Totul despre femeia care i-a stat alături, vreme de patru decenii, părintelui Arsenie Boca
Alături de mormântul părintelui Arsenie Boca își are loc de veci și maica Zamfira, femeia care i-a fost ucenică și i-a rămas alături timp de patru decenii, până când acesta și-a dat ultima suflare.
Deși nu se știe, cu exactitate, dacă aceștia ar fi avut o relație romantică cât timp au fost în viață, există foarte multe speculații în legătură cu povestea lor de iubire.
Cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea, după cum este considerat de unii dintre ucenicii săi, Arsenie Boca a avut o viață extrem de controversată. El a fost teolog, părinte ieromonah și artist plastic, iar mare parte din existență și-a dus-o, cu smerenie, la Mănăstirea Prislop. Ulterior, duhovnicul a fost alungat din lăcașul de cult și i-a fost interzis să mai poarte veșmântul monahal. S-a mutat la București, unde s-a angajat la atelierul de pictură al Patriarhiei și a dus o viață simplă de laic până în momentul în care și-a dat ultima suflare în ziua de 28 noiembrie 1989.
Ei bine, în tot acest timp, o singură persoană i-a fost alături, l-a susținut și l-a îngrijit cu mare devotament. Este vorba despre Julieta Constantinescu sau maica Zamfira, după cum a fost numită, care i-a fost ucenică. Nu se cunoaște, cu exactitate, care a fost legătura dintre aceștia, însă există bănuieli cum că ar fi avut o relație romantică. Maica Zamfira a venit pe lume în anul 1925, la Ialomița. Aceasta provenea dintr-o familie foarte săracă și mai avea alți doi frați și o soră.
Deși s-a confruntat cu lipsuri încă din copilărie, ea a reușit să finalizeze cursurile unei facultăți de teologie, ajungând, mai apoi, stareța mănăstirii Prislop. Avea 24 de ani când a fost tunsă în monahism și și-a schimbat numele din Julieta în Zamfira, pentru ca un an mai târziu să ajungă la Prislop.
Pe Arsenie Boca l-a cunoscut cu trei ani înainte de a deveni stareță, în 1946, iar de atunci a fost văzută deseori în prezența acestuia. Chiar duhovnicul este cel care a reușit să o aducă pe calea mântuirii, căci ea, având o personalitate complexă, deseori dusă la extrem, s-a confruntat cu multe probleme. Maica Zamfira a vrut să își ia viața de nenumărate ori, însă părintele a reușit să intervină de fiecare dată, conform Adevărul.ro.
Tocmai pentru că a adus-o pe calea cea bună, aceasta a încercat, la rândul ei, să-l susțină și să-l apere pe Arsenie Boca. În anul 1951, atunci când părintele a fost arestat, stareța a încercat să îi facă dreptate. Aceasta a trimis o scrisoare patriarhului Justinian, i-a povestit ceea ce s-a întâmplat și l-a implorat să îi ofere ajutorul său. Mai mult de atât, aceasta a cerut ajutorul și Ministerului Cultelor de nenumărate ori. Își dorea cu orice preț eliberarea lui Arsenie Boca. Cât timp a fost închis și când lucra la Canalul Dunăre – Marea Neagră, duhovnicul a fost vizitat deseori de către ucenica sa. Tocmai această apropiere bizară dintre cei doi a dus la anchetarea femeii în perioada 20 – 29 septembrie 1955, de către Procuratura Timișoara.
Din păcate, patru ani mai târziu, cei doi eu fost goniți din mănăstirea Prislop și nu le-a mai fost permis să mai poarte veștmântul monahal. Arsenie Boca nu și-a mai recuperat niciodată acest drept pe parcursul vieții sale, însă stareța a avut mai mult noroc în anul 1964, după ce a avut loc amnistia preoților anticomuniști.
Ulterior, cei doi s-au mutat într-o casă la București și au dus o viață simplă, de laici. Acolo, părintele s-a angajat la atelierul de pictură al Patriarhiei.
View this post on Instagram
După încă patru ani, Arsenie Boca ajungea în satul Drăgănescu, de lângă București. El a fost găzduit de familia surorii maicii Zamfira și a început să picteze biserica de acolo. Paroh era chiar preotul Savin Bunescu, soţul surorii maicii Zamfira. În 1977, duhovnicul s-a mutat definitiv la Sinaia, pentru a fi mai aproape de ucenica sa. Maica Zamfira Constantinescu a fost cea care l-a îngrijit, cu mare devotament, până când și-a dat ultima suflare în ziua de 28 noiembrie 1989, tot la Sinaia. Ea a fost cea care s-a ocupat și de înmormântarea sa, iar mai apoi a făcut posibilă publicarea unor lucrări ale acestuia.
Stareța a murit în anul 2005 și a fost îngropată lângă locul de veci al lui Arsenie Boca.
Citește și: Care este numele real al părintelui Arsenie Boca? Foarte puțini români cunosc acest detaliu
Surse foto: Facebook
Surse articol: Stiridinlume, B1tv, Doxologia