Top 20 cele mai bune filme de dragoste ale tuturor timpurilor

Top 20 cele mai bune filme de dragoste ale tuturor timpurilor

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Mereu emoționante, apăsătoare sau amuzante, înduioșătoare sau răscolitoare, dar întotdeauna teribil de romantice, filmele de dragoste fac parte dintre plăcerile pe care orice femeie și le oferă. Între acestea, nemuritoarele, filmele care trec de la o generație la alta mișcându-ne inimile. Desigur, orice top al celor mai bune filme, din orice categorie ar fi ele, nu poate fi decât unul subiectiv. Însă, cu siguranță, niciunul dintre cele care alcătuiesc acest top 20 nu ar putea lipsi din orice clasament al celor mai bune filme de dragoste din toate timpurile, pe care le-ai vedea și revedea la nesfârșit.

1. „Gone with the wind” (1939)

Clasic printre clasici, „Gone with the wind” („Pe aripile vântului”) traversează anii... fără cele mai mici riduri: este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale, realizând ani la rând unele dintre cele mai mari încasări. Ecranizare a romanului omonim scris de Margaret Mitchell, filmul urmărește capriciile amoroase ale unei tinere din înalta societate sudistă (Scarlett O'Hara – Vivian Leigh), îndrăgostită nebunește de un bărbat căsătorit. Dar, la o serată mondenă, îl întâlnește pe Rhett Butler (Clark Gable), bărbatul care îi va schimba cursul vieții. Pe fundalul războiului civil american, „Gone with the Wind” prezintă o societate americană în schimbare, revelând dramatismul unei lumi care piere. O bijuterie de film, care a câștigat nouă Oscaruri, inclusiv pentru Cel mai bun film din 1940. Dar, mai ales, a câștigat inimile a milioane de spectatori.

2. „Casablanca” (1942)

Nu putem face un top al filmelor romantice fără a plasa pe primele locuri „Casablanca”, creație de referință în cinematografia mondială, distins cu trei Premii Oscar (pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu și Cea mai bună regie) și nominalizat la alte cinci categorii importante (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine și interpretare masculină în rol principal și în rol secundar). Povestea de dragoste dintre Rick (Humphrey Bogart) și Ilsa (Ingrid Bergman), care se petrece în vreme de război, reușește să ne emoționeze și să ne convingă de faptul că dragostea adevărată poate rezista testului timpului. „Casablanca”, regizat de Michael Curtiz, face un gest curajos, pe care cele mai multe filme romantice nu îndrăznesc să-l facă: renunță la finalul tipic, fericit. Și suntem foarte bucuroși că o face!

3. „Titanic” (1997)

Un alt clasic al cinematografiei mondiale, pe care l-ai văzut, probabil, de cel puțin 100 de ori! Este filmul pe care îl tot vezi și-l revezi și nu te mai saturi de el. Melodrama epică despre dragoste a lui James Cameron (care a regizat, scris, coprodus și comontat filmul) surprinde luxul debordant și frenezia trăirilor pasagerilor celui mai puternic vapor din lume,Titanicul, dar destinul lui tragic și, mai ales, iubirea pasionată și plină de candoare dintre Jack (Leonardo DiCaprio) și Rose (Kate Winslet), doi tineri aparținând unor lumi total diferite, ne emoționează și ne copleșesc de fiecare dată.

4. „Roman Holiday” (1953)

„Roman Holiday” („Vacanță la Roma”), al lui William Wyler, a fost nominalizat la zece Premii Oscar, a câștigat trei, dintre care unul i-a revenit lui Audrey Hepburn. Prin acest film, Wyler a făcut din prânz, cină și condusul unei Vespa prin Roma o adevărată fixație și a deschis drumul unei bogate serii de pelicule americane filmate la Roma. Dar nu de aceea iubim noi acest film... Povestea e simplă și se derulează pe parcursul unei singure zile, dar reușește să ne emoționeze. Plictisită și bine păzită, o fermecătoare prințesă modernă (Audrey Hepburn) scapă de gardienii săi și hoinărește prin Roma. Întâlnește un jurnalist american seducător (Gregory Peck) și scriu împreună această minunată poveste de dragoste, care a figurat și va figura mereu în toate topurile filmelor romantice de pretutindeni.

