Coca Andronescu, o actriță care a fost "interzisă" pe micile ecrane, dar care a știut să facă deliciul publicului cu fiecare apariție

Coca Andronescu, o actriță care a fost "interzisă" pe micile ecrane, dar care a știut să facă deliciul publicului cu fiecare apariție

Ramona Jurubita

Doar cei mai în vârstă dintre noi și-o mai amintesc pe Coca Andronescu, actrița care făcea furori în anii ’70, atât pe scena teatrului, cât și pe micile ecrane. A trecut un sfert de veac de la moartea ei, așa că tinerii zilelor noastre nu au auzit de ea decât dacă sunt extrem de pasionați de istoria teatrului sau a filmului și analizează cu atenție piese înregistrate și filme din cele mai vechi timpurile.

Coca Andronescu a ales calea actoriei încă de mică, așa că a urmat studii în domeniu. A devenit actriță, om de televiziune și radio, cu o bază solidă în spate, căci a absolvit Institutul de Teatru din Cluj în 1953 și imediat și-a găsit un loc în echipa Teatrului Național din București.

Deși a fost iubită și apreciată încă de la început, succesul ei profesional a cunoscut o ascensiune uriașă abia în anii ’70, când a primit rolul principal în miniseria umoristică „Tanța și Costel”, alături de Octavian Cotescu. Această producție a reușit să strângă o mulțime de oameni în fața televizoarelor.

Coca Andronescu, femeia muncitoare din spatele femeii de succes

Coca Andronescu s-a născut la 3 iulie 1932 în Pătârlagele, județul Buzău. După terminarea facultății din Cluj, a intrat direct în pâine, cum se spune, căci nu a stat nici măcar o zi departe de scenă.

La Teatrul Național, s-a făcut remarcată prin personajul său din „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, piesă semnată de Sică Alexandrescu, în 1956. Deși era un rol episodic (o elevă), a reușit să capteze atenția publicului și să atragă admirația altor regizori care au luat-o apoi în piesele și filmele lor.

A fost o actriță de comedie foarte iubită de public, pentru că smulgea oricui un zâmbet, oricât de încrâncenat intra pe ușa teatrului. Când părea pe scenă, toată sala se lumina și hohotele de râs începeau să răsune între pereții teatrului.

Iată ce roluri de seamă a interpretat în prima parte a carierei:

  • Pyrrha din „Ovidiu” de Vasile Alecsandri (1957),
  • Pantofăreasa din „Minunata pantofăreasă” de Federico García Lorca (1958),
  • Mirandolina din „Hangița” de Goldoni (1959).

Apoi, la începutul anilor '60, a jucat în spectacolul televizat al lui Sică Alexandrescu, „Bădăranii” de Carlo Goldoni. Atunci i-a avut colegi de scenă pe Radu Beligan, George Calboreanu, Alexandru Giugaru și Grigore Birlic. Tot alături de Grigore Birlic a jucat și în „Titanic Vals” (1964), în regia lui Paul Călinescu, unde a interpretat-o pe Sarmisegetuza.

Alte filme în care o putem vedea pe Coca Andronescu:

  • „Balul de sâmbătă seara” (1968),
  • „Zile de vară” (1968),
  • „Așteptarea” (1970).

Serialul care a consacrat-o și zvonurile apărute după interzicerea lui la televizor

Succesul nebănuit al serialului „Tanța și Costel” ar fi nemulțumit partidul comunist și implicit pe Nicolae Ceaușescu. Acestea erau zvonurile la acel moment și singura explicație plauzibilă pentru scoaterea lui de pe TV.

După această întâmplare, Coca Andronescu nu a mai apărut timp de cinci ani pe micile ecrane, iar oamenii bănuiau că Nicolae Ceaușescu i-a interzis asta pentru că serialul avea o audiență prea mare, fiind considerat „periculos” de Partidul Comunist.

Iată cum a fost descrisă actrița în revista Cinema în 1965:

„Urmărită cu simpatie în „Telegrame”, „Dragoste la zero grade”, „Nu vreau să mă-nsor” și „Titanic Vals”, tânăra actriță a Teatrului Național s-a impus atenției iubitorilor de film datorită unor certe calități. Terorizată și ea — ca aproape toate bunele noastre actrițe — de scepticismul unor regizori amatori de frumuseți caligrafice care au socotit-o fatal-nefotogenică, afilmică etc., a apărut pentru întâia oară în fața aparatului de luat vederi, crispată, ca într-o casă străină în care nu te simți în largul tău și în care te sperie ritualul ceremonios al gazdelor.

Cine o vedea la teatru, în „Pantofăreasa” lui Lorca ori în „Hangița” lui Goldoni nu putea să nu remarce jocul ei evident cinematografic, dezinvolt, remarcabilul său simț al mișcării. Dealtfel noi am mai avut prilejul să subliniem aceste atribute care o impuneau, singure, regizorilor noștri.”

A obținut numeroase premii

Coca Andronescu a fost una dintre cele mai premiate actrițe ale acelor vremuri. Printre titlurile obținute de ea se numără și Ordinul Muncii clasa a III-a, în anul 1964, „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”.

Apoi, în 1967, a primit și Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

A fost discretă în privința vieții personale

Actrița a fost căsătorită o scurtă perioadă cu actorul Andrei Bursaci (care a împlinit 100 de ani în 2023). Au divorțat în 1956, dar nu se cunosc detalii despre motivele separări. Nici în perioada în care erau împreună nu au vorbit despre iubirea lor, pe care au ales să o trăiască în spatele cortinei. Ea nu s-a mai căsătorit, dar el și-a refăcut viața alături de o altă actriță, Cristina Tacoi, femeia care l-a făcut și tată. Din păcate, fiul lui, scriitor, a murit la 18 ani de leucemie.

Coca Andronescu a murit pe 5 august 1998, la 66 de ani.

Ce mai face astăzi Cristina Deleanu, minunata actriță după care au suspinat generații întregi de români

Surse foto: Facebook

Surse articol: NewsweekFanatikStirilekanald

Articolul urmator
Povestea de viață a Monicăi Ghiuță, simpatica bunicuță de pe micile ecrane. A avut peste 100 de roluri de-a lungul vieții, fiind o actriță cum rar se mai nasc
Povestea de viață a Monicăi Ghiuță, simpatica bunicuță de pe micile ecrane. A avut peste 100 de roluri de-a lungul vieții, fiind o actriță cum rar se mai nasc
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.