Sfaturile pe care Ilarion Argatu lăsate moștenire pentru credincioși: „Elimină păcatul și împacă-te cu Dumnezeu și atunci Te va asculta”

Sfaturile pe care Ilarion Argatu lăsate moștenire pentru credincioși: „Elimină păcatul și împacă-te cu Dumnezeu și atunci Te va asculta”

Ramona Jurubita

Ilarion Argatu a fost preot ortodox și un cunoscut exorcist în țara noastră, iar învățăturile sale au ajutat o mulțime de oameni să își creeze o conexiune strânsă cu Dumnezeu. Datorită predicilor și sfaturilor lui, creștinii pot înțelege astăzi mai bine tainele bisericești. Acum ai și tu ocazia să afli cum poți avea o viață mai bună și mai liniștită, potrivit părintelui Ilarion Argatu.

S-a născut într-o familie numeroasă, iar la botez a primit numele de Ioan. Părinții săi erau oameni credincioși, așa că a ajuns și el să calce pe urmele tatălui, care după ce a rămas văduv, s-a călugărit. Înainte de a deveni Ilarion Argatu, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Dorohoi și apoi, alea Facultății de Teologie din Cernăuți. În paralel, a făcut și cursurile Școlii Militare din Bacău, a ajuns sublocotenent și chiar s-a înrolat în armată.

În timp, și-a dat seama că inima lui este îndreptată spre credință și că nu dorește să mai îmbrace haina militară, așa că și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu. În 1940, în Catedrala Mitropolitană din Iași, a fost hirotonit preot, ajungând să slujească în localitatea Oniceni împreună cu socrul său, care era deja preot.

Preotul Ilarion Argatu este renumit pentru numeroasele exorcizări pe care le-a făcut și pentru puterea sa de a-i convinge pe oameni că trebuie să trăiască în credință pentru a fi fericiți.

Părintele Ilarion Argatu
Părintele Ilarion Argatu

Vrei să îți meargă bine în viață? Atunci poți încerca să ții și tu cont de sfaturile părintelui. Acesta îi îndruma pe creștini să țină un „post suplimentar”, în ziua de luni, pe lângă postul clasic ținut miercurea și vinerea. Potrivit spuselor sale, oamenii care vor ține post negru la începutul săptămânii vor primi ajutor divin și vor vedea cum dorințele lor se împlinesc.

„Luni se ajunează pentru ajutor la căsătorie, reușită la examene, găsirea unui loc de muncă, obținerea de bunuri materiale, reușire la proces. Întărești postul cu rugăciuni, citind: „Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos” și „Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” cu credința că Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, fiind căpetenii de îngeri, vor trimite pe pământ pe îngeri să lucreze pentru tine.”, spunea părintele în cuvântările sale.

Postul trebuie ținut din momentul în care te trezești și până la ora 24:00, când se încheie ziua. Dacă vrei ca efortul tău să dea roade, va trebui să faci în aceeași zi 40 de metanii și să aprinzi 7 lumânări. La fiecare metanie, trebuie să spui următoarea rugăciune:

„Doamne, iartă-mi păcatele mele și ale tuturor celor din casa mea, primește nevrednica mea rugăciune și nevrednicul meu post și dăruiește-mi….(aici spui dorința pentru care ții postul). După ce au ars complet cele 7 lumânări, spui și rugăciunea ta către Sfinții Arhangheli: “Sfinților Arhangheli Mihail si Gavril și toți sfinții, duceți nevrednica mea rugăciune și nevrednicul meu post la Bunul Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor mele, ale părinților mei (pomenești numele lor), ale soțului(soției) meu, ale copiilor mei, ale bunicilor și a tot neamul meu, a celor morți (pomenești numele lor) și pentru….(aici spui dorința pentru care faci postul și te rogi)”.

Preotul a recomandat și spovedania, ca un pas premergător postirii și rugăciunii. Se pare că oamenii care își mărturisesc păcatele, vor simți mai repede că Dumnezeu le ascultă rugăciunile fierbinți.

„Pentru ca postul și rugăciunile pe care le faci să fie ascultate de Dumnezeu și împlinite, mai înainte este bine să mergi la duhovnicul tău și să te spovedești. Este bine să faci o spovedanie generală, mărturisindu-ți păcatele de când erai mic și până în prezent, pentru ca nu cumva din cauza unui păcat cu care L-ai supărat pe Dumnezeu, rugăciunea Ta să nu fie ascultată. Sau să se încăpățâneze diavolul care te necăjește de a pleca de la tine, pentru că el fiind stăpânul păcatului cu care te-ai întinat să se creadă și stăpânul tău.

Elimină păcatul și împacă-te cu Dumnezeu și atunci Dumnezeu Te va asculta și te va ajuta. Mă refer în mod special la tinerii care vor să se căsătorească și care au început viața cu păcatul desfrânării (a curviei, a sexului), călcând porunca a 7-a „Să nu trăiești în desfrânare” și care au ales păcatul în loc de binecuvântarea lui Dumnezeu pe care trebuia s-o primească prin Taina Cununiei. Dacă ești căsătorit(ă), să nu te culci cu soția(ul) în același pat în ziua când postești, chiar dacă nu păcătuiți, pentru că vi se socotește ca întinare și ispita care vă chinuiește.”, mai spunea părintele în timpul vieții.