5. „Love Story” (1970) 

El, Oliver Barrett (Ryan O’Neal), provine dintr-o familie bogată, din înalta societate; ea, Jennifer Cavilleri (Ali MacGraw), o studentă săracă, orfană de mamă, lucrează la biblioteca universității pentru a-și putea plăti cursurile de muzică. Este îndrăgostită de muzica lui Bach, Beethoven și Mozart, dar și de Beatles. Și, mai ales, e îndrăgostită de Oliver. Care o iubește și se căsătorește cu ea trecând peste orice împotrivire. Dar Jenny... moare. Filmul este o întoarcere în timp pe firul amintirilor lui Oliver, îndurerat și însingurat după dispariția ei tragică. „Love Story” rămâne una dintre cele mai vizionate pelicule ale genului, ocupând locul 9 în top 100 al celor mai frumoase filme de dragoste întocmit de Institutul American de Film.

6. „Ghost” (1990) 

„Ghost” (tradus la noi „Fantoma mea iubită”) este un film romantic, un thriller fantastic, din 1990. Sam Wheat (Patrick Swayze), un tânăr care lucrează într-o bancă newyorkeză, și Molly Jensen (Demi Moore), sculptoriță, se iubesc. Dar, pe neașteptate, Sam este omorât și, spre marea lui surpriză, devine fantomă. În această stare, încearcă să descopere cine l-a ucis și de ce. Reușește să comunice cu o clarvăzătoare isterică, Oda Mae (Whoopi Goldberg), și să intre în legătură cu iubita lui, aflată și ea în pericol, pentru a o avertiza. Dramatică și tandră deopotrivă, această poveste de iubire mișcă profund inimile spectatorilor - au curs râuri de lacrimi vizionând-o. Și vor mai curge.

7. „Pretty Woman” (1990)

„Pretty Woman” („Frumușica”) este povestea întâlnirii dintre un bogat om de afaceri (Richard Gere) și o prostituată, Vivian (Julia Roberts). Pentru 3.000 de dolari, Vivian acceptă să petreacă o săptămână cu acest bărbat charismatic, dar rece, aflat într-o călătorie de afaceri în LA. La prima vedere, o relație de iubire între cei doi este puțin probabilă, dar, în final, el va cădea pradă prospețimii, frumuseții și personalității fermecătoare a lui Vivian. Filmul acesta amuzant, care a fost o lovitură de box-office și a făcut din Julia Roberts un superstar, este considerat un clasic modern și continuă să rămână printre cele mai vizionate comedii romantice.

8. „The Way We Were” (1973)

Când Sydney Pollack i-a adus împreună pe ecran pe Barbara Streisand și pe Robert Redford a rezultat unul dintre cele mai bune filme de dragoste „made in USA”. „The Way We Were„ („Cei mai frumoși ani”) urmărește aventurile amoroase a doi tineri ce vin din două lumi total diferite. Ea este o fată săracă, o militantă foarte implicată politic, iar el este frivol și nu are niciun fel de înclinație pentru politică. Cu toate acestea, se îndrăgostesc și se căsătoresc, dar... Uneori tandru, adesea furios, „The Way We Were” s-a impus repede ca o poveste de dragoste necesară, care va străbate timpul emoționând noi generații de spectatori.

9. „When Harry Met Sally” (1989) 

Bărbații și femeile pot, oare, să fie doar amici? Este un lucru foarte greu de dovedit în comedia romantică a Norei Ephron, „When Harry Met Sally” („Când Harry a întâlnit-o pe Sally”), care l-a făcut pe Billy Crystal un superstar, pe Meg Ryan, eroina favorită a oricărei femei, iar scena falsului orgasm, celebră în întreaga lume. Harry și Sally se cunosc de mulți ani, sunt foarte buni prieteni și, deși sunt tentați, se tem că sexul le-ar putea ruina prietenia... „When Harry Met Sally” este o comedie romantică discretă și relativ realistă, în care singurul lucru care îi împiedică pe cei doi protagoniști să-și găsească dragostea este incapacitatea lor de a-și da seama că sunt perfecți unul pentru altul.

10. „The Notebook” (2004) 

„The Notebook” („Jurnalul”) te prinde în mrejele lui încă de la început. Debutează cu imaginea unui bărbat în vârstă, Noah (Ryan Gosling), care, aflat într-un azil de bătrâni, citește cu glas tare din ceea ce pare a fi o carte (dar este un jurnal) dedicată iubirii sale eterne, soția lui, Allie (Rachel McAdams), acum bolnavă de Alzheimer. Încetul cu încetul, el povestește cum s-au întâlnit, drama separării lor și lupta lor pentru a rămâne împreună împotriva a tot și a toate. Iubirea este mai puternică decât orice, asta vei vedea în acest film deosebit de emoționant. Chimia extraordinară dintre cei doi protagoniști, care pe atunci formau un cuplu și în viața reală, este doar un bonus, un motiv de atracție în plus.

