Vezi cum arată cel mai mare păianjen din lume!

Cristina Babii

Majoritatea păianjenilor sunt micuți și inofensivi, ba chiar le admirăm rolul în ecosistem și conviețuim cu ei în pace. Sigur, pânza de păianjen ne face viața grea în zilele de curățenie și, pentru unii, simpla prezență a unei astfel de arahnide le face rău. Cel mai mare păianjen din lume nu se aseamănă cu nimic din ce am văzut până acum și nu are aproape nimic în comun cu micii „verișori” care se strecoară pe la colțurile dormitorului ori prin grădinile noastre.

Din cele aproape 44.000 de specii de păianjeni din întreaga lume, Theraphosa blondi sau „Gladiatorul” este de departe cel mai mare și mai impresionant. Aspectul său înfricoșător pare desprins din cele mai urâte coșmaruri. Cu toate acestea, veninul său nu este mortal pentru om.

Vezi cum arată cel mai mare paianjen din lume și descoperă câteva curiozități despre acesta! 

Cel mai mare păianjen din lume are dimensiunea unui pumn

Cel mai mare paianjen din lume_1

Piotr Naskrecki, specialist în studiul insectelor, a întâlnit de câteva ori păianjenul impresionant în expedițiile sale, potrivit livescience.com. Omul de știință spune că arahnida are corpul „de dimensiunile unui pumn foarte mare” și cântărește cât un pui de cățel, aproximativ 170 de grame. Anvergura picioarelor ajunge la 30 centimetri, în timp ce colții săi ajung până la 5 centimetri lungime!

Cu ce se hrănește cel mai mare paianjen din lume

„Gladiatorul” este foarte periculos, însă șansele unei întâlniri „față în față” cu acesta sunt aproape nule. Specimenul întâlnit de Naskrecki în Guyana vânează de obicei pe timp de noapte, strecurându-se prin pătura de frunze, și se hrănește cu broaște, insecte sau chiar ouă de păsări. Ocazional, în meniul păianjenului „Goliat” intră și păsări de mici dimensiuni, însă denumirea de „mâncătorul de păsări” nu i se potrivește, pentru că rareori își trece colții printr-o astfel de „delicatesă”.

Cel mai mare paianjen din lume_2

Cel mai mare paianjen din lume impresionează prin dimensiunile sale, dar și prin mecanismele defensive. Când simte că este pus în pericol de o altă creatură, Theraposa blondi își freacă picioarele de abdomen pentru a elibera un nor de peri de dimensiuni microscopice foarte periculoși. La contactul cu ochii, aceștia provoacă iritații severe, usturătoare și dureroase, care pot dura zile întregi. Natura l-a înzestrat pe „Goliat”, cel mai mare paianjen din lume, cu o mulțime de avantaje, însă veninul nu se numără printre ele. Cea mai veninoasă specie de păianjeni este Phoneutria nigriventer („păianjenul vagabond”), care ar doborî un om cu veninul său în cel mult 12 ore.

Cel mai mare paianjen din lume_3

Te-a impresionat cel mai mare păianjen din lume?

Surse foto: flickr.com, frankfiedler.com, naskrecki.smugmug.com, neogaf.com

Articolul urmator E oficial! Aceasta este cea mai urâtă culoare din lume

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.