Regele Charles va purta robele bunicului său la încoronare. Ce ținută a pregătit Camilla, viitoarea regină consoartă

Regele Charles va purta robele bunicului său la încoronare. Ce ținută a pregătit Camilla, viitoarea regină consoartă

Ramona Jurubita

Data de 6 mai 2023 va rămâne pentru totdeauna în istoria Marii Britanii, căci poporul se va bucura în această zi de încoronarea noului monarh. Regele Charles al III-lea va urca în sfârșit pe tron, după domnia de 70 de ani a mamei sale, regretata Regina Elisabeta a II-a.

Britanicii nu sunt singurii care așteaptă cu nerăbdare acest eveniment fastuos, căci în toate colțurile lumii sunt oameni care vor să vadă imagini de la încoronare. Pe 2 mai 2023, Familia Regală a făcut un anunț oficial pe rețelele sociale, în care a publicat imagini cu ținuta pe care o va purta moștenitorul coroanei în ziua cea mare. Este vorba despre straiele purtate de predecesorii săi, inspirate din ținutele religioase. Aceste haine spectaculoase au mai fost purtate la încoronare de bunicul lui Charles, regele George al VI-lea (în 1937) și de străbunicul său, regele George al V-lea (în 1911).

Toate piesele vestimentare au fost păstrate la loc de cinste de-a lungul anilor, căci au o valoare inestimabilă, fiind confecționate din materiale scumpe și brodate cu aur. Regele va îmbrăca haine purtate la încoronările anterioare, „în interesul durabilității și eficienței”, după cum a explicat Palatul Buckingham.

Supertunica și mantia pe care le va purta regele Charles la încoronare
Supertunica și mantia imperială, două dintre piesele vestimentare pe care le va purta regele Charles la încoronare

„Veșmintele istorice de încoronare din @royalcollectiontrust vor fi folosite de Rege la slujba de încoronare de la Westminster Abbey. Majestatea Sa va refolosi veșminte care au figurat în slujbele de încoronare ale Regelui George al IV-lea în 1821, Regelui George al V-lea în 1911, Regelui George al VI-lea în 1937 și Reginei Elisabeta a II-a în 1953, inclusiv Colobium Sindonis, Supertunica, Mantia Imperială, Centura cu Sabie de Încoronare și Mănușa de Încoronare.”, este mesajul publicat pe pagina oficială de Instagram a Familiei Regale.

Mai jos găsești imagini cu toate piesele enumerate în postare:

Supertunica

Supertunica este o mantie confecționată din mătase aurie, are mâneci lungi și va fi purtată după ceremonia de ungere. Inițial, a fost confecționată pentru regele George al V-lea, dar a fost purtată și de regele George al VI-lea și de regina Elizabeth a II-a în 1953. Interesant este că are aproximativ două kilograme, deci nu va fi deloc ușor de cărat. Stilul său este inspirat de hainele religioase și important de precizat este faptul că mătasea este acoperită cu porțiuni fine de aur.

Imagine cu supertunica pe care o îmbracă regele Charles la încoronarea din 6 mai 2023

Mantia imperială

Este o haină lungă, cu trenă, care se îmbracă peste supertunică. Cele două piese se potrivesc de minune, fiindcă sunt confecționate din materiale de aceeași culoare. Singura deosebire este că mantia este făcută din pânză aurie, nu din mătase și are broderii din fire colorate (ce ilustrează trandafiri roșii, ciulini albaștri, trifoi verde, flori de crini și vulturi). În partea de sus are o clemă din aur în formă de vultur. A fost creată pentru încoronarea regelui George al IV-lea în 1821 și este cea mai veche piesă vestimentară pe care o va îmbrăca regele Charles la ceremonia din 6 mai 2023. William, prințul moștenitor, îl va ajuta pe tatăl său să o îmbrace, fiind mult mai grea decât supertunica. Vrei să știi ce greutate are? Pare de necrezut, dar are în jur de 3-4 kilograme!

Imagine cu mantia imperială pe care o îmbracă regele Charles la încoronarea din 6 mai 2023

Centura încoronării

A fost confecționată în 1937, din țesătură brodată cu aur și are o închizătoare tot din aur. Se pune în jurul taliei, peste supertunică. Pe cataramă sunt sculptate embleme naționale (trandafiri, ciulini, trifoi). În general, de închizătoarea sa se atașează „sabia ofrandei”, după cum se explică în postarea de pe Instagramul oficial al Familiei Regale.

Centura pe care o poartă regele Charles la încoronarea din 6 mai 2023

Mănușa încoronării

Este confecționată din piele albă și brodată cu emblemele naționale realizate din fire metalice aurite. Mănușa va fi „pusă pe mâna dreaptă a regelui în timpul învestiturii” de sâmbătă, 6 mai 2023, după cum a declarat Caroline De Guitaut, adjunct al topografiei Operelor de Artă ale Regelui. Mâna dreaptă este și cea în care monarhul va ține sceptrul și crucea în timpul ceremoniei. Interesant, nu? Important de menționat este că mănușa a fost creată pentru regele George al VI-lea.

Imagine cu mănușa pe care o poartă regele Charles la încoronarea din 6 mai 2023

„Avem acest rege minunat, orientat spre durabilitate și ecologie, care refolosește ceva în loc să aibă o mănușă nouă”, a declarat Deborah Moore, CEO al Dents Glovemakers.

Potrivit CBS News, toate straiele cu aur pe care le va purta regele cântăresc aproximativ 6 kilograme, iar nepotul său, Prințul George (9 ani), îl va ajuta să le ducă prin Westminster Abbey, în timp ce se îndreaptă spre tron pentru momentul mult așteptat. De asemenea, în timpul încoronării, i se va pune pe cap coroana Sfântului Edward.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Collection Trust (@royalcollectiontrust)

Ce haine va purta regina Camilla

Nici ținuta Camillei, viitoarea regină consoartă, nu va fi mai prejos și chiar va întrece așteptările multora. Ea va îmbrăca rochia pe care a purtat-o regina Elisabeta a II-a la încoronarea sa din 1953. La fel ca soțul său, va avea și ea două ținute în cadrul acestei ceremonii: „Robe of State”, (purtată la sosirea la Westminter Abbey) şi „Robe of Estate” (purtată la plecare).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Collection Trust (@royalcollectiontrust)

Prima, din catifea purpurie, a fost concepută special pentru încoronarea reginei Elizabeta a II-a, iar acum doar i s-au făcut mici ajustări. A doua este o creație gândită de Royal School of Needlework, o renumită școală de broderie din Londra și concepută de Ede & Ravenscroft, cei mai vechi croitori din capitala britanică.

Iată câteva detalii ale impresionantelor veșminte:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

În imaginile publicate pe rețelele sociale se vede că monograma Camillei a fost brodată pe hainele respective, alături de alte simboluri care ilustrează legătura ei cu natura.

Ce cod secret transmitea Regina Elisabeta a II-a când se dădea cu ruj roșu în public

Surse foto: Getty, Instagram

Surse articol: CbsnewsMirrorDigi24

Articolul urmator
Ce își dorește Regina Întunericului de la următoarea relație. „Vreau să nu mai fiu eu bărbat în relație. Vreau să fiu femeie"
Ce își dorește Regina Întunericului de la următoarea relație. „Vreau să nu mai fiu eu bărbat în relație. Vreau să fiu femeie"
Ai stofă de regină, de prințesă sau de cerșetoare?
Incepe quiz
Ai stofă de regină, de prințesă sau de cerșetoare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.