Ce valori nutritionale au alimentele din piramida nutritionala

Ce valori nutritionale au alimentele din piramida nutritionala

Eliza Staicovici

Hrana reprezinta cea mai importanta sursa de energie care sustine activitatea tuturor celulelor organismului. Ea furnizeaza o serie de nutrimente necesare pentru cresterea si refacerea celulelor. Totodata, hrana ofera organismului posibilitatea de a produce o varietate de substante ca hormoni, enzime sau neurotransmitatori, esentiali pentru buna sa functionare.

Piramida alimentara iti prezinta ce cantitati din fiecare grup de alimente este bine sa incluzi in dieta zilnica. Alimentele de la baza piramidei nutritionale trebuie sa constituie si baza propriei tale alimentatii. Alimentele aflate in varful piramidei trebuie introduse in alimentatie in cantitati moderate.

 

Iata ce trebuie sa stii despre alimentele din piramida nutritiei sanatoase

Dulciurile

Foloseste zahar si miere pentru a indulci hrana cat mai rar. Alimentele bogate in zahararuri furnizeaza rapid energie si de foarte putine ori cantitati mici de minerale.

Grasimile

Limiteaza ratia de grasimi la cel mult 30% din totalul caloriilor. Renunta la grasimile ”ascunse” in alte alimente si diminueaza-le pe cele folositoare la gatit. Alege grasimi vegetale, care se gasesc in nuci, seminte, cereale integrale, legume, uleiuri vegetale nerafinate. Opteaza pentru grasimi din peste, carne, oua si produse lactate. Grasimile asigura acizii grasi care sunt utili pentru structura celulelor si contin vitamine solubile in grasimi.

Alimente bogate in proteine

Mananca zilnic patru pana la sase portii. Alimentele bogate in proteine sunt carnea de pasare, pestele, ouale, produsele lactate care au un continut scazut de grasimi, carnea slaba, fasolea si nucile. Proteinele ajuta la cresterea si refacerea celuleor.  De asemenea, proteinele sunt necesare pentru producerea de anticorpi, hormoni si enzime.

Legume si fructe

Mananca zilnic intre trei si cinci portii de legume si doua pana la patru portii de fructe. Consuma radacinoase, tuberculi, tulpini, frunze , fructe, seminte si pastai. Alege sa mananci fructe si legume de diferite culori, deoarece pigmentii din plante au efecte benefice diferite. Legumele si fructele contin fibre, vitamine, minerale, iar unele dintre ele sunt bogate in acizi grasi esentiali.

Carbohidrati complecsi


Este foarte indicat sa incluzi in dieta intre 6 si 11 portii care contin amidon nerafinat. Acesta se gaseste in alimente precum orezul, fasolea, lintele, bananele sau cerealele integrale. Carbohidratii complecsi contin vitamine si minerale si sunt o importanta sursa de energie.

In momentul in care iti cumperi alimente, trebuie sa te gandesti care sunt cele mai sanatoase. Carnea de pasare si pestele sunt de preferat carnii rosii, care contine o cantitate mare de grasimi saturate. Este foarte bine sa alegi uleiuri obtinute prin presare la rece, bogate in grasimi mono si polinesaturate. Renunta la margarina si la untul care contin grasimi saturate. De asemenea, alege produse lactate cu continut scazut de grasimi.

Mananca alimente organice cum ar fi fructele si legumele obtinute fara folosirea pesticidelor, antibioticelor sau a hormonilor de crestere.

Pastreaza valoarea nutritionala a alimentelor proaspete, preparandu-le chiar inainte de masa. In ceea ce priveste fructele si legumele organice, este bine, in general, sa cureti cat mai putin din coaja. Totusi, spala fructele si legumele cu atentie, inainte de a le consuma. Fierbe fructele si legumele foarte putin pentru a le pastra continutul de vitamine si minerale. Daca le prajesti, fa-o rapid si foloseste de fiecare data ulei proaspat .

Piramida alimentara ajuta la indicarea proportiilor diferitelor tipuri de alimente necesare zilnic pentru a-ti asigura o dieta variata, echilibrata si sanatoasa.

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Ce titlu regal ți se potriveşte?
Incepe quiz
Ce titlu regal ți se potriveşte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (390 vizite)