Zile libere 2021: ce minivacanțe vor avea românii

Zile libere 2021: ce minivacanțe vor avea românii

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă începuseși anul cu speranța că vom avea parte de un an magic, net superior lui 2020, avem o veste care îți va zgândări puțin convingerile: dintre cele 15 zile libere din 2021, doar 7 cad în timpul săptămânii, restul suprapunându-se cu weekend-ul.

Află care sunt zilele libere din 2021, pe ce mini vacanțe poți miza în această perioadă, dar și care sunt sărbătorile legale și când le vei celebra! Plecăm cu mintea la concediu și sperăm să îți aducem un pic de bucurie!

Calendar zile libere 2021

Din păcate, nu avem vești prea bune în ceea ce privește situația zilelor libere din anul 2021. Astfel, aceasta sunt împărțite relativ nedrept pentru noi: doar 7 zile vor fi libere de la stat, celelalte fiind suprapuse peste sfârșitul de săptămână, deja nelucrător.

femeie tanara care scrie intrr-o agenda pe 2021 alaturi de o pisica in fundal, pe o masa cu cana de cafea si flori in vaza

Dar înainte de toate, să definim ce anume înțelegem prin zile libere. Acestea sunt reprezentate de zilele declarate nelucrătoare de către statul român, firește, diferite de cele de weekend. În conformitate cu prevederile legislative, angajații nu lucrează în aceste zile, cu excepția lucrătorilor din sistemul sanitar, din alimentația publică sau din unitățile în care activitatea nu poate fi sistată prin însăși natura ei.

Cu toate acestea, dacă te numeri printre românii care nu au șansa să se bucure de zilele libere de sărbători din 2021, să știi că deții unele drepturi care nu pot fi neglijate de către angajator. Acestea fiind spuse, trebuie să ți se acorde drept compensație o zi liberă corespunzătoare în următoarele 30 de zile sau, în caz contrar, un spor care nu poate fi mai mic de 100% din valoarea unei zile de muncă prestată, conform salariului de bază, pentru ziua muncită. Dacă angajatorul tău îți neagă acest drept, poate plăti o amendă cuprinsă între 5000 și 10000 de lei.

Acum, că am văzut ce înțelegem prin zilele libere din 2021 pentru bugetari și cei care lucrează în sistemul privat și suntem sigure că îți cunoști drepturile, să descoperim împreună care sunt cele 15 zile libere pentru anul 2021!

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou (vineri și sâmbătă)
 • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (duminică)
 • 30 aprilie - Vinerea Mare (vineri)
 • 2 -3 mai - Paște ortodox 2021 (duminică și luni)
 • 1 mai — Ziua Muncii (sâmbătă)
 • 1 iunie - Ziua Copilului (marți)
 • 20 iunie (duminică) - Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului (duminică)
 • 30 noiembrie — Sfântul Andrei (marți)
 • 1 decembrie — Ziua Națională a României (miercuri)
 • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul (sâmbătă și duminică)

Sărbători religioase 2021: ce minivacanțe se anunță

Fie că e vorba despre Paște sau despre zilele libere de Crăciun 2021, abia așteptăm să aflăm când anume vor cădea sărbătorile religioase pentru a ne putea bucura de o vacanță binemeritată.

Astfel, iată cum poți profita de zilele libere din 2021 corespunzătoare sărbătorilor religioase pentru a pleca din localitate!

De Paște, îți poți organiza un concediu minunat în perioada 30 aprilie – 3 mai. Dat fiind faptul că în acest interval este cuprinsă și Ziua Muncii, poate reușești să celebrezi Învierea Domnului la mare: noi ne gândim cu siguranță la acest scenariu.

Printre zilele libere din 2021 în calendarul creștin se numără și Rusaliile. În perioada 20-21 iunie îți poți începe concediul de vară, profitând de o zi nelucrătoare plătită de către stat.

Tot sărbătoare religioasă este și Adormirea Maicii Domnului, dar, din păcate, cade într-o duminică.

Următoarea zi liberă este dedicată prăznuirii Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie, într-o zi de marți. Dat fiind faptul că urmează o zi de miercuri de asemenea liberă, în care vom celebra Ziua Națională, se întrevede posibilitatea unei mici vacanțe, cu o zi de luni în care îți poți lua concediu de la angajator.

În ceea ce privește zilele libere de Crăciun, acestea sunt sărbătorite sâmbăta și duminica, ceea ce ne provoacă, trebuie să recunoaștem, un strop de tristețe.

Visezi la vacanță? Citește și Care este trusa de urgență anti-COVID-19 pe care să o iei cu tine!

Zile libere 2021 în învățământ

Dacă ești cadru didactic, situația zilelor libere decretate în 2021 este mult mai favorabilă! Astfel, ai în plus încă două zile libere! Este vorba despre a treia zi de Paște și data de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației), ce sunt stipulate în Contractul Colectiv de muncă al sistemului de învăţământ preuniversitar.

familie formata din mama, tata si copii alearga liberi pe un camp cu iarba

Iată cum arată și situația zilelor libere din 2021 la școală, respectiv a vacanțelor de care se va bucura copilul tău!

Vacanța de iarnă 2020-2021: miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2021.

Vacanța intersemestrială 2020-2021: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Vacanța de primăvară 2021: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

Vacanţa de vară în 2021: Sâmbătă, 19 iunie 2020 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile.

Acestea sunt zilele libere din anul școlar 2021, nu mai rămâne decât să decizi cum le vei sărbători alături de cel mic!

Există însă și câteva zile libere pentru părinți, oferite atunci când școlile sunt închise, potrivit legii nr. 19/2020. Astfel, dacă unitatea de învățământ frecventată de copilul tău este închisă din cauza condițiilor meteo nefavorabile sau a altor situații extreme, vei putea sta acasă pentru a-ți supraveghea micuțul. Sunt însă unele condiții de îndeplinit: dacă cel mic are până în 12 ani, dacă merge la o școală pentru copii cu dizabilități și dacă locul tău de muncă nu presupune capacitatea de muncă la domiciliu sau de telemuncă.

Lucrezi de acasă? Citește și care sunt cele 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea!

Rusaliile în 2021

Sărbătorind Pogorârea Duhului Sfânt, Rusaliile se celebrează la 50 de zile de la data Învierii Domnului. Cunoscută și sub numele de Cincizecime, sărbătoarea este prăznuită în acest an pe 20 și 21 iunie.

Rusaliile marchează momentul în care Apostolii au început să grăiască în limbi necunoscute, dobândind astfel darul de a putea descoperi învățătura dumnezeiască tuturor popoarelor lumii.

Paștele în 2021

Când ne întrebăm care sunt zilele libere din 2021, firește că nu putem uita de cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Paștele. În anul curent, Învierea Domnului este celebrată pe 2 și 3 mai conform credinței ortodoxe și în data de 4 aprilie la catolici.

De ce această diferență? Atunci când este calculată data Paștelui se iau în considerare două evenimente: unul fix (echinocțiul de primăvară) și unul variabil (luna plină). Astfel, Paștele este sărbătorit în prima duminică de după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară.

Dar ortodocșii se raportează la vechiul calendar, cel iulian, atunci când calculează data Paștelui, iar catolicii respectă calendarul gregorian, cel reformat de către Papa Grigore al XIII-lea în 1582.

familie formata din mama, tata si copii in casa decorata festiv tin in mana un cos plin cu oua de paste

Alte situații în care poți avea zile libere în 2021

Mai există unele zile libere în 2021 de la stat, dar acestea nu au legătură cu sărbătorile legale, ci sunt oferite numai în anumite condiții. Este vorba despre zilele libere plătite pentru diverse evenimente deosebite:

 • căsătoria salariatului – 5 zile libere;
 • nașterea unui copil – 5 zile libere, plus încă 10 zile libere dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
 • căsătoria unui copil – 3 zile libere
 • decesul soțului/soției, copilului, părinților, bunicilor, fraților salariatului, precum și a altor persoane aflate în întreținerea acestuia – 5 zile libere 
 • schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile libere
 • decesul socrilor salariatului – 5 zile libere 
 • schimbarea domiciliului în aceeași localitate – 3 zile lucrătoare îngrijirea sănătății copilului – 1 zi liberă (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

Acestea sunt zilele libere din 2021! Tu cum vei profita de pe urma lor? Ai vacanțe stabilite în această perioadă?

Surse articol: zilelibere.com, Libertatea, lege5.ro, crestinortodox.ro

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Părintele Calistrat Chifan face lumină: Ce se întâmplă mai exact cu sufletul după moarte
Părintele Calistrat Chifan face lumină: Ce se întâmplă mai exact cu sufletul după moarte
Câți bărbați vor plânge după tine?
Incepe quiz
Câți bărbați vor plânge după tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.