Parodontita este ireversibila. Invata cum sa o previi!

Parodontita este ireversibila. Invata cum sa o previi!

Masha Florea

Daca ai probleme cu gingiile, fii pe faza! Simptomatologia gingivala te poate ajuta sa recunosti si sa previi afectiuni mai grave, precum parodontita. Citeste in continuare pentru a sti cum sa recunosti afectiunile gingivale cele mai frecvente.

Ce este parodontita?

Parodontita reprezinta afectiunea ce se traduce prin inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor, ea fiind o leziune ireversibila ce poate duce in timp la pierderea dintilor. Ireversibilitatea acestei afectiuni ii confera acesteia importanta. Acesta este si motivul pentru care trebuie prevenita.


 igiena orala

Cum se formeaza parodontita si ce este gingivita?

Gingivita este forma premergatoare a parodontitei. Ea reprezinta inflamatia gingiilor ce apare in urma formarii placii bacteriene. Daca gingivita nu este tratata, placa bacteriana se acumuleaza treptat, dezlipeste gingiile de pe dinti si permite infiltrarea in aceste spatii nou formate a resturilor alimentare ce se pot infecta. Desi sistemul imunitar lupta cu bacteriile, aceasta poate sa avanseze catre parodontita si chiar pierderea dintilor.

Simptomele gingivitei si parodontitei

Gingivita reprezinta un stadiu reversibil al afectiunii gingivale. In cadrul acestei afectiuni, gingiile sunt tumefiate, inflamate, inrosite si au tendinta la sangerare, in special atunci cand te speli pe dinti sau folosesti ata dentara. De asemenea, poti observa aparitia unei respiratii neplacute.

periuta de dinti

Parodontita poate fi recunoscuta dupa urmatoarele simptome: gingii inrosite sau chiar violacee, inflamate, dureroase si sangerande la atingere, dinti aparent mai lungi din cauza retractiei gingivale, aparitia puroiului in spatiile interdentare, respiratie neplacuta, gust metalic, dinti mobili din cauza largirii alveolei dentare, pana la caderea acestora.

Complicatiile parodontitei

Pe langa pierderea dintilor, aceasta afectiune infectioasa poate predispune la aparitia altor boli, precum: boala coronariana, accident vascular, copiii nascuti din mame cu parodontita au greutate mai mica la nastere, afectiuni respiratorii si un control scazut al diabetului. De asemenea, bacteriile ce se afla la nivelul placii dentare se pot infiltra prin gingiile afectate, ajungand in fluxul sangvin si producand focare infectioase la distanta.

Tratamentul gingivitei si al parodontitei

In stadiul de gingivita inca mai poti face ceva pentru a preveni aparitia parodontitei. Este important sa consulti un medic dentist pentru a afla in ce stadiu al bolii te afli si pentru un detartraj profesional pentru a inlatura placa bacteriana si tartrul. In plus, o igiena orala perfecta este de dorit: periaza-ti dintii de cel putin 2 ori pe zi, foloseste ata dentara zilnic si o apa de gura cu proprietati antiseptice.

 

Din pacate, daca suferi de parodontita, tratamentul este mai dificil si poate fi realizat doar cu ajutorul medicului parodontolog si se refera la tratamentul antibiotic combinat cu tratamentul chirurgical prin care sunt extirpate tesuturile afectate. In plus, se curata si dezinfecteaza "buzunarasele" gingiei si, daca este cazul, se apeleaza la tehnici reconstructive.

instrumente stomatologice

Dupa cum se poate observa, parodontita este o afectiune grava ce trebuie prevenita cu orice pret, sau tratata la cel mai mic semn al aparitiei acesteia. Asadar, daca ai observat modificari ale gingiilor, in special daca acestea sunt inflamate, dureroase si sangerande, consulta urgent un medic stomatolog si urmeaza instructiunile acestuia.
Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.