Uite cum a protestat aceasta tanara participanta la un maraton!

Cuprins
In ultima vreme, tot mai multe tinere deschid dezbateri publice privind un subiect care pana acum a fost tratat ca fiind un tabu: menstruatia. Kiran Gandhi este una dintre ele, de curand ea aratand importanta recunoasterii feminitatii pe de-a-ntregul, fara a disocia esteticul de inestetic. Modalitatea prin care a ales sa faca acest lucru a constat in participarea la un maraton de 41 Km, care a avut loc la Londra, pentru a sprijini lupta impotriva cancerului la san.
Afla, in cele ce urmeaza, ce reactie a avut publicul la actiunea ei!
A alergat pentru a-si castiga libertatea de a fi femeie
Kiran are 26 de ani, este absolventa a unui masterat in domeniul afacerilor, luandu-si diploma la Harvard, si s-a antrenat timp de un an pentru maratonul care a avut loc in luna aprilie a acestui an, la Londra. Ca si alte tinere care au demarat o lupta pentru recunoasterea feminitatii intr-o societate care promoveaza o imagine aproape asexuata, ea a decis sa lase rusinea deoparte si sa alerge fara a purta un tampon sau un absorbant pe o distanta de peste 40 Km. Refuzul de a purta protectie a avut, in cazul ei, si un alt motiv. Este vorba despre faptul ca alergatorii pe distante lungi sufera adesea leziuni superficiale ale pielii din cauza frecarii hainelor sau a altor obiecte de aceasta si, desigur, a transpiratiei. Asadar, Kiran Gandhi a alergat 4 ore si 49 de minute, timp in care, desigur, pantalonii i s-au patat cu sange menstrual. Alaturi de ea au fost insa mereu doua prietene foarte bune, Meredith si Ana, care au participat si ele la maraton si au incurajat-o sa nu renunte.
Intr-o declaratie oferita presei, tanara a povestit cat de greu i-a fost sa parcurga un traseu atat de lung astfel, nu neaparat din cauza ideilor preconcepute pe care le-ar fi avut ceilalti participanti la maraton sau publicul de pe margine, cat din motive de confort. Kiran a recunoscut ca, asemenea multor femei, ea se confrunta cu greturi si dureri mai ales in prima zi de menstruatie, adica exact cand a trebuit sa alerge.
Desigur ca reactiile celor din jur au fost impartite. In mod bizar, insa, se pare ca o atitudine negativa au avut mai degraba femeile decat barbatii. O alergatoare chiar a parut dezgustata de-a dreptul de faptul ca tanara avea pantalonii patati.
Kiran a marturisit ca s-a simtit mai puternica luand decizia de a participa la maraton in ciuda faptului ca era in perioada menstruala. O mica temere dublata de rusine a avut atunci cand s-a apropiat, pe traseu, de tatal si de fratele ei, care insa nu au avut nicio reactie legata de decizia tinerei, ci pur si simplu au imbratisat-o, asa cum era de asteptat. In plus, tanara a povestit ca a avut ocazia sa invete intr-o scoala newyorkeza destinata fetelor. Colegele ei nu i-ar fi reprosat niciodata faptul ca si-a patat pantalonii, ci pur si simplu i-ar fi spus ca trebuie sa isi schimbe hainele. Aceasta este solidaritatea intre femei, dupa cum a concluzionat si Kiran.
Desi ar fi putut purta haine inchise la culoare, pe care sa nu se observe petele, tanara a ales sa poarte un costum rosu, o culoare care, spune ea, i-a adus noroc, terminand intr-un timp record cursa pentru viata.
![]() |
![]() |
Faptul ca din ce in ce mai multe tinere incep sa isi afirme in mod public pozitia fata de ceea ce inseamna a fi cu adevarat femeie ne face sa speram la faptul ca, in viitor, misoginismul va fi un concept dat uitarii.
Sursa foto: marieclaire.com


