Rețete delicioase
Înapoi la

Cele mai cunoscute branzeturi si proprietatile lor

Cele mai cunoscute branzeturi si proprietatile lor

Redactor Alexa Galgau

Daca esti o iubitoare inraita de branza, stii bine ca nu poti trai fara acest aliment, indiferent cat de restrictiv ar fi regimul tau. Un adevarat entuziast ar trebui sa doreasca sa incerce cat mai multe tipuri de branzeturi, asa ca daca pana acum nu ai avut ocazia sa te informezi prea mult pe aceasta tema, citeste micul nostru ghid al branzeturilor cele mai indragite in Romania si in lume!

Cele mai cunoscute si iubite tipuri de branzeturi

Tipuri de branza

Branza telemea: probabil ca, pentru romani, branza telemea este cea mai consumata. Se face din lapte de vaca, de bivolita, de capra sau de oaie, avand un gust sarat si un continut de grasime de circa 50%. De obicei, telemeaua este mai slaba decat celelalte sortimente. Este greu de spus cate calorii are branza telemea cu exactitate, pentru ca difera de la producator la producator, insa, in general, 100 de grame au undeva intre 100 si 250 de calorii. 

Cas:  casul este baza din care se obtine branza telemea, branza de burduf sau cascaval. Este nesarat si are cam 200-250 de calorii la 100 grame, la fel ca telemeaua.  

Branza de vaci:  o branza adorata de cei aflati la dieta si nu numai, cea de vaci se scurge, dar nu se preseaza, motiv pentru care are consistenta respectiva, faramicioasa. Are un gust mult mai "bland" decat celelalte tipuri de branzeturi si se mananca alaturi de fructe sau legume, dar se foloseste si in creme si deserturi delicioase. Este si cea mai slaba branza pe care o poti consuma, avand 98 de calorii la 100 grame. 

Urda: tot din categoria "branzeturi de dieta", urda este foarte bogata in proteine de calitate si are un gust deosebit de placut, usor dulceag. Consistenta este una fina si poate fi consumata alaturi de fructe sau legume, exact ca si branza de vaci. Are doar 12% grasime, fiind recomandata si celor care sufera de colesterol marit. Are 160 de calorii la 100 grame.

Ricotta: branza ricotta este adesea confundata cu urda si pe buna dreptate, pentru ca seamana foarte mult cu aceasta din urma. Diferenta este ca ricotta este fabricata din zerul care ramane dupa prepararea branzei mascarpone, in vreme ce urda romaneasca este facuta din zerul folosit pentru cas. Totodata, ea are mai putina grasime decat urda: doar 5%! Cat despre calorii, contine 139/100 g.

Cascaval: se face din lapte de oaie sau de vaca si exista foarte multe sortimente, insa toate se obtin prin oparire, framantare si introducere in forme. Procesul de maturare dureaza circa 45-50 de zile. Din punct de vedere nutritional, nu prea este recomandat in diete, desi gasesti in ziua de azi si variante light. De obicei, are in jur de 300 de calorii/100 g. 

Branza cu mucegai: o adevarata delicatesa, pe care fie o adori, fie o detesti. Are un gust intepator si o consistenta cremoasa, de obicei, dar exista si sortimente tari. Se mananca cu fructe sau se savureaza alaturi de un pahar de vin rosu sec. Branza de mucegai vine in multe sortimente, dintre care cele mai cunoscute sunt: Danablu (Danish Blue), Roquefort, Stilton, Camembert si Gorgonzola. Are multe calorii, asa ca ar fi bine sa o mananci in cantitati mici daca tii la silueta: 350 calorii/100 g. 

Parmezan: de provenienta italiana, aceasta branza tare se face din lapte de vaca si are o perioada de maturare de cel putin un an. Are un gust amarui si se foloseste rasa, la diverse preparate si in special la salate. Atunci cand este foarte sarat si tare, parmezanul merge de minune la supe. Pe cat este de aromat, pe atat este de bogat caloric: 431 calorii/100 g. 

Feta: probabil ca deja stii ca aceasta branza provine din Grecia, deoarece este folosita cel mai des in salatele mediteraneene. Este facuta din lapte de capra si de oaie si are o perioada de maturate de circa 3 luni, avand o consistenta asemanatoare cu cea a branzei de telemea, cu care imparte si numarul aproximativ de calorii: 264/100 g. 

Mozzarella: probabil ca aceasta ar fi incoronata cu usurinta ca "regina" a branzeturilor, pentru ca este vedeta in cel mai iubit fel de mancare din lume: pizza. Nimic nu se compara cu consistenta divina de mozzarella calda care se intinde si se intinde si te face sa vrei tot mai multa. Ti-am facut pofta? Poate vrei sa stii si cum se produce acest deliciu culinar: se face din cas proaspat, care se incalzeste in apa cald, apoi se intinde in mana inainte de a fi rulat in sfere umede. Din fericire, nici nu are la fel de multe calorii ca alte tipuri de branzeturi: 280/100 g. Dar cine se poate opri la un cubulet sau doua?

Emmental: aceasta este cea mai cunoscuta branza elvetiana, creata din lapte de vaca si lasata la maturat cel putin 4 luni. Este o branza alpina, adica provine de la vacute crescuta pe pasunile de la altitudini mari. Casul este usor gatit si apoi presat foarte puternic. Gaurile specifice acestei branze sunt obtinute datorita unei bacterii care consuma acidul lactic, lasand in urma niste balonase de dioxid de carbon. Branza Emmental se foloseste pentru fondue, dar si ca aperitiv si are 370 calorii/100 g. 

Cheddar:  de origine englezeasca, aceasta este o branza dura si are un gust putin intepator, fiind produsa din lapte de vaca, intr-o perioada care variaza intre 3 si 18 luni, in functie de sortiment. Este cea mai populara branza din Regatele Unite si in alte tari anglofone. Are 402 calorii/100 grame si este dura ca si consistenta, avand o culoare galbena inchisa la suprafata. 

Exista multe alte tipuri de branzeturi si probabil ca nu ti-ar ajunge o viata ca sa le degusti pe toate, dar nimeni nu te poate opri sa incerci acest lucru, nu?

Articolul urmator
10 rețete rapide cu conopidă
10 rețete rapide cu conopidă
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.