Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta

Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta

Redactor Raluca Margean

Vânătaia la ochi apare atunci când țesutul din jurul ochiului sângerează din cauza unei leziuni la nivelul capului sau al feței. De cele mai multe ori, leziunea care provoacă ochiul învinețit afectează mai degrabă fața decât ochiul în sine. De obicei, vânătaia la ochi nu este un semn al unei afecțiuni medicale grave, dar este dureroasă și poate fi asociată cu alte leziuni ale ochiului sau structurilor din jur. Află din acest articol care sunt principalele cauze pentru ochiul învinețit, cum se tratează și când trebuie să consulți un medic!

Ce este hematomul periorbital sau vânătaia la ochi?

Pielea din jurul ochiului este subțire și conține multe vase de sânge mici, ceea ce o face susceptibilă la vânătăi atunci când este rănită. Prin urmare, dacă zona ochilor este lovită, vasele de sânge se pot rupe, cauzând învinețirea pielii. De asemenea, atunci când vasele se rup, se acumulează sânge sub piele, provocând umflarea zonei din jurul ochiului rănit. De cele mai multe ori, ochiul în sine nu este deteriorat, însă umflarea pielii din acea zonă poate face dificilă deschiderea ochiului. Vederea este afectată temporar și poate apărea durerea în jurul ochiului și, posibil, o durere de cap.

Alternativ, albul ochiului poate fi roșu aprins, deoarece există sângerare pe suprafața ochiului. Acest lucru nu este de obicei grav. Cu toate acestea, dacă există o sângerare în interiorul ochiului, aceasta este o urgență medicală și necesită tratament.

Vânătaie la ochi apărută din senin: 5 cauze posibile

Cea mai frecventă cauză a unei vânătăi la ochi este o lovitură în acea zonă, de exemplu în urma unui accident, agresiune sau contact dur în timpul sportului.

Bărbat care face box
Sursa foto: Pexels.com

Alte posibile cauze ale unui ochi învinețit includ:

1. Lucrări dentare

2. Intervenții chirurgicale (de exemplu, chirurgie estetică sau chirurgie nazală)

3. Infecție a sinusurilor sau o infecție în jurul ochilor

4. O fractură de craniu (aceasta provoacă de obicei vânătăi la ambii ochi)

5. Alergii nazale puternice (vânătăile la ochi pot apărea deoarece fluxul de sânge este afectat din cauza alergiei)

În cât timp trece o vânătaie la ochi?

Dacă zona din jurul ochilor este lovită, primul simptom este o inflamație vizibilă. Pe măsură ce umflarea se extinde, se schimbă culoarea pielii. Aceasta devine mai întâi roșie, apoi se transformă treptat în albastru închis, violet intens și, eventual, negru.

Împreună cu umflarea și învinețirea ochiului apare și durerea. Aceasta poate fi resimțită fie în mod constant, fie numai dacă cineva atinge zona afectată.

Vânătaie la ochi
Sursa foto: iStock.com

În general, în câteva zile umflarea se va reduce, iar decolorarea devine mai ușoară. Culorile închise se estompează treptat, de la albastru închis, violet sau negru, până la un verde-gălbui. Vânătaia la ochi ar trebui să dispară în mod obișnuit în timp de 1-2 săptămâni, fără să necesite îngrijiri medicale speciale.

Dacă, pe lângă vânătaia din jurul ochiului apare și o pată roșie pe ochi, aceasta este o hemoragie subconjunctivală. De obicei, nu este o afecțiune gravă și se vindecă după 2-3 săptămâni.

Când trebuie să mergi la doctor?

