Blefarospasmul-simptome, cauze si tratament

Blefarospasmul-simptome, cauze si tratament

Albu Andreea

Ce este blefarospasmul?

Afectiunea neurologica care include miscari involuntare ale muschilor din jurul ochiului poarta denumirea de blefarospasm. Aceasta forma de blefarospasm este cea benigna, diferentiind-o de alte forme care apar in diferite afectiuni oftalmologice. Blefarospasmul este o distonie craniana si focala. Distonia reprezinta o miscare musculara involuntara si sustinuta, asociata cu spasm. Persoanele care sufera de blefarospasm au ochii normali, dar vederea este afectata din cauza inchiderii fortate a pleoapelor.

Cauzele blefarospasmului

Blefarospasmul apare din cauza unei afectiuni neurologice a ganglionilor bazali, aflati la baza creierului, care sunt responsabili de miscarile de coordonare. Nu se cunosc inca tulburarile din ganglionii bazali, ele putand fi o perturbare a transmiterii impulsului de la un neuron la altul. Majoritatea persoanelor dezvolta blefarospasmul spontan, fara a intampina alte probleme neurologice. S-a observant totusi ca persoanele care sufera de sindromul de ochi uscat dezvolta si blefarospasm sau ambele afectiuni pot sa apara in acelasi timp. Exista un numar semnificativ de cazuri in care blefarospasmul apare in familiile in care a mai exista deja o persoana cu aceasta afectiune. Blefarospasmul mai poate fi determinat de unele medicamente, cum ar fi cele din tratamentul bolii Parkinson. In acest caz, reducerea dozei reduce semnificativ si blefarospasmul.

Simptomele blefarospasmului

Simptomele blefarospasmului sunt reprezentate de clipitul excesiv, caracterizat de inchiderea involuntara a pleoapelor pe o durata mai lunga decat cea a unui clipit normal. Acest clipit poate sa dureze minute sau chiar ore. Un alt simptom este reprezentat de contractiile incontrolabile ale muschilor din zona ochilor, uneori putand afecta si baza nasului sau chiar muschii din zona gatului. Mai apare o sensibilitate la lumina, precum si o uscaciune a globilor oculari.

 
 blefarospasmul

Stabilirea diagnosticului de blefarospasm

Blefarospasmul se diagnosticheaza de catre medicul neurolog, care observa semnele si simptomele caracteristice acestei afectiuni. El nu trebuie confundat cu: ptoza - care este o afectiune oftalmologica in care apare paralizia muschiului ridicator al pleoapei superioare, drept urmare aceasta cazand peste ochi; blefarita -afectiune in care apare o inflamatie a pleoapelor, datorata infectiilor sau alergiilor; alte afectiuni neurologice care includ paralizia unei zone a fetei.

Tratamentul blefarospasmului

Una dintre cele mai eficace metode de tratament a blefarospasmului este reprezentata de injectiile cu toxina botulinica la nivelul muschiului afectat. Medicamente cum ar fi clonazepamul sau lorazepamul sunt folositoare in unele situatii. In cazul nereusitei in tratamentul cu injectii si medicamente se poate apela la tratamentul chirurgical, reprezentat de mioectomie, prin care se extrag unele portiuni din muschi, ce pot ameliora simptomele.

 

Bibliografie

1.,,Clinical Diagnosis and Management of Dystonia'', autor: Thomas T. Warner , an 2007.
2.,,Blepharospasm'' - autori: Stephen L. Bosniak, Bryon C. Smith.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.