Imbogateste-ti camara cu inca doua retete de dulceata
Cuprins
Ca este primavara, vara, toamna, iarna, dulceata este binevenita mereu in casa ta. Tocmai de aceea eu iti propun doua retete de dulceata, pentru ca tu sa simti aroma fructelor indiferent de anotimp.
Dulceata de zmeura
Ingrediente:
1 kg zmeura
1 kg zahar
o lamaie
o lingura rom
Mod de preparare:
Zmeura coapta, proaspata, o cureti de frunze, o pui in strecuratoare si o spelibine. Zmeura trebuie sa fie foarte proaspata, altfel se va terciui repede si-si va pierde sucul.
Fructele spalate le pui intr-o cratita de 3 - 4 l, alternativ cu zaharul si zeama de lamaie si le lasi sa stea 2 - 3 ore ca sa isi lase zeama. Acestea le pui la fiert la foc tare, ca sa se lege siropul repede. Cratita se ia de pe foc cand fructele plutesc in sirop pana la fundul cratitei si au un aspect lucios (nu uita sa iei spuma care se formeaza). O acoperi si, dupa ce s-a racit, pui dulceata in borcane.
Dulceata de gutui
Ingrediente:
1 kg zahar
600 g gutui cantarite dupa ce au fost rase
½ l apa
500 ml zeama de lamaie
vanilie
Mod de preparare:
Gutuile bine coapte, galbene, le stergi de puful de pe ele, le cureti de coaja si le dai pe razatoarea cu gauri mari, numai pana la partea tare si pietroasa care formeaza casa semintelor. Gutuile se oxideaza repede in timp ce se lucreaza. De aceea nu trebuie sa le tii in apa. Dupa ce le-ai cantarit, le pui imediat in siropul fierbinte si isi vor recapata culoarea.
Amesteci zaharul, apa, zeama de lamaie si batonul de vanilie pe foc, pana cand se topeste zaharul si adaugi imediat gutuile care trebuie sa fiarba mai mult, pana cand se inmoaie. Cand capata un aspect lucios si plutesc in tot siropul iei cratita imediat de pe foc, altfel gutuile se inchid la culoare. Lasi cratita acoperita, pana se raceste dulceata, apoi o pui in borcane.
Prin urmare, ai invatat inca doua retete de dulceata care iti vor face viata mai aromata. Astept sa imi spui daca ti-au placut!