Totul despre femeia care i-a stat alături, vreme de patru decenii, părintelui Arsenie Boca

Totul despre femeia care i-a stat alături, vreme de patru decenii, părintelui Arsenie Boca

Alida Enache

Alături de mormântul părintelui Arsenie Boca își are loc de veci și maica Zamfira, femeia care i-a fost ucenică și i-a rămas alături timp de patru decenii, până când acesta și-a dat ultima suflare.

Deși nu se știe, cu exactitate, dacă aceștia ar fi avut o relație romantică cât timp au fost în viață, există foarte multe speculații în legătură cu povestea lor de iubire.

Cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea, după cum este considerat de unii dintre ucenicii săi, Arsenie Boca a avut o viață extrem de controversată. El a fost teolog, părinte ieromonah și artist plastic, iar mare parte din existență și-a dus-o, cu smerenie, la Mănăstirea Prislop. Ulterior, duhovnicul a fost alungat din lăcașul de cult și i-a fost interzis să mai poarte veșmântul monahal. S-a mutat la București, unde s-a angajat la atelierul de pictură al Patriarhiei și a dus o viață simplă de laic până în momentul în care și-a dat ultima suflare în ziua de 28 noiembrie 1989.

 Imagine cu Arsenie Boca în tinerețe

Ei bine, în tot acest timp, o singură persoană i-a fost alături, l-a susținut și l-a îngrijit cu mare devotament. Este vorba despre Julieta Constantinescu sau maica Zamfira, după cum a fost numită, care i-a fost ucenică. Nu se cunoaște, cu exactitate, care a fost legătura dintre aceștia, însă există bănuieli cum că ar fi avut o relație romantică. Maica Zamfira a venit pe lume în anul 1925, la Ialomița. Aceasta provenea dintr-o familie foarte săracă și mai avea alți doi frați și o soră.

Deși s-a confruntat cu lipsuri încă din copilărie, ea a reușit să finalizeze cursurile unei facultăți de teologie, ajungând, mai apoi, stareța mănăstirii Prislop. Avea 24 de ani când a fost tunsă în monahism și și-a schimbat numele din Julieta în Zamfira, pentru ca un an mai târziu să ajungă la Prislop.

Pe Arsenie Boca l-a cunoscut cu trei ani înainte de a deveni stareță, în 1946, iar de atunci a fost văzută deseori în prezența acestuia. Chiar duhovnicul este cel care a reușit să o aducă pe calea mântuirii, căci ea, având o personalitate complexă, deseori dusă la extrem, s-a confruntat cu multe probleme. Maica Zamfira a vrut să își ia viața de nenumărate ori, însă părintele a reușit să intervină de fiecare dată, conform Adevărul.ro.

Tocmai pentru că a adus-o pe calea cea bună, aceasta a încercat, la rândul ei, să-l susțină și să-l apere pe Arsenie Boca. În anul 1951, atunci când părintele a fost arestat, stareța a încercat să îi facă dreptate. Aceasta a trimis o scrisoare patriarhului Justinian, i-a povestit ceea ce s-a întâmplat și l-a implorat să îi ofere ajutorul său. Mai mult de atât, aceasta a cerut ajutorul și Ministerului Cultelor de nenumărate ori. Își dorea cu orice preț eliberarea lui Arsenie Boca. Cât timp a fost închis și când lucra la Canalul Dunăre – Marea Neagră, duhovnicul a fost vizitat deseori de către ucenica sa. Tocmai această apropiere bizară dintre cei doi a dus la anchetarea femeii în perioada 20 – 29 septembrie 1955, de către Procuratura Timișoara.

Din păcate, patru ani mai târziu, cei doi eu fost goniți din mănăstirea Prislop și nu le-a mai fost permis să mai poarte veștmântul monahal. Arsenie Boca nu și-a mai recuperat niciodată acest drept pe parcursul vieții sale, însă stareța a avut mai mult noroc în anul 1964, după ce a avut loc amnistia preoților anticomuniști.

Ulterior, cei doi s-au mutat într-o casă la București și au dus o viață simplă, de laici. Acolo, părintele s-a angajat la atelierul de pictură al Patriarhiei.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @arsenie.boca

După încă patru ani, Arsenie Boca ajungea în satul Drăgănescu, de lângă București. El a fost găzduit de familia surorii maicii Zamfira și a început să picteze biserica de acolo. Paroh era chiar preotul Savin Bunescu, soţul surorii maicii Zamfira. În 1977, duhovnicul s-a mutat definitiv la Sinaia, pentru a fi mai aproape de ucenica sa. Maica Zamfira Constantinescu a fost cea care l-a îngrijit, cu mare devotament, până când și-a dat ultima suflare în ziua de 28 noiembrie 1989, tot la Sinaia. Ea a fost cea care s-a ocupat și de înmormântarea sa, iar mai apoi a făcut posibilă publicarea unor lucrări ale acestuia.

Stareța a murit în anul 2005 și a fost îngropată lângă locul de veci al lui Arsenie Boca.

Citește și: Care este numele real al părintelui Arsenie Boca? Foarte puțini români cunosc acest detaliu

Surse foto: Facebook

Surse articol: Stiridinlume, B1tv, Doxologia

Articolul urmator
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.