Tot el a oferit de-a lungul anilor și sfaturi de care oamenii trebuie să țină cont înainte de a merge în fața preotului pentru a-și mărturisi păcatele. Iată cum ar trebui să se desfășoare întreg procesul, potrivit învățăturilor lui Ilarion Argatu, scrise de Pr.Ioan V Argatu în cartea „Pe treptele suirii către cer” (editia a2a, 2007, pg.180-192):

„În primul rând, să te rogi îngerului păzitor seara și dimineața ca să-ți amintească păcatele. Să fii atent că, îngerul ți le amintește în cele mai neașteptate momente, și mai ales atunci când ești ocupat cu alte treburi. Trebuie să fii atent la aceasta și să le scrii că, altfel le uiți.
Să nu te duci la mărturisire atunci când preotul este ocupat, obosit sau aglomerat, pentru că n-ai să reușești să faci o mărturisire completă;
Să eviți a te mărturisi atunci când la ușa preotului stă la rând mai multă lume;
Să te ferești de a sta undeva de unde se aude ce mărturisesc cei ce au intrat înaintea ta;
Să mărturisești cu glas tare și rar toate păcatele și să te asiguri că preotul le-a auzit. Pentru că iertarea se dă numai acelor păcate auzite de preot;
Să nu vorbești cu cei ce stau să intre la mărturisire și să nu clevetești, nici să râzi sau să critici. Gândește-te până ce intri la mărturisire la păcatele pe care le-ai făcut, ca să-ți aduci aminte de ele și să le mărturisești;
Nu-ți schimba duhovnicul pe motiv că te întreabă prea mult sau că ți-e rușine să-i spui păcatul cel mare;
Dacă te-ai mărturisit la alt duhovnic și ai luat canon, trebuie să împlinești mai întâi canonul pe care ți l-a dat acel duhovnic;
Numai duhovnicul care ți-a dat canonul te poate dezlega de el, nu te du la alt preot să te dezlege pentru că nu poate și rămâi legat;
Mărturisirea să o faci ori de câte ori simți nevoia, atunci când te apasă vreun păcat și te mustră conștiința;
Să faci pregătire înainte de a merge la mărturisit: postești 5 zile, iar în ziua când te mărturisești ții post negru;
Este bine să-ți notezi canonul pe care l-ai primit de la duhovnic pentru a nu-l uita;
Canonul să-l faci exact, nici mai mult și nici mai puțin, pentru că Dumnezeu privește la această ascultare;
Nu povesti la rude și la prieteni, ce te-a întrebat preotul, ce ai mărturisit și ce canon ai primit, pentru a nu fi judecate păcatele tale sau a nu sminti pe alții;
Dacă nu ai împlinit canonul de la ultima spovedanie nu te poți împărtăși în postul următor până nu împlinești canonul primit;
Păcatele mărturisite și apoi repetate, trebuie mărturisite din nou și dublu canon să iei;
Dacă ți-ai amintit de păcate vechi și nu au fost mărturisite, mărturisește-le la prima spovedanie și ia canon ca și cum atunci le-ai făcut;
Păcatele care au fost mărturisite incomplet și într-un mod voalat, trebuie mărturisite din nou, rar și cu voce tare;
Când mărturisești păcate multe și grele, diavolii te împiedică să auzi cuvintele de iertare din rugăciunea de dezlegare. Să fii atent la aceasta și dacă nu ai auzit să ceri preotului să mai repete rugăciunea. Este foarte important pentru iertarea păcatelor tale s-o auzi și să iei aminte. Amin!”

Ce greșeală facem, potrivit părintelui Cleopa, când ne închinăm la icoanele din biserică

De asemene, părintele Ilarion Argatu a explicat de ce credincioșii care nu se spovedesc au parte de necazuri și nefericire. Se pare că doar o conexiune permanentă cu Dumnezeu îi poate ajuta să trăiască în armonie cu ei și cu oamenii din jur.

„Omul care nu s-a spovedit și împărtășit de mulți ani nu este înconjurat de îngeri. Pe el ajung să locuiască diavolii. Aceștia sar pe oamenii din jurul nostru și îi neliniștesc. Astfel colegii de serviciu ajung de ne fac scandal pe nedrept. Persoanele pentru care lucrezi, în cazul în care lucrezi cu publicul, sunt neliniștite și fac scandal pe nedrept. Ei fac aceasta pentru că așa îi mână satana. Deci așa lucrează satana: pe cei din jurul tău îi mână să păcătuiască, pentru că îi face să te acuze pe nedrept, iar pe tine, vrea să te împingă să faci fapte rele, sub presiunea acuzațiilor nedrepte, repetate zilnic asupra ta.”

