Afectiunile determinate de expunerea excesiva la soare

Afectiunile determinate de expunerea excesiva la soare

Masha Florea

Este adevarat ca expunerea controlata la razele soarelui poate fi benefica pentru sanatate. Aceasta ajuta activarea vitaminei D si implicit absorbtia calciului, dar este implicata si in prevenirea sclerozei multiple si a depresiei. Insa expunerea excesiva poate avea multe efecte negative asupra sanatatii tale. Printre acestea se numara insolatia, hipertermia, arsurile, cancerele de piele precum melanomul dar aceasta poate avea efecte si asupra ochilor si a sistemului imun.

Insolatia


Hipertermia apare in momentul in care temperatura bazala a organismului creste la temperaturi de 40 de grade, din cauza expunerii la radiatii solare, intr-un mediu cald. Initial, poti fi ametita, sa transpiri excesiv, poti acuza dureri de cap, ce se accentueaza pe masura deshidratarii organismului. In acest stadiu trebuie sa te retragi la umbra, preferabil intr-un mediu racoros, si sa consumi multe lichide.

femeie cu palarie de plaja

Netratat, acest stadiu poate evolua spre insolatie. Apare cresterea temperaturii bazale peste 40 grade Celsius, moment in care celulele organismului incep sa se distruga, iar unele organe incep sa functioneze neadecvat. Simptomatologia include confuzie, varsatura, hiperventilatie si pierderea starii de constienta. Acest stadiu reprezinta o urgenta medicala si este tratat in spital.

Efectele asupra pielii


Printre efectele negative ale radiatiilor UV se numara pisturii, decolorari ale pielii, dilatarea capilarelor de sub piele, elastoza - distructia fibrelor de colagen si elastice, ridurile si imbatranirea precoce, tumorile benigne, leziunile precanceroase precum keratoza actinica, dar si cancerele de piele.

arsuri solare

Keratoza actinica reprezinta aparitia de ingrosari ale pielii pe zonele fotoexpuse precum fata, gat, maini si brate, dar si zona decolteului. Zonele afectate sunt ingrosate, inrosite, cu textura aspra. Daca le observi, trebuie sa consulti un dermatolog, intrucat aceasta leziune premaligna poate evolua spre carcinom scuamocelular (un tip de cancer de piele).

Melanomul reprezinta tumora maligna cea mai grava. Desi afecteaza doar 3% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este cauza a 75% dintre decesele prin cancer de piele. Acesta este motivul pentru care expunerea la soare trebuie limitata, iar folosirea de creme cu SPF nu ar trebui ignorata. De asemenea, daca detectezi aparitia de modificari ale unei alunite este bine sa consulti un dermatolog.

Recunoaste melanomul: Melanomul este o formatiune asimetrica, cu margine neregulata, cu culori alternante pe suprafata, cu diametru mare(>7 mm), care a aparut de curand sau si-a modificat caracteristicile de curand.

examen dermatologic alunita

Efectele asupra ochilor


Toate recomandarile in legatura cu folosirea ochelarilor de soare se refera in principal la efectul protector al acestora, si nu la cel estetic. Acestia protejeaza ochii de eventualele afectiuni determinate de actiunea radiatiilor UV.

Cataracta este afectiunea care descrie opacifierea cristalinului, una dintre lentilele transparente ale ochilor. Prin pierderea transparentei, informatia vizuala nu mai ajunge la retina, astfel ca vederea devine incetosata progresiv, pana la pierderea acesteia. Se poate trata, chirurgical, cu ajutorul implantului de cristalin.

Alte afectiuni ale ochiului determinate de radiatiile UV se refera la degenerescenta maculara, adica distrugerea tesutului cel mai potent din punctul de vedere al perceptiei vizuale, pterygium - crestere de tesut care poate bloca vederea dar si cancere de piele in jurul ochilor ce pot cuprinde atat ochiul cat si orbita in evolutia lor.

Afectarea sistemului imun


In primul rand, razele solare afecteaza structura pielii, determinand scaderea functiei sale de bariera ce protejeaza organismul impotriva microorganismelor si alergenilor.

In al doilea rand, s-a observat ca arsurile solare determina modificari ale celulelor albe sangvine, modificari responsabile cu scaderea protectiei interne impotriva invadatorilor.

Sfatul nostru: respecta recomandarile generale de protectie a pielii impotriva radiatiilor UV, pentru a putea preveni atat aparitia leziunilor benigne sau maligne ale pielii, cat si asupra celorlalte organe afectate de expunerea prelungita la soare.
Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    nouatigaraelectronica (anonim)
    30 iulie 2013 16:04

    asa este...este foarte riscant sa stai mai mult decat trebuie si mai ales cand nu trebuie la soare :)