Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Tradiții și obiceiuri pentru moșii de iarnă

Joi, 12.07.2018

În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Judecății, creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei adormiți. Potrivit tradiției populare, această sărbătoare este numită și „Moșii de iarnă” sau „Sâmbăta morților”, zi în care în biserică sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

În această zi, conform tradiției, gospodinele pregătesc bucate gustoase pe care le oferă de pomană, iar sufletele trecute în neființă vin astăzi să se hrănească din acestea, astfel încât să le ajungă până anul viitor.

Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă

În ziua Moșilor de iarnă se dau de pomană sarmale, plăcinte calde, vin, colivă, colaci, fructe și lumânări aprinse. În Bucovina, pachetele cu pomană conțin obligatoriu plăcinte cu brânză și se împart familiilor sărace, care au mulți copii. La mormintele rudelor trebuie aprinse cel puțin două lumânări, acestea având rolul de a încălzi și lumina sufletelor celor adormiți. Conform tradiției, Moșilor de iarnă li se mai spunea și Moșii de piftii sau sâmbăta piftiilor, această zi fiind singura în care se mânca piftie. Mai mult, dacă piftia nu era în întregime mâncată în Sâmbăta morților, aceasta trebuia neapărat aruncată. În caz contrar, vara ar fi fost una friguroasă și ploioasă.

slujba in biserica

În ziua Moșilor de iarnă nu se lucrează. Femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure de frig precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Mai mult, în această zi trebuie respectate cu sfințenie toate tradițiile pentru a te feri de nebunie. Cei care iau în derâdere Moșii de iarnă, spune tradiția, vor înnebuni.

Nunțile, interzise în perioada Moșilor de iarnă

Conform tradiției creștin ortodoxe, după lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise, sezonul nunților redeschizându-se după Duminică Tomii din 23 aprilie. Conform scrierilor ortodoxe, Moşii de iarnă marchează începutul Sâmbetelor morţilor, care se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Patimilor.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Europenii să le urmeze exemplul, urgent! O româncă din China ne spune cum au reușit chinezii să treacă peste dezastru (29064 vizite)
  2. 7 moduri uimitoare prin care îngerii îți vorbesc în fiecare zi (16254 vizite)
  3. Echinocţiu de primăvară – cum sunt afectate zodiile (15819 vizite)
  4. O femeie ar trebui să aibă aceste 6 calități, pentru a face un bărbat să se îndrăgostească de ea (13982 vizite)
  5. Cum s-a procedat în 2003 pentru oprirea epidemiei de SARS și ce trebuie să facă omenirea ca să scape de coronavirus (10356 vizite)
  1. Cum s-a procedat în 2003 pentru oprirea epidemiei de SARS și ce trebuie să facă omenirea ca să scape de coronavirus (nota 4.9)
  2. Europenii să le urmeze exemplul, urgent! O româncă din China ne spune cum au reușit chinezii să treacă peste dezastru (nota 4.2)
  3. Lucian Mîndruță, mesaj emoționant către Patriarhul Daniel! Dacă îl ascultă, zeci de mii de vieți vor fi salvate! (nota 4.0)
  4. Echinocţiu de primăvară – cum sunt afectate zodiile (nota 3.7)
  5. 7 moduri uimitoare prin care îngerii îți vorbesc în fiecare zi (nota 3.7)
  1. Măsuri extreme în vremuri disperate: gestul neașteptat făcut de patronii unui magazin, după ce o femeie a tușit, în mod special, peste mâncare (0 comentarii)
  2. Stați în case! Închiderea zonelor roșii funcționează: niciun caz nou în Codogno, orășelul italian de unde s-a răspândit coronavirusul în Europa! (0 comentarii)
  3. Cât costă cel mai scump câine din lume și cum arată! (0 comentarii)
  4. Munca de acasă poate fi ușoară, chiar dacă ai copii! 5 sfaturi pentru a fi eficientă (0 comentarii)
  5. Sânge albastru: cine are această calitate și de ce (0 comentarii)

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!