11. „Dirty Dancing” (1987)

În „Dirty Dancing” („Dans murdar”), o tânără timidă, pe nume Frances Houseman (Jennifer Grey), „Baby”, își petrece vara, împreună cu părinții, în stațiunea Catskills. Se îndrăgostește de instructorul de dans al taberei, Johnny Castle (Patrick Swayze), care o învață să danseze și o inițiază în tainele iubirii, reușind nu doar să-i trezească inocentei Baby trăiri și senzaţii noi, ci şi să-i descopere o nouă latură a personalităţii ei. Filmul i-a cucerit atât pe criticii de specialitate (a primit Premiul Oscar la categoria Cel mai bun cântec original - „Time of My Life” - şi numeroase premii Grammy), cât şi pe cinefilii din întreaga lume. Și va continua să-i cucerească!

12. „La La Land” (2016) 

Ambuteiaje, castinguri pierdute, smog... nu-i așa că sunt pline de romantism? Dar filmul chiar este romantic și încântă cu numere de dans, interludii muzicale și... chimia de pe ecran dintre cei doi buni prieteni în viața reală, Emma Stone și Ryan Gosling. Mia, actriță în devenire, aleargă la tot felul de audiții și este respinsă mereu. Sebastian, pianist, pasionat de jazz, concertează în locuri obscure. Cei doi se întâlnesc și... dragoste la prima vedere! Și capodoperă muzicală. De fapt, o adevărată scrisoare de dragoste pe care Damien Chazelle, scenaristul și regizorul filmului, o trimite filmelor muzicale clasice ale Hollywoodului de odonioară.

13. „Moulin Rouge” (2001)

Un film australiano-american din 2001, regizat și produs de Baz Luhrmann. Un clasic al genului, pe care nu trebuie să-i ratezi cu niciun chip. O poveste de dragoste între Christian (Ewan McGregor), un artist boem, și Satine (Nicole Kidman), o mare cântăreață de la Moulin Rouge. Un oraș magic, Parisul, multe drame, speranțe și visuri, o muzică antrenantă și o ambianță aparte - acestea sunt ingredientele-minune ale acestui film magnific, considerat o capodoperă cinematografică, datorită coloanei sonore, a decorurilor și personajelor bine conturate, care reușesc să te fascineze.

14. „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004) 

În acest film, „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” („Strălucirea eternă a minţii neprihănite”), Michel Gondry a plecat de la o idee seducătoare: aceea că am putea cu toții, cu ajutorul unei proceduri medicale, să-l ștergem din memorie pe fostul iubit. Această experiență o trăiesc Clémentine și Joël - Kate Winslet și Jim Carrey, amândoi remarcabili în roluri foarte îndepărtate de repertoriul lor obișnuit -, după o ruptură deosebit de dureroasă. Relațiile sunt condamnate la eșec ? Probabil. Merită ele suferința? Absolut! Joel, șocat de faptul că iubita lui și-a sters toate amintirile iubirii lor, se hotărăște să o șteargă și el din minte pe Clementine. Este însă năpădit de acele amintiri pe măsură ce ele dispar și dragostea reînvie, iar el trebuie să hotărască ce e mai puternic, iubirea sau durerea.

15. „Pride & Prejudice” (2005)

Dragostea nu este niciodată simplă într-o poveste de Jane Austen. În „Pride & Prejudice” („Mândrie și prejudecată”), cinci surori sunt crescute de mama lor, al cărei scop este acela ca fiicele ei să-și găsească soțul perfect. Una dintre fete, Elizabeth (Keira Knightley), nu are deloc aceleași aspirații. Dar, când domnul Darcy (Matthew Macfadyen) apare în viața ei, lucrurile se dovedesc mult mai complicate. Se nasc emoții care o surprind, copleșindu-i inima, în ciuda orgoliului ei, care îi dictează altceva. Dacă nu ai văzut încă acest film, îl vei adora.

16. „Brokeback Mountain” (2005) 

Doi cowboy se întâlnesc într-un loc izolat pentru a avea grijă de o turmă de oi. Cu timpul, încep să se simtă atrași unul de celălalt și... se naște iubirea. Viața îi separă însă. Se reîntâlnesc după câțiva ani, din întâmplare, iar sentimentele lor ies la suprafață la fel de intense ca odinioară. Acest film aduce în discuție problema homosexualității, un tabu încă în societatea actuală. Adaptarea meditativă a lui Ang Lee asupra accestui tabu a marcat un moment crucial în cinematografie.

