Tradiții și obiceiuri de Mihail și Gavril. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Tradiții și obiceiuri de Mihail și Gavril. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Redactor Alexa Galgau

În fiecare an, pe 8 noiembrie, îi prăznuim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, îngerii care au ajutat cel mai mult oamenii și al căror cult este foarte extins în România. Există foarte multe lăcașuri de cult care poartă hramul celor doi arhangheli și mulți oameni care poartă numele acestor îngeri. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare a lunii noiembrie, așa că trebuie să știi care sunt tradițiile ce trebuie respectate, dar mai ales ce nu ai voie să faci în această zi sfântă.

Citește mai multe despre ziua în care îi prăznuim pe Sfinții Mihail și Gavril și află care sunt interdicțiile de care să ții cont pe 8 noiembrie!

Ce să nu faci de Sfinții Mihail și Gavril

Arhanghelul Mihail este un înger al dreptății și este înfățișat ținând în mână o sabie de foc, cu care îi pedepsește pe păcătoși. Numele lui Mihail înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu?”. Gavril este îngerul milosteniei, al bunătății și al vestirii, el fiind cel care a vestit nașterea lui Iisus. El este înfățișat ținând în mână un crin alb, semn al păcii și al binecuvântării. Numele lui înseamnă în ebraică „bărbat-Dumnezeu”.

Deși în mod tradițional noi îi serbăm pe cei doi arhangheli doar pe 8 noiembrie, în calendarul popular le sunt dedicate trei zile consecutive - 8, 9 și 10 noiembrie -, denumite și „capul Arhanghelului”, „mijlocul Arhanghelului” și, respectiv, „coada Arhanghelului”.

În ajunul sărbătorii se împarte pomană pentru sufletele morților, iar acest obicei poartă numele de „Moșii de Arhangheli”. Tot atunci poți să aprinzi lumânări pentru cei vii și cei morți, dispăruți în circumstanțe nefaste. În popor, datorită faptului ca arhanghelii sunt ocrotitori ai oilor, pe 8 noiembrie se coace o turtă specială, numită „turta areților”, făcută din grâu, care mai apoi este aruncată între oi. Există și o superstiție legată de acest obicei: când turta cade cu fața în sus, oile vor fi sănătoase, iar când cade invers, ele vor fi bolnave.

Desigur, în ziua sărbătorii, toți credincioșii trebuie să meargă la biserică și să se roage pentru cei dragi și pentru sănătate.

Nu există multe interdicții de Sfinții Mihail și Gavril, cea mai importantă fiind că nu ai voie să muncești și să faci treabă prin casă. Se spune că aceia care nu țin cont de această interdicție au parte de o moarte chinuitoare și dureroasă.

Nu îți mai rămâne decât să reflectezi asupra însemnătății celor doi Arhangheli Mihail și Gavril și, bineînțeles, să fii alături de toți prietenii care poartă numele celor doi sfinți. Trimite-le cele mai frumoase urări cu această ocazie!

Articolul urmator
De ce femeile nu au voie să intre în Altarul bisericilor ortodoxe
De ce femeile nu au voie să intre în Altarul bisericilor ortodoxe
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?
Incepe quiz
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.