porneşte la muncă cu toată inima. Dar întâi roagă-te Lui şi ai să vezi cu cât spor mergi în ziua aceea.

4. Postu-i maica sănătăţii şi lungimea vieţii!

5. Niciodată să nu dai sfat nimănui, până când nu l-ai trăit tu! Cel ce dă sfat, dar el nu l-a trăit, este ca izvorul de apă pictat pe perete.

6. Omul se mântuieşte oriunde dacă are trei fapte bune: credinţa dreaptă în Iisus Hristos, faptele bune şi smerenia. Iar cine nu le are pe acestea nu se mântuieşte nicăieri.

7. Când faci, mamă, pomelnic pentru ai matale, la Liturghie, pune şi unul sau doi săraci, sau o văduvă pe care nu are cine o pomeni şi a murit săraca. Este mare pomană. Asta se cheamă milostenie duhovnicească. Este mai mare decât aceea când îi dai o haină sau o mâncare omului, că-l ajuţi dincolo, în veşnicie.

Ce înseamnă INRI, prescurtarea folosită pe cruci de mii de ani

Cleopa Ilie, s-a născut în 10 aprilie 1912 în Sulița, județul Botoșani, a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria. Părintele Cleopa (pe numele de mirean, Constantin) s-a născut într-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. A urmat cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească. În decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. În 1935 este luat în armată, în orașul Botoșani. În 1936 se reîntoarce la schit și este tuns în monahism în 1937, primind numele călugăresc de „Cleopa”.

În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit. În 1948, urmărit de Securitate, se retrage pentru șase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareț al Mănăstirii Slatina Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obștea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.

Întemeiază la Mănăstirea Slatina o obște care numără peste 80 de persoane. Între 1952-1954, este urmărit de Securitate și se retrage în Munții Stănișoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziția Patriarhului Justinian.

În 1956, revine la metanie, iar în primăvara anului 1959, se retrage pentru a treia oară în Munții Neamțului, unde își petrece următorii 5 ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obști, și povățuiește fără întrerupere atât călugări, cât și mireni, timp de 34 de ani. Încetează din viață pe 2 decembrie 1998.

Părintele Cleopa Ilie a avut o mulțime de ucenici pe care i-a povățuit cu grijă și dragoste duhovnicească. Un lucru mai puțin știut despre arhimandritul de la Sihăstria este că a fost nașul de călugărie al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci teologul Daniel – Ilie. De personalitatea părintelui se leagă două remarci pe care le-au auzit toți cei care l-au cunoscut: „Mânca-v-ar Raiul” și îndemnul „Răb-dare, răb-dare, răb-dare” ca fiind esențial pentru mântuire.

Arhimandritul Cleopa Ilie este unul dintre preoții și călugării persecutați sau martirizați de regimul comunist propuși pentru canonizare în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Surse foto: Facebook - Parintele Cleopa

Surse articol: Basilica, Wikipedia, Identitatea

Articolul urmator
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.