Irina Margareta Nistor: cu ce se ocupa în tinerețe și cum a devenit celebră?

Irina Margareta Nistor: cu ce se ocupa în tinerețe și cum a devenit celebră?

Redactor Raluca Margean

O persoană cochetă și mereu cu zâmbetul pe buze, Irina Margareta Nistor este astăzi o prezență constantă atât la cele mai importante festivaluri de film, cât și pe micile ecrane sau la radio. Înainte de 1989 era cea mai cunoscută voce românească. Probabil a văzut mai multe filme decât orice alt român, iar viața sa poate fi un scenariu de film. Îți prezentăm în acest articol informații interesante despre una dintre cele mai cunoscute persoane dinainte de Revoluție, o pată de culoare în viața gri a epocii ceaușiste!

Irina Margareta Nistor acasa la ea

Cine este Irina Margareta Nistor?

Irina Margareta Nistor este unul dintre cei mai cunoscuți traducători de filme din România. Din 1980 și până în 1999 a lucrat ca translator pentru TVR și, înainte de Revoluție, a dublat în secret peste 3.000 de filme americane importate ilegal în țară și înregistrate pe casete video.

După 1989, a participat la numeroase festivaluri de film de renume (Berlinala, Cannes, Venezia), a transmis în direct premiile Cesar și Oscarurile, a tradus peste 50 de cărți și a prezentat un program săptămânal la Radio Guerrilla, intitulat Vocea filmelor. A fost consilier HBO și membru al juriului de scenariu al Fondului Național al Cinematografiei din România și a făcut parte din Consiliul de Organizare a Festivalului internațional de film DaKINO. În 2012, a lansat Festivalul de Psihanaliză și Film, o ramură a Festivalului European de Film Psihanalitic condus de Bernardo Bertolucci.

Povestea Irinei a fost prezentată în documentarul ”Chuck Norris vs. Communism”, după un scenariu scris și regizat de Ilinca Călugăreanu.

Cu ce se ocupă în prezent Irina Margareta Nistor?

Irina Margareta Nistor cu căștile la urechi

Sursa foto: Facebook

Ajunsă la vârsta de 65 ani, Irina Margareta Nistor este o persoană foarte activă. Este implicată în mai multe proiecte, printre care organizarea Festivalului de Psihanaliză și Film sau găzduirea de emisiuni la posturi de televiziune și radio. De asemenea, Irina Margareta Nistor are și un blog (Voceafilmelor.ro), este ambasadorul Festivalului Serile Filmului Românesc și se implică și în diverse activități de binefacere.  

Copilăria Irinei Margareta Nistor

Irina s-a născut pe 26 martie 1957, în București. La doar câteva zile de la naștere, fetița s-a îmbolnăvit de toxicoză, o infecție gravă cauzată de condițiile mizerabile din maternitate. La vremea aceea, medicii nu credeau ca va supraviețui, astfel părinții au botezat-o în spital, de frică să nu moară nebotezată. Conform propriilor declarații, Irina Margareta Nistor a supraviețuit grație ajutorului primit de părinți de la familia lui Mădălin Voicu. Bunica și mătușa acestuia au învățat-o pe mama Irinei ce trebuie să facă pentru a scăpa de boală. Cu 5 ani înainte de Irina, Mădălin Voicu suferise de aceeași boală, dar s-a vindecat.  

Irina Margareta Nistor la 5 ani

Sursa foto: Facebook

Irina Margareta Nistor își amintește că a avut o copilărie frumoasă, chiar dacă a fost singură la părinți. Locuiește și acum în aceeași casă de când era mică, o vilă cu multă istorie, pisici și amintiri frumoase. Casa a fost construită de străbunicii săi înainte de cel de-la Doilea Război Mondial și i-a fost lăsată moștenire de bunicul său.

A urmat școala ”Emil Racoviță”, unde a învățat limbi străine, însă nu prea îi plăcea să studieze. A intrat, totuși, la liceul ”Sfântul Sava”, dar după 1 an s-a mutat la un liceu de italiană, din cauza unor corigențe la fizică. A învățat franceză cu mama sa, care provenea dintr-o familie de francezi stabiliți în România și a intrat la Facultatea de Litere, la secția Franceză-Engleză. Acolo l-a cunoscut pe profesorul Suchianu, care a fost mentorul său și cel care a introdus-o în lumea filmelor. A fost atât de pasionată de cinema, încât chiulea de la cursuri pentru a vedea toate premierele.  

Irina Margareta Nistor și contrabanda de filme interzise

În timpul facultății Irina Margareta Nistor își petrecea o mare parte din zile la Cinema. Văzând pasiunea sa puternică pentru filme, profesorul Suchianu a prezentat-o pe tânăra studentă lui Tudor Caranfil, în ipoteza că acestea va avea nevoie de un traducător. Așa a ajuns Irina să traducă filme străine la Televiziunea Română, în fața Comisiei de Cenzură. Descurcându-se de minune, Irina a tot fost chemată, inclusiv pentru a traduce filmele de la Cinematecă.

