Rețete delicioase Înapoi la

Cele mai cunoscute tipuri de vin rosu si particularitatile lor

Joi, 01.10.2015
de Alexa Galgau

Vinul rosu este potrivit pentru aproape orice ocazie: o cine romantica, o seara de relaxare, o aniversare sau o masa in familie, ori pur si simplu o scurta incantare a papilelor gustative pe care o meriti din plin dupa o zi de munca. Exista foarte multe sortimente de vin rosu, despre care este musai sa stii si tu cate ceva, pentru putina variate si pentru a alege licoarea lui Bacchus potrivita pentru tine.

Iata mai multe informatii despre diversele tipuri de vin rosu!

Vinul rosu sec

Acest tip de vin este cel care nu are deloc reziduuri de zahar si este lasat sa fermenteze complet. Atunci cand sucul de struguri este transformat in vin, este produs alcoolul prin procesul de fermentare, pentru ca drojdia consuma tot zaharul prezent in vin. In multe vinuri (de exemplu demi-dulce sau dulce), producatorul opreste procesul de fermentare inainte ca intreaga cantitate de zahar sa fie folosita, ceea ce rezulta intr-un gust mai dulce al vinului. Asadar, pentru a produce vinul sec, producatorul nu face altceva decat sa lase procesul de fermentatie sa ia sfarsit, proces care se reflecta la final in acel gust puternic si aspru, insa foarte fructat si aromat al vinului sec.

Pentru cei care adora licoarea lui Bacchus, vinul rosu este bautura preferata, fiind in special consumata alaturi de anumite preparate, precum friptura din carne rosie sau branza cu mucegai. Exista mai multe tipuri de vinuri rosii seci pe care trebuie sa le stii daca iubesti aceasta bautura:

1. Vinuri rosii bogate in tanini si cu arome subtile de fructe inchise la culoare.

- Cabernet Sauvignon;

- Merlot;

- Cabernet Franc;

- Malbec;

- Feteasca neagra;

- Petit Verdot.

Datorita compozitiei lor, aceste vinuri devin din ce in ce mai bune odata cu trecerea timpului. La masa, ele merg cel mai bine cu friptura si carnuri grase.

2. Vinuri facute din strugurii din regiunea Rhone a Frantei, foarte aromate si chiar usor picante, datorita adaosurilor de arome:

- Grenache;

- Syrah;

- Cinsaut;

- Marsanne;

- Rousanne.

Acestea sunt bune si dupa ani si ani, insa nimic nu se compara cu savoarea lor din „tinerete”. Cel mai bine merg consumate alaturi de carne afumata si carne de vanat.

3. Vinuri de Burgundia, facute dintr-un singur tip de struguri: Pinot Noir. Acestea au o textura foarte fina, dar consistenta. Adesea contin arome de cirese negre, tabac, ciuperci si fructe de padure. Cel mai bine merg cu somon, ciuperci, miel, rata si carne de vita. 

4. Alte tipuri de vin rosu sec: Zinfadel, Sangiovese, Nebbiolo, Petite Sirah, Barbera.

Vinul rosu demisec

Vinurile rosii demiseci sunt adesea cele mai potrivite pentru a fi servite la o masa imbelsugata, deoarece „curg” mai usor decat cele seci, dar iti completeaza la fel de bine gustul mancarii, lasandu-ti o aroma delicioasa in gura. Sortimentele de vin rosu sec de mai sus pot fi gasite adesea si in varianta demi-sec. Pentru aromele subtile, pe care doar cunoscatorii le remarca, conteaza foarte mult regiunea din care vinul provine, dar aceasta este deja o chestiune pentru „experti”. Iata cateva tipuri de vinuri demiseci:

- Sangiovese;

- Zinfadel;

- Grenache;

- Merlot;

- Negroamaro;

- Barbera;

- Cabernet Franc;

- Amarone.

Acestea se servesc intotdeauna la temperatura camerei (17-21 de grade Celsius, in mod ideal) si merg de minune cu: lasagna, paste cu sos de rosii, carnuri fripte, preparate puternic condimentate, legume la gratar.

Vinul rosu demidulce si dulce

In cazul vinurilor demidulci, continutul de zahar este mai mare, de obicei pentru a se completa cu aciditatea si aromele vinului (fructe confiate si flori). Cateva exemple de vinuri rosii demidulci populare in lume sunt: Lambrusco, Brachetto D'Acqui, Regioto Della, Valpolicella.

Cat despre vinurile dulci, acestea au gustul respectiv datorita zaharurilor care raman in cantitati mari in bautura, dupa fermentatie. Din cauza ca acest proces nu este lasat sa se incheie, ele sunt de obicei mai slabe decat „surorile” lor seci. Cele mai cunoscute tipuri de vin rosu dulce sunt:

- vinul de Porto, un sortiment care provine din Portugalia si se bea intotdeauna la desert. Exista inclusiv o varietate fortificata a acestui vin, mai aromata si mai consistenta. Vinul de Porto are mai mult alcool decat alte sortimente de vin rosu;

- Madeira, creat dintr-o combinatie de struguri rosii si albi. Exista si sortimente de Madeira care nu sunt dulci, dar cel mai adesea se consuma cel dulce - bineinteles, la desert;

- Marsala, care, la fel ca si Madeira, se face din struguri albi si rosii;

- Santo Rosso, unul dintre cele mai dulci vinuri pe care le poti savura, care se serveste exclusiv la desert. 

Acum ca ai aflat mai multe despre vinul rosu, descopera si cate calorii are si cum te ajuta sa slabesti!

Iata si informatii utile despre tipurile de pahare de vin si cum sa le folosesti corect!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016