Viniete în Bulgaria: Ce trebuie să știi despre sistemul de taxe de drum

Viniete în Bulgaria: Ce trebuie să știi despre sistemul de taxe de drum

Andreea Constantin

Începând cu 2019, în Bulgaria s-a introdus taxarea electronică a taxelor rutiere - viniete și taxe de drum, ca modalitate modernă de colectare a taxelor pentru utilizarea rețelei rutiere republicane. Fondurile obținute din colectarea electronică a taxelor vor fi utilizate pentru întreținerea și dezvoltarea drumurilor existente și construirea de noi drumuri, precum și pentru siguranța rutieră.

Sistemul de colectare a taxelor de drum se bazează pe cele mai recente tehnologii, care garantează metode de plată și control convenabile, menținând în același timp fluxul normal al vehiculelor rutiere. Sistemul stabilește un model de taxare echitabil și european, bazat pe tehnologia GNSS. În Europa, alte cinci țări au construit un sistem de taxare similar, și anume Germania, Belgia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

Ce presupune sistemul bulgăresc de taxare? 

Sistemul bulgăresc de taxare este avansat din punct de vedere tehnologic și este unul dintre cele mai moderne din întreaga Europă. Acesta utilizează tehnologia GNSS (Sistem global de navigație prin satelit) bazată pe principiul „fluxului liber”. Aceasta înseamnă că, dacă șoferul alege să utilizeze un dispozitiv GNSS de la bord, taxarea se face automat și nu este nevoie ca șoferii să se oprească undeva pentru a plăti.

Unitatea de la bord, ca parte a sistemului integrat, utilizează cea mai recentă generație de tehnologie de poziționare GNSS cu un nivel ridicat de precizie. Atunci când un vehicul echipat cu GNSS se deplasează pe o rețea rutieră cu plată, satelitul îl detectează în timp real. Unitatea de la bord trimite datele de poziție către sistem, unde sunt procesate și trimise spre evaluare la sistemul central RIA.

Camerele staționare și unitățile de control mobile recunosc numerele de înmatriculare ale vehiculului, detectează trecerea acestuia și, după verificarea în sistemul central, înregistrează utilizarea corectă sau incorectă a rețelei rutiere cu plată.

Datele sunt transmise în mod regulat către sistemul central RIA. STI asigură o monitorizare în timp real 24/7.

Corectitudinea informațiilor transmise cu privire la parametrii de taxare ai vehiculelor este monitorizată prin intermediul camerelor de luat vederi și a dispozitivelor integrate în dispozitivele de „greutate în mișcare” din drum.

Ce categorii de vehicule sunt supuse taxei? 

Vehiculele rutiere pentru transportul de mărfuri sau de pasageri a căror masă maximă totală tehnic admisă depășește 3,5 tone.

Pentru vehiculele cu o greutate totală care nu depășește 3500 de kg, taxarea se face sub formă de vignetă. Vinieta este necesară pentru utilizarea drumurilor expres și a autostrăzilor. Există 4 tipuri de vignetă, în funcție perioada de valabilitate:

  • Vigneta de 7 zile, care costă aproximativ 16 euro;
  • Vigneta de o lună, care costă aproximativ 23 de euro;
  • Vigneta de 90 de zile, care costă aproximativ 35 de euro;
  • Vigneta de un an, care costă aproximativ 59 de euro.

Desigur, vigneta poate fi achiziționată online de pe bgtoll | vignettebulgaria.com. Odată selectat tipul de vinietă, trebuie doar să furnizați câteva detalii importante, precum:

  • Datele vehiculului;
  • Durata și începutul călătoriei;
  • Numărul de înmatriculare al vehiculului;
  • Modalitatea de plată.

Imediat ce plata vignetei a fost efectuată, aceasta va fi livrată prin e-mail la doar câteva minute de la achiziție. Astfel, puteți porni la drum numaidecât, utilizând cu încredere autostrăzile și drumurile expres, fără grija unei posibile amenzi.

În cazul în care nu dețineți o vinietă valabilă, amenda este inevitabilă, fiind, totodată, destul de costisitoare. Cel mai sigur e să vă asigurați că aveți o vinietă valabilă înainte de a porni la drum.

Cum se calculează taxa de trecere? 

Prețul pe kilometru pentru vehiculele grele de marfă și autobuze se stabilește în funcție de greutatea brută a vehiculului, de numărul de axe, de standardul de emisii și de clasa drumului pe care circulă vehiculul.

Cum poate fi achitată taxa de drum? 

Plata taxei de drum se poate face în două moduri.

Pentru tranzitul prin țară sau pentru călătorii ocazionale, se poate utiliza un abonament de traseu preselectat. Serviciul este preplătit atât online, cât și pe site-urile partenerilor.

Pentru călătorii frecvente sau regulate, se recomandă încărcarea automată cu o unitate de bord.

Dispozitivul GNSS este disponibil contra cost și funcționează în 8 limbi, inclusiv în bulgară. Pentru confortul clienților, taxele de drum pot fi plătite cu carduri de combustibil, transfer bancar, card de debit sau de credit online, precum și în numerar la anumite sedii.

Articolul urmator
Acatistul Adormirii Sfintei Ana. Vezi cine trebuie să îl rostească și ce minuni poate face
Acatistul Adormirii Sfintei Ana. Vezi cine trebuie să îl rostească și ce minuni poate face
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.