Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului

Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului

Lorena Pintilie

Știai că alimentația joacă un rol foarte important în aspectul pielii tale? Exact! Nutrienții potriviți din alimentele pe care le consumi ajută la menținerea elasticității și a tinereții pielii. Această legătură fenomenală a fost mereu un subiect de interes pentru cercetătorii din întreaga lume, care au descoperit de curând că anumite alimente pot crește producția de colagen din organism, astfel prelungind elasticitatea pielii. Vrei să știi care sunt acelea? Urmărește cu atenție!

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman. Este prezent în cantități suficiente în țesuturile conjunctive, cum ar fi oasele, tendoanele, ligamentele și pielea. Principala sa sarcină este de a menține elasticitatea, de a stimula regenerarea celulară și de a ajuta la mărirea rezistenței oaselor. În plus, colagenul contribuie la fermitatea pielii și, de asemenea, o menține netedă.

Cu trecerea anilor, nivelul de colagen din organism scade, iar acest lucru aduce o serie de „probleme”, cum ar fi:

  • Ridarea pielii și lipsa de elasticitate;
  • Tendoanele și ligamentele își pierd flexibilitatea;
  • Cartilajul ajunge să se uzeze și poate provoca osteoartrită;
  • Mucoasa din tractul digestiv se subțiază semnificativ ceea ce poate duce la probleme gastrointestinale.

Cele „10 porunci” pentru o sănătate de fier, conform neurochirurgului Alexandru Vlad Ciurea

Alimente care conțin colagen

1. Supa de oase

Supa de oase conține, pe lângă oase, țesuturi conjunctive care, după fierbere, vor oferi nutrienți esențiali și aminoacizi precum colagenul, glucozamina și condroitina, toate acestea ajutând la menținerea unei pieli strălucitoare și elastică.

prim plan cu supa cu carne

2. Pește cu piele

Peștele este o sursă extraordinară de colagen, dar doar atunci când îl gătești cu tot cu piele, ce conține o cantitate foarte mare de aminoacizi și nutrienți, cât și uleiuri esențiale și acizi Omega. Toate aceste substanțe ajută la regenerarea celulară.

Un studiu recent susține: colagenul de pește este absorbit mai eficient în fluxul sanguin. Pe lângă faptul că este cea mai bună sursă de colagen, peștele conține și acizi grași Omega-3 precum EPA, DHA, ALA și vitamina D.

farfurie asezata pe un prosop cu peste gatit cu rosii si legume

 

3. Albușul de ou

Albușul oului conține 18 aminoacizi esențiali, în special prolina necesară producerii de colagen. Cercetătorii au descoperit că albușurile de ou pot proteja pielea de radiațiile ultraviolete, astfel încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii cauzată de aceste raze, potrivit unui articol publicat în 2015.

imagine cu carton de oua si bol cu galbenusuri si tel

4. Ghimbir

Rădăcina de ghimbir este folosită de secole în medicina tradițională. Un studiu publicat în Journal of Ginseng Research arată că acesta crește substanțial cantitatea de colagen din sânge. În plus, rădăcina este cunoscută pentru efectele sale de anti-îmbătrânire. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și de antioxidare care ajută la menținerea sănătății pielii, dar susține și sănătatea generală a organismului.

ghimbir aflat pe blat alaturi de sectiune taiata si frunze de menta

5. Citrice

Citricele, fie ele portocale, lămâi, pomelo sau grapefruit, sunt extrem de bogate în vitamina C. Aceasta stimulează producția de pro-colagen și reduce stresul oxidativ care poate opri producția de colagen din organism. Altfel spus, vitamina C ajută corpul prin efectele sale antioxidante și antiinflamatorii, așa cum o face și ghimbirul. Vitamina C susține, de asemenea, sinteza acidului hialuronic, având rol în ameliorarea durerilor articulare și întinerirea pielii.

felii de portocale si lamai taiate intr-un bol

6. Legume și frunze verzi/crude

Legumele crude și cele cu frunze verzi, precum broccoli, kale și spanacul sunt și ele foarte bogate în vitamina C, deținând și cantități mari de zinc și cupru, care la rândul lor stimulează producția de colagen.

ceapa verde, salata verde, patrunjel si alte verdeturi asezate pe un blat

Astfel, printr-o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poți să încurajezi organismul în a-și produce propriul colagen care te menține puternic/ă, sănătos/sănătoasă și tânăr/ă.

Curmale Medjool: beneficii și idei de rețete

Alte alimente care sunt o sursă bună de colagen:

  • Vită;
  • Pui;
  • Nuci si semințe;
  • Fructe de pădure;
  • Cereale;
  • Gel de aloe vera.

Motive pentru care trebuie să consumi alimente bogate în colagen

Oamenii au nevoie de colagen și din alte motive:

  • Susține sănătatea oaselor, tendoanelor și ligamentelor, reducând riscul de fracturi și osteoartrită;
  • Îmbunătățește sănătatea intestinelor;
  • Crește nivelul de antioxidanți și previne acumularea de specii reactive de oxigen (ROS), ce pot conduce la deteriorarea ADN-ului, îmbătrânirea pielii și la alte efecte dăunătoare;
  • Ajută la reducerea durerilor articulare;
  • Protejează, de asemenea, pielea de fotoîmbătrânirea indusă de radiațiile UV.

Începe de acum să adaugi în dieta ta alimentele care să încurajeze producerea de colagen din organism și menține-te mai mult timp tânăr/ă!

Surse foto: Freepik

Surse articol: Stiai.net

Articolul urmator
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.