Dacă ochiul se infectează sau nu s-a vindecat după 2 săptămâni, trebuie să consulți un medic. De asemenea, ar trebui solicitat ajutor medical de urgență dacă persoana afectată și-a pierdut cunoștința atunci când s-a lovit la ochi sau la cap sau dacă prezintă una din următoarele simptome:

  • Sângerare din ochi
  • Sânge pe suprafața globului ocular sau în interiorul ochiului
  • Sângerare din nas sau ureche
  • Imposibilitatea de a mișca ochiul
  • Probleme cu vederea (vederea dublă, pierderea vederii, senzația de corp străin în ochi)
  • Învinețirea ambilor ochi deși lovitura a fost doar la un ochi (acesta este un semn al unei fracturi craniene)
  • Dureri oculare severe
  • Dureri de cap care nu dispar după 2 zile
  • Probleme cu respirația pe nas
  • Greață, vărsături, amețeli sau letargie
  • Scurgerea unui fluid pe nas, din ochi, gură sau ureche
  • Pierderi de memorie

Remedii pentru ochi vineți și umflați

După ce te-ai asigurat că vânătaia de la ochi nu este o urgență medicală, poți apela la unele remedii pentru a te trata singură. Iată care sunt acestea:

1. Comprese reci la ochi în primele 24 de ore. O pungă de gheață poate fi aplicată pe ochi timp de 15 până la 20 de minute o dată, o dată la oră. Se poate folosi și o pungă de legume congelate sau cuburi de gheață. Asigură-te că învelești gheața sau punga cu legume congelate într-o cârpă pentru a evita deteriorarea pielii. Nu aplica niciodată carne crudă pe vânătaie deoarece aceasta conține bacterii ce ar putea infecta ochiul.

2. Comprese calde pentru ochi după primele 48 de ore. Aceste comprese ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge și grăbesc vindecarea. Continuă să aplici comprese până când scade umflarea. 

3. Ține capul mai sus decât restul corpului atunci când dormi. În acest fel, poți împiedica sângele să se acumuleze în jurul ochiului, reducând vânătăile și umflarea. Este important să știi că umflarea și vânătăile se pot răspândi sau coborî pe obraz sau către celălalt ochi. Este normal, nu trebuie să te îngrijorezi.

4. Protejează-ți ochii. Evită activitățile care ar putea deteriora și mai tare zona afectată sau care ar putea submina procesul de vindecare.

5. Ia analgezice pentru durere. Este recomandat să iei medicamente care conțin acetaminofen (Tylenol). Evită ibuprofenul și aspirina, deoarece acestea reduc capacitatea de coagulare a sângelui, ceea ce poate duce la mai multe sângerări și vânătăi.

Pe lângă comprese și analgezice, unele persoane apelează la tratamente alternative pentru tratarea vânătăilor de la ochi. De exemplu, arnica este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii datorate ingredientului numit helenalin. Deși studiile privind arnica sunt în stadiile incipiente, cercetările au arătat că această plantă poate ajuta la vindecarea mai rapidă a ochiului vânăt.

Arnica poate fi găsită sub formă de extract, tinctură sau ulei de aromaterapie. Atenție, însă, aplicată pe piele, arnica poate provoca iritații sau umflături.

Este posibil să fii alergic la arnică dacă ești alergic la alte plante din familia Asteraceae, și anume: ambrozie, gălbenele, crizanteme sau margarete.

Alte tratamente alternative care pot fi de folos în tratarea vânătăilor de la ochi includ:

Consolida (Symphytum officinale): Cercetările incipiente sugerează că utilizarea acestei plante topic poate ajuta la reducerea vânătăilor.

Suplimente alimentare
Sursa foto: Pexels.com

Vitamina C: Vitamina C administrată pe cale orală sau topic poate preveni coagularea sângelui, ceea ce poate reduce vânătăile și accelera vindecarea acestora.

Vitamina K: Vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui. La fel ca vitamina C, această proprietate poate ajuta la prevenirea și vindecarea vânătăilor. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi siguranța și eficacitatea acestor tratamente.

În concluzie, vânătaia la ochi apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei lovituri în zona ochiului. În cazuri rare, ochiul vânăt poate fi cauzat de probleme grave, precum fracturi craniene. De obicei, vânătaia trece de la sine, fără să fie nevoie de îngrijiri medicale speciale, doar comprese reci și calde. Dacă ochiul vânăt nu se vindecă în maxim 2 săptămâni sau dacă prezinți și alte simptome mai grave pe lângă umflarea și învinețirea pielii, este esențial să consulți un medic.  

Citește și: Cearcăne vineţii: de ce apar şi cum scapi de ele

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Medicalnewstoday.comVerywellhealth.com

Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.