Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Un creier mai mare chiar te face mai deștept? 10 mituri despre creier, demontate de oamenii de stiință

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Multe dintre convingerile noastre despre funcționarea creierului se bazează, mai degrabă, pe ce am auzit în jurul nostru, decât pe cercetări și date științifice. De fapt, creierul este un organ cât se poate de misterios și nici măcar știința nu a dezvăluit totul despre el.

Cu toate acestea, cercetările au demontat o serie de mituri, foarte populare în rândul publicului larg. Iată care sunt cele mai vestite 10 idei despre creier care s-au dovedit, de fapt, false.

Folosim doar 10% din creier

Folosim doar 10% din creier

Acesta a fost un mit binecunoscut, rezultat al interpretării eronate a unui studiu de la începutul secolului trecut, care arăta că numai 10% din neuroni sunt activi într-un anumit moment. Totuși, neurologul John Henley arată că folosim alternativ diferite arii din creier, pentrru că neuronii necesari pentru a lua o decizie importantă nu se activează în același timp cu neuronii implicați în pregătirea unei cești de cafea, de exemplu.

Un creier mai mare este mai inteligent

Un creier mai mare este mai inteligent

Aceasta este o altă credință larg răspândită, că deșteptăciunea depinde de mărimea creierului. În realitate, dimensiunile creierului influențează doar 2% din diferențele între oameni privind abilitățile intelectuale. Deci este un simplu mit că un cap mai mare este dovadă de inteligență.

Persoanele care ascultă muzică clasică sunt mai inteligente

Persoanele care ascultă muzică clasică sunt mai inteligente

Un studiu din anii 1990, care a implicat 30 de copii, a arătat că aceștia se concentrau mai bine pe sarcinile lor dacă ascultau muzică de Mozart. Așa a apărut mitul denumit ”Mozart Effect”, conform căruia copiii expuși la muzică clasică sunt mai inteligenți. În realitate, deși poate crește capacitatea de concentrare, muzica clasică nu te poate face mai deștept. Un studiu din 2003 a arătat că artele vizuale au același efect de creștere a concentrării la copii, ca și muzica clasică.

 

Avem o emisferă dominantă

Avem o emisferă dominantă

Faptul că una dintre mâini este dominantă în activități i-a condus pe mulți la concluzia că creierul nostru funcționează asimetric, mai ales că emisfera stângă controleazălogica și limbajul, în vreme ce dreapta este responsabilă de creativitate și intuiție. În realitate, nu există dovezi științifce care să susțină această polaritate, de vreme ce o persoană dreptace poate avea abilități creative excelente, iar un stângaci se poate descurca foarte bine cu logica și matematica. Faptul că folosim mai degrabă mâna dreaptă sau cea stângă este determinat genetic și nu are legătură cu o emisferă dominantă a creierului.

Surse foto: Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta