Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Zebra este albă cu dungi negre sau neagră cu dungi albe? Misterul a fost elucidat!

Ramona Jurubita

Zebrele sunt animale sălbatice extrem de greu de domesticit și de aceea nu au devenit niciodată animale de călărie. Probabil și tu te numeri printre cei care s-au întrebat măcar o dată în viață dacă zebrele sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe. A venit momentul să elucidăm acest mister, să vedem care este adevărul și cine a avut dreptate, în cazul în care te-ai contrazis cu prietenii tăi pe această temă.

Cum sunt zebrele de fapt?

Zebrele sunt negre cu dungi albe?!

De-a lungul timpului, acest aspect a fost analizat în lung și-n lat, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că zebrele sunt albe doar pentru că ele au burta albă, fără nicio dungă. Dar știința a dovedit că aspectul poate fi înșelător și că este pură întâmplare că ele au o zonă albă, lipsită de dungi negre. Se pare că ele sunt negre de fapt, iar cercetătorii ne oferă explicația.

Tim Caro, ecologist comportamental, evolutiv și biolog de conservare la Universitatea Davis din California, a făcut lumină în acest caz și a dezvăluit că zebrele sunt negre, după cum arată analizele asupra melanocitelor acestor animale. Melanocitele sunt celulele care pigmentează pielea, părul sau penele vertebratelor. Deși pielea lor este închisă, anumiți factori ereditari și de mediu le face blana să capete anumite tente de alb și astflel se crează dungile reprezentative.

Toți am fost tentați să credem că ele sunt albe pentru că părul lor este predominant alb, dar pielea este cea care dă culoarea unei specii. Același lucru este valabil și în cazul oamenilor, care pot avea tenul mai deschis și părul mai închis sau invers. De aceea, ei sunt numiți albi, galbeni, negri sau mulatri în funcție de culoarea pielii, nu de cea a părului care poate fi vopsit în cele mai multe cazuri.

Melanicitele zebrelor conțin o cantitate mai mare de melanină, un pigment care produce culoarea mai închisă a pielii, iar porțiunile în care apar dungile de blană albă nu conțin deloc melanină.

De ce au zebrele dungi?

Dungile acestor animale pașnice nu țin doar de aspectul lor admirat de toată lumea, ci au și rolul de a le ajuta să se ferească de prădători. Modelul acesta este un avantaj ajunci când vor să se camufleze și să creeze iluzii optice, iar în așa fel le amețesc sau le păcălesc pe celelalte animale care vor să le vâneze. Se pare că ele aleargă în zig zag pentru a deruta prădătorii și pot atinge o viteză de peste 65 km/h.

Cel mai interesant aspect este faptul că dungile pot ajuta la reglarea temperaturii corporale pentru că ele sunt așezate proporțional pe corp și după cum știm, negrul atrage căldura, iar albul ne ajută să o suportăm mai ușor. Modelele de pe corpul zebrelor sunt unice, așa cum sunt și amprentele degetelor umane.

Citește și: Misterele României: află totul despre cele mai interesante legende din țara noastră

Surse articol: BritannicaGokiStiridinlume

Surse foto: Istockphoto

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro - timp liber

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Semnificația numerologică a anului 2022. Ce schimbări va aduce cifra 6 în viața ta (42947 vizite)
  2. Se spală sau nu în primele opt zile de după Bobotează? Care este declarația oficială a Bisericii Ortodoxe Române (9698 vizite)
  3. Cum se bea corect agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează (1388 vizite)
  4. Semnificația numerologică a 12/12 în viață și dragoste (1132 vizite)
  5. Cum să alegi cadourile ideale pentru sărbători (911 vizite)
  1. Tradiții și obiceiuri pentru Ajunul Bobotezei. Ce trebuie și ce NU trebuie să faci în această zi sfântă (nota 5)
  2. Cum se bea corect agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează (nota 4.8)
  3. Ce Sfântă muceniță sărbătorim pe 7 decembrie și cum să te rogi ei ca să te vindeci de boli grave (nota 4.3)
  4. Se spală sau nu în primele opt zile de după Bobotează? Care este declarația oficială a Bisericii Ortodoxe Române (nota 4.2)
  5. Semnificația numerologică a anului 2022. Ce schimbări va aduce cifra 6 în viața ta (nota 3.6)
  1. „Cercul: un sfârșit cât un început” de Narcisa Cîrligeanu, o parabolă neprețuită despre dragoste, spiritualitate și identitate (0 comentarii)
  2. De ce este bine să te rogi la miezul nopții: binecuvântările nemăsurate care izvorăsc din această practică (0 comentarii)
  3. De ce ne fascinează aurul? (0 comentarii)
  4. Cea mai puternică rugăciune, făcătoare de minuni, către Sfântul Ioan Botezătorul (0 comentarii)
  5. Cum se bea corect agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează (0 comentarii)

  LIKE si intra in universul divelor!