Cele mai periculoase alimente pentru diabetici

Marţi, 16.08.2016
de Alexa Galgau

Diabetul este o boală necruțătoare, care poate distruge organismul dacă nu este ținută sub control prin medicație adecvată și o dietă strictă. Există o listă cuprinzătoare de alimente pe care oamenii care au diabet nu ar trebui să le consume niciodată, pentru că le afectează în mod dramatic glicemia, putând conduce la complicații grave. Din păcate, dacă te-ai născut cu această boală sau ai dobândit-o pe parcursul vieții, va trebui să faci câteva schimbări majore în stilul de viață, care implică mai multă mișcare și o alimentație controlată.

Astăzi vorbim despre cele mai periculoase alimente pentru diabetici, de care trebuie să te ferești cu orice preț!

 

Alimente interzise pentru diabetici

Toți diabeticii știu că dulciurile de orice fel le sunt complet interzise, pentru că zahărul provoacă o creștere bruscă a glicemiei și favorizează îngrășarea, ambele fiind factori agravanți ai diabetului. Pofta de dulce poate fi satisfăcută prin consumul moderat de fructe, combinat cu o sursă de proteine, precum un produs lactat, pentru a reduce impactul asupra glicemiei. În afară de dulciuri, mai există o serie de alimente care sunt foarte nesănătoase pentru diabetici. Iată care sunt acestea!

Covrigei sărați

Deși alimentele sărate nu sunt asociate mereu cu un pericol pentru diabetici, se pare că persoanele care suferă de această boală ar trebui să fie atente și la ele. Mulți oameni au impresia că micii covrigei sărați consumați pe post de gustare sunt sănătoși, dar, de fapt, ei reprezintă o „bombă cu ceas” pentru organism. Aceste alimente sunt pline de carbohidrați și afectează glicemia fără a-ți da senzația de sațietate.

Bacon

Chiar dacă acum vorbim despre dieta strictă a diabeticilor, este bine să știi că baconul nu este sănătos pentru nimeni, ci dimpotrivă, este un adevărat hazard pentru organism și face parte din lista produselor care favorizează instalarea cancerului. Diabeticii nu ar trebui niciodată să consume un astfel de produs prin de grăsimi periculoase, pentru că ei deja sunt foarte expuși la boli de inimă, iar consumul de alimente precum baconul le crește considerabil riscul de a face infarct. Dacă au poftă de carne, diabeticii ar trebui să se orienteze către piept de pui sau de curcan fără piele, dar și spre pește și fructe de mare, care sunt cărnuri slabe și pline de proteine de calitate. Consumul de carne roșie trebuie redus cât mai mult, mai ales în cazul diabeticilor. Află cum îți scurtează viața consumul de carne roșie!

Lapte integral

Chiar dacă la prima vedere pare un aliment sănătos, laptele integral, adică cel cu conținut maxim de grăsime, este un aliment interzis pentru diabetici. Din cauza conținutului de grăsime, el poate crește rezistența la insulină, hormonul care reglează glicemia. Diabeticii ar trebui să consume numai lapte degresat, de 1% sau cu 0,1% grăsime. De asemenea, ei pot consuma și lapte vegetal, din migdale sau orez, dar trebuie să aibă grijă ca acesta să nu fie îndulcit. Cele mai bune lactate pentru diabetici sunt brânza de vaci, iaurtul degresat și laptele bătut semidegresat. Cașcavalul și brânza grasă ar trebui evitate cu orice preț.

Pâine albă

Carbohidrații procesați ar trebui evitați de persoanele care suferă de diabet, iar pâinea albă este unul dintre cele mai comune produse periculoase, alături de orezul alb sau paste. Acești carbohidrați dezechilibrează glicemia și îngrașă, fără a aduce beneficii reale organismului. Produsele de acest gen ar trebui complet înlocuite cu cele integrale, pentru că acestea eliberează energie treptat și mențin în limite normale nivelul glicemiei.

Cartofi prăjiți

Unul dintre preparatele cele mai îndrăgite în lume este în același timp și un aliment interzis pentru diabetici. Cartofii prăjiți, alături de chipsuri și gogoși sunt printre cele mai nocive produse pentru cei bolnavi, pentru că au foarte multe grăsimi și carbohidrați și cresc enorm glicemia într-un timp foarte scurt. Nimeni nu ar trebui să consume prăjeli, însă diabeticii cu atât mai mult ar trebui să le evite sau să le elimine cu totul din dietă.

Stafide

Fructele uscate poate că par mai sănătoase decât multe alte gustări, dar adevărul este că sunt extrem de concentrate în zaharuri și sunt și ele un aliment interzis pentru diabetici. În procesul de deshidratare, zahărul natural din fructe se concentrează, iar atunci când consumi aceste produse, el este asimilat foarte repede, ducând la o creștere periculoasă a glicemiei. După cum am spus, cea mai bună opțiune sunt fructele proaspete (în cantități limitate).

Evită aceste alimente interzise în diabet și vei reuși să ții sub control nu numai boala, ci și greutatea, pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016