La filmele străine aduse ilegal în țară a ajuns din întâmplare. Un șef din corpul de pompieri i-a făcut cunoștință cu un misterios domn Zamfir, un personaj abil, care conducea o rețea periculoasă prin care aducea filme din străinătate și le vindea în mai multe copii în toate orașele din țară. Filmele le traducea undeva într-un subsol, aproape de Televiziune și la câteva sute de metri de palatul lui Nicolae Ceaușescu.

Până în 1989, Irina Margareta Nistor tradusese deja peste 3000 de filme pe casete video. Nu s-a îmbogățit de pe urma traducerilor sale, dar a rămas cu multe pelicule vizionate și o satisfacție enormă de a spune ”comunist împuțit”. După Revoluție a fost pusă să traducă desene animate, iar când avea 43 de ani a fost concediată. A urmat o perioadă grea, în care i-a fost greu să-și găsească un alt job. Totuși, ca liber profesionist, a reușit să traducă cărți, piese de teatru, a avut emisiuni la radio și a scris o carte despre mentorul său, profesorul Suchianu.

Filme recomandate de Irina Margareta Nistor

Irina Margareta Nistor iubește filmele și toată viața ei s-a învârtit în jurul cinema-ului. Filmul său preferat este ”Casablanca”, o capodoperă cinematografică cu Ingrid Bergman și Humphrey Bogart în rolurile principale. Sunt, însă, nenumărate filme pe care le-a îndrăgit, iată 5 recomandări de titluri:

1. Ghepardul (1963), de Luchino Visconti

Filmul reprezintă ecranizarea romanului cu același nume, scris de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, care spune povestea declinului unei familii de nobili sicilieni de la mijlocul secolului al XIX-lea. Avându-l în rolurile principale pe Alain Delon și Claudia Cardinale, filmul a primit mai multe premii cinematografice și a fost nominalizat la Premiile Oscar.

2. Annie Hall (1977), de Woody Allen 

Comedia romantică a lui Woody Allen a luat nu mai puțin de 4 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film. Alvy Singer, un comedian evreu divorțat interpretat de însuși Allen, reflectă asupra relației sale cu fosta iubită Annie Hall, o cântăreață aspirantă la un club de noapte. Relația dintre cei doi s-a încheiat brusc, la fel ca și căsătoriile sale anterioare, însă mesajul filmului este că ”dragostea este esențială, chiar dacă este nevrotică”.

3. Victoria & Abdul ( 2017), de Stephen Frears

Acest film istoric britanic, care are la bază relația dintre Regina Victoria a Regatului Unit și servitorul ei musulman indian, Abdul Karim. Regina Victoria este jucată magistral de Dame Judi Dench, iar filmul se poate viziona pe Netflix.

4. The King's Man: Începutul (2019), de Matthew Vaughn

Filmul este o comedie cu multă acțiune și spionaj, în care vei descoperi originile primei agenții independente de informații. Cei mai răi tirani și cele mai periculoase minți criminali din istorie pun la cale un război pentru a distruge milioane de oameni, iar un om trebuie să alerge împotriva timpului pentru a-i opri. Filmul îl are în rolul principal pe Ralph Fiennes.

5. Encanto (2021), de Jared Bush și Byron Howard

Encanto este un film american de comedie muzicală animată, care spune povestea unei adolescente columbiene frustrată deoarece era singurul membru al familiei ei fără puteri magice.

Irina Margareta Nistor are iubit?

Irina Margareta Nistor cu pălărie

Sursa foto: Facebook

În prezent, Irina Margareta Nistor este singură. În timpul studenției a fost iubită și curtată de un bărbat din Mali, dar povestea lor de dragoste s-a terminat brusc, după ce bărbatul a plecat înapoi în țara lui.

La 27 de ani s-a logodit cu altcineva, dar a anulat căsătoria în ultimul moment, iar la 30 de ani s-a căsătorit cu un alt bărbat, pe care însă nu-l iubea. Căsătoria a durat foarte puțin, doar 6 luni, amândoi soții fiind implicați în relații extraconjugale. Cu toate acestea, Irina nu a regretat niciodată că s-a căsătorit pentru că își dorea foarte mult să fie mireasă. În plus, a avut o nuntă frumoasă ca-n filme și a rămas cu amintiri plăcute de la respectivul eveniment.

După divorț, nu au mai interesat-o relațiile legalizate. A trăit, în schimb, o poveste de iubire mai frumoasă și mai incitantă decât cea a personajelor din ”Casablanca”, cu un bărbat însurat, al cărui nume Irina îl ține secret și până-n ziua de azi.

În prezent, nu regretă nimic din viața sa, singura părere de rău este, totuși, că nu a avut niciodată copii.

Citește și: Cum arătau vedetele în tinerețe: vezi dacă ghicești

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Simona Gherghe a dezvăluit cum i s-a schimbat viața și relația cu soțul de când a devenit mamă
Simona Gherghe a dezvăluit cum i s-a schimbat viața și relația cu soțul de când a devenit mamă
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.