17. „The Curious Case of Benjamin Button” (2008) 

„The Curious Case of Benjamin Button” („Strania poveste a lui Benjamin Button”) este regizat de David Fincher, pe un scenariu scris de Eric Roth și Robin Swicord, bazat pe povestirea cu același nume a lui Scott Fitzgerald. Acțiunea este plasată în anul 1922 și îi are ca protagoniști pe Brad Pitt, în rolul unui bărbat care întinerește, și Cate Blanchett, o fată îndrăgostită din interes. La nașterea sa, departe de a fi un bebeluș drăgălaș, Benjamin Button este un adevărat moș! Dar acest moș micuț începe să întinerească pe zi ce trece. Încet-încet, scapă de scaunul cu rotile, pe urmă de cârje și, treptat, moșul devine un om matur, apoi un tânăr, un copil, un bebeluș și, în final, binecuvântare sau blestem? Dincolo de fantezie, răzbate ironia dezamăgită care îl plasează pe Fitzgerald între cei mai mari scriitori americani. Filmul a surprins, a impresionat (nominalizat la 13 Premii Oscar, a câștigat trei) și continuă să-și impresioneze spectatorii.

18. „Loving” (2016) 

Actorii Joel Edgerton și Ruth Negga întruchipează două personaje din viața reală, Richard și Mildred, în filmul biografic „Loving”, regizat de Jeff Nichols. Este povestea unui cuplu interrasial a cărui căsătorie, foarte controversată la vremea respectivă - în anii 1960, în Virginia -, a dus la arestarea celor doi soți pentru vina de a fi încheiat o căsătorie interrasială. Aceasta a condus la o bătălie legală de durată, încheiată, în 1967, cu o decizie istorică a Curții Supreme a Statelor Unite. Victoria lor, care a reușit să determine chiar schimbarea legislației americane privind amestecul rasial, dovedește o dată în plus că dragostea adevărată poate învinge orice obstacol.

19. „Call Me By Your Name” (2017) 

Elio, eroul filmului cu un nume atât de incitant - „Strigă-mă pe numele tău” -, este un tânăr erudit, care se trage dintr-o familie sofisticată de intelectuali. Deși e foarte matur pentru vârsta lui, în ceea ce privește iubirea își păstrează o anume candoare. Când un american seducător sosește la vila din Italia unde el își petrece vara împreună cu tatăl său, Elio va descoperi cum în el se naște dorința care îi va schimba viața pentru totdeauna. Armie Hammer și Timothée Chalamet dau viață celor două personaje ale acestei adaptări realizate de Luca Guadagnino după romanul cu același nume al lui André Aciman.

20. Trilogia „Before”(„Before Sunrise” – 1995, „Before Sunset” – 2004 și „Before Midnight” - 2013)

Ethan Hawke și Julie Delpy, ca Jesse și Céline, ne poartă de la Viena la Paris și apoi în Grecia. Filmele sunt interesante și atrăgătoare nu atât prin acțiune, cât prin frământările personajelor, prin discuțiile lor mai mult sau mai puțin filosofice despre dragoste, dorință și angajament pe termen lung pe care această trilogie le aduce în prim-plan. „Înainte de răsărit”, „înainte de apus” și „Înainte de miezul nopții” compun, la o distanță de aproape două decenii între ele, o trilogie care conturează una dintre cele mai bune povești de dragoste din istoria cinematografiei, pe care spectatorii o iubesc și o revăd cu aceeași plăcere ca la început.

Iată, așadar, un top al celor mai frumoase filme de dragoste. Firește, este o selecție subiectivă pe care ai putea-o agrea sau pe care o vei modifica în funcție de preferințele tale în materie de filme romantice, alcătuindu-ți propriul clasament. Trecând în revistă aceste minunate 20 de filme, ale căror teme, subiecte, epoci, personaje sunt atât de diferite, înțelegi, o dată în plus, că dragostea există dintotdeauna, este prezentă pretutindeni și cucerește pe toată lumea. Fiecare film are acel ceva al lui prin care reușește să atingă coarda sensibilă a oricăruia dintre noi și e bine să permitem uneori acestor trăiri să iasă la suprafață. Și să ne îndrăgostim iar și iar de eroii și eroinele acestor povești de dragoste nemuritoare...

Articolul urmator
52 de urări scurte de ziua de naștere care te vor ajuta să transmiți cele bune
52 de urări scurte de ziua de naștere care te vor ajuta să transmiți cele bune
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.