Acestea nu sunt singurele sfaturi pe care părintele Ilarion Argatu le-a lăsat în urma sa. El a trăit în perioada 1913 - 1999 și s-a asigurat că plecarea lui din această lume nu va pune capăt predicilor sale. Astfel, numeroase cărți și lucrări îi însumează cuvintele rostite pe parcursul vieții.

În cartea „Paraclisul și câteva dintre învățăturile preacuviosului părinte Ilarion Argatu”, se arată toți pașii pe care credincioșii trebuie să-i urmeze dacă le merge rău și dacă simt că nu au deloc noroc în tot ce fac. Necazurile abătute asupra casei și familiei pot fi alungate cu ajutorul acestui proces de îndepărtare a răului. Iată ce ai de făcut dacă problemele par să te urmărească la fiecare pas, de parcă ai fi blestemat/ă:

„Pentru aceasta trebuie să fii pregătit, adică spovedit de păcate.
În timpul celor 9 zile, dacă ești femeie nu trebuie să ai ciclu. Dacă îți vine, trebuie să reiei când nu ai. Se postește 9 zile, ținându-se post negru luni, miercuri și vineri, până la ora 24.00. În fiecare zi se fac următoarele rugăciuni: Ziua se fac 40 de metanii, plus rugăciunile tale zilnice sau Tatăl Nostru spus cât mai des. Seara, după ora 22.00, mai bine spre ora 24.00, faci rugăciune. Se face Acatistul Mântuitorului și se aprind 9 lumânări, așezate în formă de cruce. Dacă nu ai Acatistier spui Tatăl Nostru astfel: 3 metanii plus Tatăl Nostru plus Rugăciunea de cerere și repeți aceasta până faci 40 de metanii.

Atenție: Cine nu poate duce postul până la ora 24.00, îl poate opri la ora 18.00 sau la ora 21.00 și poate mânca doar o masă de post. Dacă ai mâncat de 2 ori, ți-a furat diavolul postul.

În cursul zilei sau cu 2 ore înainte de masă, iei o bucățica de Anafura plus un păhărel mic de aghiazmă făcută cu molitfele sfântului Vasile.
Lumânările pe care le aprinzi se lipesc pe o tavă sau o placă de faianță sau cărămidă. Ele trebuie să ardă complet. Aceasta este important.
Dezleagă, Doamne, toate vrăjile, farmecele și blestemele cu care m-au legat vrăjmașii mei știuți și neștiuți, dezleagă-le și întru nimica să se prefacă. Cearta, duhurile necurate, pe pustiu să se ducă, unde om nu locuiește, și apoi la mine să nu se mai întoarcă, iar pe mine robul tău (numele) apăra-mă! Vei vedea cum încep să se neliniștească anumite persoane dintre cunoștințe, chiar și rude. Cei care devin neliniștiți vor neapărat să vină la tine. Uneori îți cer socoteală: pentru ce li se întâmpla lor necazuri? Vrăjitorii, în timpul rugăciunilor își primesc fiecare ce a trimis. Vezi pe cei neliniștiți-aceștia sunt vrăjitorii. Nu le spui nimic, dar îi pomenești în rugăciune.

Zici: Dezleagă, Doamne, toate vrăjile cu care m-a legat vrăjmașul meu(numele), dezleagă-le! Dezleagă și intru nimic să se prefacă, alungă duhurile necurate, pe pustiu să se ducă și la mine să nu se mai întoarcă, iar pe mine, robul tău (numele) iartă-mă! În timpul rugăciunii cere: Dezleagă, Doamne, darul de bani, de casă, de îmbrăcăminte, de încălțăminte, darul de Cununie, priceperi ca: priceperea de a face bani, de a face curat, memoria, puterea de munci cu pricepere și spor etc (tot ce crezi că ți-a fost legat). Amin!

Sfinților Arhangheli Mihail și Gabriel, duceți nevrednica mea rugăciune și nevrednicul meu post la bunul Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor mele, ale părinților mei, ale bunicilor mei, ale celor adormiți din neamurile noastre, ale moșilor și strămoșilor până la al nouălea neam și-mi dăruiți mie împlinirea dorinței mele (spui dorința).”

Ți se pare greu să pui în aplicare sfaturile părintelui Ilarion Argatu? Toate se leagă între ele și au câteva elemente comune: rugăciunea, postul și spovedania. Sunt lucruri atât de simple pentru credincioșii obișnuiți să urmeze calea lui Dumnezeu! În cazul în care te-ai îndepărtat de cele sfinte în ultima perioadă, poți reveni pe drumul cel drept cu ajutorul învățăturilor acestui preot.

Cine sunt oamenii care ţin postul degeaba, conform părintelui Cleopa: „Și diavolii postesc, dar tot diavoli rămân”

Surse foto: iStock, FacebookFacebook

Surse articol: ParinteleilarionargatuLocurisacreAdevarul

Articolul urmator
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?
Incepe quiz
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.