Tot ce trebuie să știi despre depresia de iarnă

Tot ce trebuie să știi despre depresia de iarnă

Redactor Alexa Galgau

În cazul multor oameni, melancolia care îi cuprinde când începe toamna nu doar că se prelungește iarna, dar se și agravează, transformându-se în depresie. Această afecțiune de sezon nu este încă foarte bine înțeleasă în lumea medicală, dar există câteva posibile explicații pentru faptul că avem o dispoziție atât de proastă în timpul iernii.

Citește mai multe despre depresia de iarnă și află care sunt posibilele cauze ale acestei afecțiuni!

femeie trista de craciun

De ce apare depresia de iarnă?

Tulburarea afectivă sezonieră ne „lovește” an de an fără milă - și, în limba engleză, această problemă are un acronim foarte sugestiv: SAD (care înseamnă „trist”), de la seasonal affective disorder. Există mulți factori care favorizează instalarea depresiei în timpul iernii, unii de mediu, alții pur psihologici. Cu toate că există explicații pentru o stare psihică proastă în sezonul rece, ea rămâne încă un mister pentru medici și încă mai avem multe de aflat despre această afecțiune.

Când căutăm cauza apariției depresiei de iarnă, trebuie să luăm în calcul schimbările chimice din creier, ionii din aer, genele, luminozitatea și, mai ales, sensibilitatea la lumină. De fapt, acest factor-cheie este cel mai important, pentru că toți cei care suferă de depresie în timpul iernii par să fie deosebit de sensibili la scăderea volumului de lumină.

Multe studii arată că persoanele care suferă de depresie de iarnă se simt mult mai bine după ce sunt expuse la lumină puternică. Explicația nu pare foarte dificilă: zilele de iarnă sunt mult mai scurte, ceea ce înseamnă că nu mai avem atâta acces la razele soarelui. Totuși simpla expunere la o lumină artificială puternică nu este suficientă pentru a trata problema, ci, conform oamenilor de știință, contează și momentul expunerii la aceasta.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că depresia de iarnă este cauzată de o schimbăre a ritmului circadian. În vreme ce alarma sună și îți spune că trebuie să te trezești, ceasul intern al corpului nu este deloc de acord și îți spune că trebuie să te odihnești. Luminozitatea mare de dimineața este cea care îți resetează ritmul circadian. De aceea, trecerea la ora de iarnă este, de fapt, benefică pentru corp și pentru combaterea depresiei de sezon, deoarece, deși se întunecă mai devreme, dimineața soarele răsare cu o oră mai devreme, ceea ce te ajută să primești suficientă lumină la ora potrivită.

O altă posibilă explicație pentru depresia de sezon este producția sporită de melatonină. În timpul iernii, animalele produc mai multă melatonină, iar oamenii de știință au descoperit că acest lucru se întâmplă și în cazul oamenilor, dar nu al tuturor - doar cei care suferă de depresie de iarnă au un nivel foarte ridicat al acestui hormon.

femeie stand singura pe banca

Cum se tratează depresia de iarnă

Pentru cei care suferă de depresie de iarnă, nu doar de o formă de melancolie în sezonul rece, terapia cu lumină este una dintre cele mai eficiente metode de a combate simptomele acestei afecțiuni. Aceasta poate fi combinată cu medicamente antidepresive, suplimente alimentare și alte forme de terapie pentru un efect vindecător cumulativ.

Terapia cu lumină implică folosirea unei lămpi speciale, timp de 20-30 de minute în fiecare zi, în special dimineața. Medicul este cel care stabilește exact cât și când va avea loc tratamentul cu lumină.

Depresia de iarnă mai poate fi combătută prin metodele clasice, care funcționează și în cazul depresiei obișnuite. Astfel, una dintre cele mai bune metode de a te simți mai bine este adoptarea unui stil de viață sănătoș si, mai ales, activ. Cele 30 de minute de mișcare în fiecare zi sunt esențiale pentru producția de serotonină, hormonul fericirii, care ține la distanță simptomele depresiei.

Totodată, deoarece depresia de iarnă te poate împinge să mănânci mult mai mult decât în mod obișnuit, medicii recomandă să nu te înfometezi, dar să încerci să consumi alimente care conțin carbohidrați complecși, fibre și grăsimi sănătoase (acestea combat, la rândul lor, simptomele depresiei).

Depresia de iarnă trebuie luată în serios, pentru că nu este doar o dispoziție proastă, ci se manifestă întocmai ca depresia clasică, ceea ce înseamnă că poate fi periculoasă pentru bolnav.

Descoperă două cauze neașteptate ale depresiei și află care este motivul principal pentru care apare depresie postdivorț!

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.